Vantaan matkasellimurhaajat ovat tyytymättömiä tuomioonsa – oikeuden mukaan väkivalta aiheutti uhrille pitkäkestoista ja voimakasta kärsimystä

Vantaan vankilamurhan julmat yksityiskohdat julki – MTV paikalla käräjäoikeudessa 6:04
Vantaan vankilamurhan julmat yksityiskohdat tulivat julki oikeudenkäynnin alkaessa viime keväänä – katso videolta, mitä kaikkea teosta selvisi oikeudessa

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut 20- ja 24-vuotiaat miehet Vantaan sellimurhasta elinkautisiin vankeusrangaistuksiin. Oikeuden mukaan molemmat syytetyt kohdistivat viime vuoden tammikuussa Vantaan vankilan matkasellissä uhriin pitkäkestoista ja monimuotoista väkivaltaa. Miehet tuomittiin myös uhriin kohdistuneesta törkeästä raiskauksesta.

Oikeuden mukaan väkivallan alkuperäisenä motiivina oli erheellinen tieto siitä, että uhri olisi syyllistynyt lapsen raiskaamiseen.

Väkivallan aloitti nuorempi syytetty Abshir Diini Muye tammikuun 25. päivänä 2022. Oikeuden mukaan tuolloin hän myös raiskasi uhrin wc:ssä harjan varrella. Mies jatkoi uhrin pahoinpitelyä vielä seuraavana päivänä.

Vanhempi syytetty Perttu Oskari Pyynönen siirrettiin matkaselliin 26. tammikuuta iltapäivällä, jolloin kaksikko ryhtyi pahoinpitelemään uhria yhdessä. Oikeuden mukaan väkivalta koventui ja raaistui. Tekijät lietsoivat toisiaan, ja myös vanhempi syytetty raiskasi uhrin.

–  Asianomistajaa on lyöty, potkittu, viilletty, poltettu vedellä ja tupakalla, hänen ihoaan on revitty, hänet on pakotettu nielemään tupakoita ja juomaan sekä virtsaa että pesuainetta, oikeus toteaa tiedotteessa.

Oikeuden mukaan uhrin päälle kaadettiin kuumaa vettä. Palovammat olivat niin vakavat, että hän olisi voinut kuolla pelkästään niiden takia, vaikka olisikin saanut niihin hoitoa, oikeus toteaa.

Tuomion mukaan uhri pakotettiin kirjoittamaan itsemurhakirje ja viiltämään omia ranteitaan. Oikeuden mukaan nuorempi syytetty saneli kirjeen vanhemman syytetyn ollessa läsnä. Kirjeen myötä väkivalta muuttui uhrin tappamiseen tähtääväksi, tuomiossa sanotaan.

Toinen piti kiinni toisen tukehduttaessa uhrin

Oikeuden mukaan vartijat kävivät sellillä iltakymmenen aikaan. Abshir Diini Muye, 20, meni heitä ovelle vastaan ja varmisti, etteivät muut sellissä olijat viestitä vartijoille tapahtumista. Oikeuden mukaan tämän jälkeen Muye tukehdutti uhrin Perttu Oskari Pyynösen, 24, pitäessä tästä kiinni.

Uhri oli parikymppinen mies. Hänet löydettiin sellistä kuolleena seuraavan päivän aamuna.

Syytettyjen ja uhrin lisäksi sellissä oli myös kolme muuta vankia. Yksi vangeista kertoi oikeudessa, että he eivät uskaltaneet hälyttää vartijoita, koska pelkäsivät syytettyjä.

Toiminta harkittua ja suunnitelmallista

Oikeus katsoi, että tuomitut toimivat yhteisin vaikuttimin, harkitusti ja suunnitelmallisesti.

–  Vastaajilla on teon aikana ollut aikaa harkita tekoaan ja luopua siitä, mutta he ovat jatkaneet sitä, vaikka he ovat mielentilatutkimuksenkin perusteella olleet kykeneviä toimimaan toisinkin.

Väkivalta aiheutti uhrille pitkäkestoista ja voimakasta kärsimystä. Henkirikosta on oikeuden mukaan pidettävä raakana ja julmana.

–  Asianomistaja on ollut puolustuskyvytön eikä ole antanut teolle mitään syytä.

Syytetyt kiistivät oikeudessa murhasyytteen. Heille tehtiin mielentilatutkimus, jonka mukaan he olivat teon aikaan syyntakeisia, eli ymmärsivät tekonsa seuraukset.

Tuomitut ovat ilmoittaneet tyytymättömyyttä koko tuomioon.

Vankilan toiminnasta esitutkinta

Vankilan toiminnasta henkirikoksen tapahtuma-aikaan on käynnissä esitutkinta. Vartijat ovat kertoneet, ettei heillä ollut mitään tietoa matkasellin tapahtumista.

Tutkinnanjohtaja Tero Tyynelä sanoo, että tutkinnassa on saatu jotain selvyyttä siihen, miten väkivallanteko on päässyt tapahtumaan valvotussa tilassa. Hän ei kuitenkaan vielä kommentoi tutkinnan tuloksia, rikosnimikettä tai epäiltyjen määrää.

Esitutkinnassa on Tyynelän mukaan tehty lähes 20 kuulustelua ja kuulusteluja on määrä jatkaa.

Lue myös:

    Uusimmat