Mainos

Syyttäjä: Sairailla lapsilla rahastettu vuosikausia

Syyttäjän mukaan yli 30 000 ihmistä on huijattu lahjoittamaan lähes kaksi miljoonaa euroa rahaa kuolemansairaiden lasten kustannuksella vuosina 2003-2007. Rahaa kerättiin parantumattomasti sairaiden lasten viimeisen toiveen toteuttamiseksi.

Syyttäjä Jaakko Tapalan mukaan Toive ry -yleisnimeä käyttänyt yhdistys lähestyi asiakkaita puhelinmyynnillä ja asiakkaille luvattiin keräykseen osallistumisesta ylihinnoiteltu vastike, kuten yhdistyksen lehti, enkelitaulu tai postimerkkiarkki.

Syyttäjän mukaan keräykseen hankituista varoista vain murto-osa meni hyväntekeväisyyteen ja laskuista saadut rahat ohjautuivat samannimisille yhtiöille.

- Kuolemansairaat on tunteisiin vetoava helppo tapa myydä kalentereita ja kerätä rahaa, syyttäjä Tapala totesi tänään oikeudessa.

- Tässä on toteutettu vain 24 sellaista sellaista toivetta, mihin on käytetty rahaa. Tämäkin luku on tiettävästi ylimitoitettu, sillä yhtiö meni lopulta konkurssiin, syyttäjä sanoi.

Make a Wish Toive ja Unelmista totta Toive -yhdistysten määräysvaltaa käyttänyttä henkilöä syytetään muun muassa törkeästä petoksesta, toista miestä syytetään avunannosta.

Molemmat syytetyt kiistävät syyllistyneensä rikokseen.

- Tämä on yleinen liiketoimintamalli, näin toimivat kaikki, jotka toimivat alalla, sanoi päärikoksesta epäillyn avustaja, varatuomari Markku Vepsäläinen.

Puolustuksen mukaan suuri osa rahoista meni kuluihin. Vepsäläisen mukaan raskaat kulut ilmenevät kirjanpidosta.

- Siellä on ihan selvästi palkkakulut, telemarkkinointikulut, siellä on suuria luottotappioita ja niin edelleen, Vepsäläisen luetteli.

- Aika vaikeaa on kuvitella, että 98,5 prosenttia menee kuluihin, syyttäjä totesi.

Jutun käsittely jatkuu Helsingin käräjäoikeudessa reilun kuukauden.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.