Miehet tappoivat uhrin leipomon pihaan Joutsenossa: Hakivat tekonsa jälkeen hyväntuulisina ruokaa

Etelä-Karjalan käräjäoikeus on hylkännyt neljän miehen murhasyytteet jutussa, jossa henkirikoksen uhri löytyi leipomon pihalta Joutsenossa viime toukokuussa.

Sen sijaan käräjäoikeus tuomitsi kolme miehistä taposta. Yhden miehen henkirikossyyte hylättiin. Oikeuden mukaan mies oli paikalla tekoaikaan, mutta hänen osallisuudestaan väkivaltaan ei saatu näyttöä.

Henkirikos tapahtui perjantain 19. toukokuuta vastaisena yönä yhden ja puoli kahden välillä. Oikeuden mukaan tuomitut olivat matkanneet taksilla Imatralta Joutsenoon leipomon luo, mihin he olivat sopineet tapaamisen uhrin, vuonna 1996 syntyneen miehen kanssa tarkoituksenaan ostaa tältä huumausaineeksi luokiteltavia lääkkeitä.

Miehet löivät ja potkivat uhria päähän ja muualle vartaloon sekä kuristivat tätä voimakkaasti, minkä jälkeen he jättivät uhrin makaamaan maahan, tuomiossa kerrotaan.

Uhrille aiheutettiin kipua ja pelkoa

Oikeuden mukaan tekijöiden motiivi väkivallalle jäi epäselväksi. Tuomitut veivät uhrilta omaisuutta, kuten puhelimen ja sähköpotkulaudan, mutta oikeuden mukaan tästä ei voitu päätellä, oliko väkivaltaa käytetty omaisuuden haltuun saamiseksi vai ei.

– Mahdollisena on pidettävä myös sitä, että vastaajat ovat joko jostakin muusta syystä tai täysin ilman syytä päättäneet kohdistaa (uhriin) väkivaltaa ja päätös omaisuuden anastamisesta on syntynyt vasta tämän jälkeen. Tätä käsitystä tukee myös (uhriin) kohdistetun väkivallan laatu ja määrä, joka on ollut anastusrikoksen toteuttamiseksi huomattavan ylimitoitettua, oikeus katsoi tuomiossaan.

Käräjäoikeuden mukaan tapon tekotapa osoitti tekijöissään tunnekylmyyttä ja täydellistä välinpitämättömyyttä toisen ihmisen ihmisarvoa kohtaan. Uhri ei ollut oikeuden mukaan antanut väkivallalle mitään syytä eikä hän kyennyt puolustautumaan, koska tekijöitä oli kolme.

– (Uhria) on kuristettu voimakkaasti ja häntä on pidetty käsistä paikoillaan samalla, kun häntä on potkittu tai muutoin hakattu suurella voimalla pään ja vartalon alueelle. Teko on mitä ilmeisimmin aiheuttanut (uhrille) kipua ja pelkoa ennen kuin hän on menettänyt tajuntansa, tuomiossa sanotaan.

Oikeus kiinnitti huomiota myös miesten käytökseen henkirikoksen jälkeen.

– Vastaajat ovat teon jälkeen poistuneet paikalta yhdessä, jutustelleet yhteisellä taksimatkalla tavanomaiseen tapaan ja käyneet hyväntuulisina hakemassa huoltoasemalta ruokaa. Taksinkuljettajan kertomuksesta on pääteltävissä, että muut vastaajat olisivat vielä olleet halukkaita jatkamaan iltaa (yhden vastaajista) luona, tuomiossa kerrotaan.

Ei näyttöä erityisestä julmuudesta

Oikeuden mukaan asiassa ei kuitenkaan ollut saatavissa tarkempaa selvitystä esimerkiksi siitä, minkälaisia tekovälineitä miehet olivat mahdollisesti käyttäneet, missä järjestyksessä väkivallanteot oli tehty ja kuinka kauan ne olivat kestäneet.

Näin ollen käräjäoikeus katsoi, ettei se voinut arvioida luotettavasti esimerkiksi sitä, minkälaista kärsimystä uhrille oli aiheutunut tai oliko teko osoittanut tekijöissään sitkeää surmaamispyrkimystä. Siksi oikeuden mukaan jäi näyttämättä, että tappo olisi tehty murhan tunnusmerkistön mukaisesti erityisen raa'alla tai julmalla tavalla.

Käräjäoikeus huomioi kuitenkin rangaistuksia mitatessaan sen, että henkirikokseen liittyi erityisen moitittavia piirteitä ja tuomitsi kaikki kolme miestä yli 11 vuoden vankeuteen. Toni-Pekka Laakkonen, 39, ja Saku Juhani Reiman, 27, saivat 11 vuoden ja kahden kuukauden tuomiot. Micael Petri Olavi Väisänen, 25, tuomittiin 11 vuoden ja kolmen kuukauden vankeuteen. Neljäs syytetty sai neljän kuukauden vankeustuomion varkaudesta.

Lue myös:

    Uusimmat