Mainos

71-vuotiaan vanhuksen järkyttävät kokemukset "kauhujen sairaalasta" – Oikeusavustaja: Toinen hoitajakin kielsi tappamasta

2:13

71-vuotiaan vanhuksen ja tämän tyttären oikeusavustaja ei usko, että vanhus oltaisiin pahoinpidelty vahingossa. Ainakin tilannetta vieressä seurannut hoitaja ymmärsi hänen mukaansa tilanteen vakavuuden.

Dementoituneen 71-vuotiaan pahoinpitelystä syytetty hoitaja Kupittaan sairaalan G1-osastolta puolustautuu sillä, ettei ole ylittänyt normaalin fyysisen voimankäytön rajoja ainakaan tahallisesti.

Syyttäjän mukaan vanhuksen kättä väännettiin ja häntä painettiin polvella kurkusta, kun häntä oltiin laittamassa yöksi magneettisiteisiin.

Asianomistajan oikeusavustaja varatuomari Katarina Harjunlahti-Vähäkangas sanoo, että todistajien kertomukset huomioiden ei ole uskottavaa, ettei teko olisi tahallinen.

– 40 vuotta alalla ollut todistaja totesi tänään oikeudessa, että oli magneettivöiden laittamistilanteessa sanonut hoitajalle: "Älä tapa sitä", Harjunlahti-Vähäkangas kertoo.

1:14

Kosto aiemmasta tapauksesta?

Harjunlahti-Vähäkangas avustaa asianomistajaa erityisesti "painimatsi"-tapauksessa, missä syyttäjä Anja Rantanen-Lahti on tehnyt syyttämättäjättämispäätöksen sillä perusteella, että näyttöä on liian vähän.

G1-vyyhti

Turun Sanomat paljasti Kupittaan sairaalan G1-osaston väkivallan viime vuonna, mistä seurasi poliisitutkinta.

Viime viikolla syyttäjä päätti nostaa syytteitä tapahtumista vuosina vuosina 2009 ja 2013. 

Yksi hoitaja sai syytteen törkeästä pahoinpitelystä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Toista hoitajaa syytetään vapaudenriistosta, neljästä virkavelvollisuuden rikkomisesta ja pahoinpitelystä.

Kolmas hoitaja sai syytteen kahdesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. 

Näitä juttuja puidaan oikeudessa myöhemmin.

Harjulahti-Vähäkankaan mukaan asianomistajan neljä kylkiluuta murtui ja toinen keuhkopussi täyttyi verellä magneettisiteisiin laittamista aiemmin sattuneessa välikohtauksessa samaisen hoitajan kanssa.

– Tilanne oli hengenvaarallinen. Potilas olisi kuollut ilman sairaalahoitoa, Harjunlahti-Vähäkangas sanoo.

Harjunlahti-Vähäkankaan mukaan painimatsilla oli paljon magneettiside-tapausta suuremmat vaikutukset potilaan heikentyneeseen terveyteen. 

Harjunlahti-Vähäkangas uskoo, että magneettisiteisiin laittamisen yhteydessä tapahtunut pahoinpitely olisi ollut vain kosto siitä, ettei hoitajan määräaikaista työsuhdetta jatkettu painimatsin vuoksi.

– Voidaan olettaa, ettei varmaan ollut kovin positiivinen suhtautuminen potilaaseen.

Tapauksilla on toinenkin yhteys.

– Potilaan kylkiluut olivat vielä murtuneet, kun hänet laitettiin magneettisiteisiin. Puolustus sanoi, ettei hoitaja tiennyt siitä, mutta todistajana ollut toinen hoitaja kertoi nähneensä asian monitorista.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.