Joutsenon leipomotaposta epäilty nelikko valitsi vaitonaisen linjan – uhrin karu kohtalo on mysteeri vielä poliisillekin

Poliisi on kuulustellut neljää Lappeenrannan Joutsenon leipomotaposta epäiltyä miestä. Heistä kukaan ei ole halunnut kertoa tapahtumista poliisille.

Nelikko vangittiin taposta ja törkeästä ryöstöstä todennäköisin syin epäiltynä viime viikon aikana.

Epäillyistä vanhin, vuonna 1984 syntynyt mies määrättiin tutkintavankeuteen viime viikon tiistaina. Vuonna 1998 syntynyt epäilty puolestaan vangittiin viime viikon torstaina.

Kaksi viimeiseksi kiinni otettua epäiltyä, vuosina 1996 ja 1989 syntyneet miehet, vangittiin perjantaina.

Poliisi on sen jälkeen kuulustellut kaikkia neljää, mutta tapahtumien kulkuun ei ole tutkinnanjohtajan mukaan saatu kuulusteluissa juurikaan selvyyttä.

– Kovinkaan paljoa eivät ole halunneet tapahtumista kertoa, rikoskomisario Saku Tielinen sanoo.

Tutkinnanjohtaja toteaa kuitenkin perään, että miehillä on rikoksista epäillyn asemassa tietysti oikeus olla edesauttamatta poliisia asian selvittämisessä.

"Meillä on oma käsityksemme"

Koska kuulustelut ovat sujuneet tahmeasti, poliisi on pyrkinyt selvittämään tapahtumia muilla keinoin.

Tutkinnanjohtaja Tielisen mukaan selvyyttä onkin saatu muun muassa siihen, miksi miesnelikko ja henkirikoksen uhriksi joutunut mies alun perin menivät leipomolle.

Poliisi on selvittänyt myös henkirikoksen uhrin liikkeitä ennen tapahtumia.

Näitä asioita ei Tielisen mukaan toistaiseksi avata julkisuuteen.

– Meillä on oma käsityksemme siitä, miksi he ovat sinne menneet. En voi sitä tässä tarkemmin kertoa, sillä asia ei ole ihan niin selvä ja riidaton, että sen voisi faktana sanoa, Tielinen perustelee.

Tielisen mukaan esitutkinnassa on vahvistunut käsitys siitä, että kaikki osalliset, uhri mukaan lukien, menivät leipomolle omasta tahdostaan. Kyse oli ennalta sovitusta tapaamisesta. 

Tarkempia selvityksiä kaipaa tutkinnanjohtajan mukaan vielä se, mitä leipomolla tarkalleen tapahtui – ja kuka teki mitä.

– Meillä ei ole täyttä varmuutta siitä, miten tapahtumat etenivät. Se onkin ehkä suurin haaste esitutkinnassa selvittää, mitä siinä leipomon pihalla tarkalleen tapahtui. Lopputulos kyllä tiedetään, Tielinen toteaa.

Uhri löydettiin surmattuna leipomon edestä

Vuonna 1996 syntynyt lappeenrantalaismies löydettiin leipomon edustalta surmattuna perjantain vastaisena yönä 19. toukokuuta.

Sivullinen löysi vainajan noin kolmen aikaan aamuyöstä. Henkirikoksen uskotaan tapahtuneen vain hieman aiemmin, yöyhden ja puoli kahden välisenä aikana.

Tutkinnanjohtaja Saku Tielinen kertoo, ettei poliisi ole toistaiseksi saanut varmistettua henkirikoksen tekotapaa.

– Toki olemme saaneet alustavan palautteen oikeuslääketieteellisestä ruumiinavauksesta. Siellä on selvitetty minkä tyylisiin vammoihin uhri on menehtynyt. Mutta kysymys on, millä ne on aiheutettu, hän sanoo.

– Onko tehty väkivaltaa käsin ja jaloin lyömällä ja potkivalla vai onko käytetty kättä pidempää – siitä meillä ei ole tietoa, tutkinnanjohtaja jatkaa.

Asiaa tutkitaan tapon lisäksi törkeänä ryöstönä, sillä uhrilta vietiin väkivallanteon yhteydessä omaisuutta. Poliisi ei kerro mitä.

Osa omaisuudesta on Tielisen mukaan löydetty. Osa on jäänyt kateisiin.

– Siitä ei ole varmuutta, oliko ryöstötarkoitusta alun perin vai oliko se hetken mielijohteesta tehty, Tielinen sanoo.

Ainakin osalla epäillyistä imatralaismiehistä on aiempaa rikostaustaa. Vuonna 1984 syntyneen epäillyn rikostausta on merkittävän pitkä.

Tielisen mukaan kaikki neljä ovat poliisille tuttuja nimiä. 

Lue myös:

    Uusimmat