Mainos

Syyttäjä: Potilaalla oli akuutti infarkti - Laiho ei huomannut asiaa sydänfilmiltä

2:11

Valelääkäri Esa Laiho jätti syyttäjän mukaan huomaamatta iäkkään potilaan sydänfilmissä näkyneet vakavat poikkeamat. Vuonna 1920 syntynyt nainen oli Laihon potilaana Helsingin Seniorisäätiön Pakilakodissa heinäkuussa 2011.

Nainen oli voinut huonosti ja hoitokodin omalääkäri oli pyytänyt, että naiselta käytäisiin ottamassa sydänfilmi terveysasemalla. Seuraavana päivänä se otettiin, ja hoitaja tuli filmin kanssa hoitokotiin. Käytävällä hän törmäsi Laihoon ja pyysi tätä tutkimaan filmin.

Hoitajan havaintojen mukaan Laiho jäi tulkitsemaan filmiä yksin. Laiho ei huomannut siinä ongelmia, vaikka todellisuudessa filmille oli piirtynyt akuutti sydäninfarkti.

Asiantuntijalääkärin lausunnon mukaan oikea lääkäri olisi huomannut poikkeamat filmillä, vaikka iäkkäiden potilaiden EKG-nauhojen tulkinta on välillä vaikeaa.

"Tässä tapauksessa kuitenkin EKG-nauhassa on selkeät muutokset, jotka sopivat sydämen hapenpuutteen aiheuttamiksi. Oikea lääkäri olisi osannut tulkita löydökset ja toimia sen mukaisesti."

Naista olisi asiantuntijan mukaan pitänyt lääkitä heti asetyylisalisyylihapolla ja nitroilla, sekä lähettää hänet sairaalahoitoon. 

"Laiho on jättänyt akuutin sydäntapahtuman asianmukaisen ensihoidon toteuttamatta. Tämän seurauksena potilas on kärsinyt sydäninfarktin oireista noin vuorokauden ennen kuin hän on saanut asianmukaista hoitoa." 

Potilas kuoli myöhemmin, mutta tässä tapauksessa Laihoa syytetään törkeästä pahoinpitelystä, koska nainen olisi todennäköisesti menehtynyt sydänongelmiinsa joka tapauksessa.

Laiho kiistää syyllistyneensä mihinkään rikokseen asiassa. Hän ei oman näkemyksensä mukaan saattanut potilastaan hengenvaaraan, eikä pahentanut tämän sairauksia. 

Poliisin esitutkinnasta antamansa loppulausunnon mukaan hän oli itse asiassa huomannut akuutin st-painauman, mikä viestii sydänongelmasta, mutta kirjannut asian omaan raporttiinsa väärin. Hänen mukaansa asiasta todistaa se, että hän oli määrännyt potilaalle beetasalpaajan, joka tehoaa muun muassa tähän ongelmaan. 

Helsingin käräjäoikeudessa alkaneessa käsittelyssä Laihoa epäillään muun muassa kahdesta taposta ja neljästä törkeästä pahoinpitelystä. Hän kiistää syytteet.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.