Syyttäjä: Mies polki suutuspäissään 10 kilometrin päähän, varasti haulikon ja ampui tuhat haulia Tuusulan moottoripyöräkerholla – epäilty kiistää vahingoittamisaikeet

Syyttäjä vaatii Tuusulassa moottoripyöräkerholla haulikolla tulittaneelle rangaistusta kahdeksasta murhan yrityksestä 0:29
Syyttäjä vaatii Tuusulassa moottoripyöräkerholla haulikolla tulittaneelle rangaistusta kahdeksasta murhan yrityksestä

Syyttäjä vaatii Tuusulassa moottoripyöräkerho Viikinki MC:n tiloissa silmittömästi haulikolla räiskineelle miehelle vähintään seitsemän vuoden ehdotonta vankeutta kahdeksasta murhan yrityksestä.

Tuusulan Kellokoskella viime syksynä tapahtuneen ammuskelun oikeudenkäynti alkoi jo kerran tammikuun lopussa, mutta päättyi heti seuraavana päivänä, kun syytetty halusi vaihtaa puolustajaansa luottamuspulan takia. Tänään oikeudenkäynti aloitettiin alusta uudestaan.

Henkirikoksen yritykset tapahtuivat viime lokakuun lopussa teollisuusalueella osoitteessa Mestarintie 19, kun kerhon tiloissa vietettiin juhlia. Syyttäjän mukaan mies oli poistettu useita kertoja kerhon tiloista. Viimeinen poistaminen tapahtui puoli seitsemän aikaan sunnuntaiaamulla.

Syyttäjän mukaan tapahtumat etenivät niin, että mies polki polkupyörällä suutuspäissään Kellokoskelta Jokelaan kymmenen kilometrin matkan. Perillä hän murtautui tuttavansa kotiin, varasti sieltä haulikon, patruunoita ja henkilöauton.

Mies palasi Viikinki MC:n kerholle aamukahdeksan aikaan ja alkoi välittömästi tulittaa kerhon ovea huutaen samalla tappavansa kaikki.

Syyttäjän mukaan mies ampui haulikolla viisi kertaa kerhotilan oveen, yhden kerran oven rikotusta ikkunasta sisälle kerhotilaan ja vielä kerran sisällä kerhotilassa kohti yläkertaan paenneita juhlijoita.

Juhlijat yrittivät pysäyttää yläkertaa kohti etenevän asemiehen heittämällä hänen päälleen erilaista tavaraa, kuten tuoleja. Tilanne päättyi, kun yksi kerhotilassa olleista miehistä kävi asemiehen kimppuun ja pani tämän nippuun.

Syytetty kiistää tappamisaikeet

Syytetty kiistää jyrkästi yrittäneensä tai aikoneensa tappaa ketään. Mies kertoi, että häneen oli kohdistettu väkivaltaa useita kertoja illan aikana.

Koska hänellä ei ollut rahaa mukanaan, hän oli jättänyt kääntöveitsensä pantiksi kerholle maksusta. Puolustusasianajajan puheista ei ilmennyt, mistä maksua piti suorittaa.

Oman kertomansa mukaan mies palasi vain hakemaan veistään ja vaati sitä takaisin. Lisäksi hän oli vaatinut kerhon presidenttiä pyytämään anteeksi sitä, että häntä oli pahoinpidelty aiemmin.

Syytetyn puolustusasianajaja kuvaili, miten mies yritti ensin avata kerhon ovea. Tämän jälkeen hän ampui haulikolla kerhotilan oveen saadakseen auki.

Mies kiistää jyrkästi kohdistaneensa laukauksia päin ihmisiä tai edes heidän suuntaansa. Puolustajan mukaan mies ampui kohti kerhotilassa olleita moottoripyöriä.

Puolustuksen mukaan sisätiloissa mies ei ampunut syyttäjän esittämällä tavalla lainkaan, eikä ase syytetyn mukaan myöskään lauennut vahingossa.

Noin tuhat haulia kerhotiloihin

Syyttäjän mukaan mies toimi suunnitelmallisesti ja vakaasti harkiten. Hänen paluunsa kerholle aseen kanssa kesti puolitoista tuntia, jona aikana hänellä olisi ollut aikaa perua aikeensa.

Syyttäjä lähtee siitä, että mies murtautui tuttavansa asuntoon nimenomaan hankkiakseen aseen.

Ammuttuaan ensimmäiset kaksi laukausta, mies latasi aseen uudestaan ja uudestaan, sillä kaksipiippuisella haulikolla voi ampua latausten jälkeen kaksi kertaa.

Välillä mies yritti hakata ovea rikki aseensa piippu- ja tukkipäällä niin, että iskuja oli yhteensä 28.

Syyttäjän mukaan miehen ampumissa patruunat sisälsivät yhteensä noin tuhatkunta haulia, eikä ampuja voinut mitenkään tietää ulkopäin ampuessaan, että miten ihmiset sijoittuvat sisätiloissa.

Yksi kerhotiloissa hengenvaaraan joutuneiden avustajista huomautti myös, että kun ihminen ampuu taukoamatta haulikolla kohti sisätiloja, karjuu samalla tappavansa kaikki ja tilanne kestää kymmenen minuuttia, mitä vaaraan joutuneiden olisi pitänyt ajatella hänen käytöksestään.

Lue myös:

    Uusimmat