Syytetyn vaimoa kuultiin tunteja Ruanda-käräjillä

Ruandan kansanmurhasta syytetyn Francois Bazaramban vaimoa kuultiin tänään tuntikausia Porvoon käräjäoikeudessa. Hän oli puolustuksen todistajana jutussa, jossa hänen aviomiestään syytetään joukkotuhonnasta.

Yli 30 vuotta syytetyn kanssa aviossa olleen naisen kuulemisen aikana käytiin laajasti läpi pariskunnan yhteistä elämää Ruandassa ja tapahtumia kansanmurhaa edeltäneen sodan aikana.

Jo viime vuosikymmenen alussa alkanut sota levitti huolta ja pelkoa, mutta lopullisesti pariskunnan kotikunnan rauha rikkoutui, kun presidentti Juvenal Habyarimanan kone ammuttiin alas Kigalin lentokentällä huhtikuussa 1994.

- Oli paniikkia ja sekasortoa. Se oli kaoottista aikaa, nainen sanoi käräjäoikeudelle.

Syytetty itse on jo aiemmin sanonut olleensa perheensä kanssa muualla paossa, kun hänen tekemikseen väitetyt veriteot tapahtuivat Nyakizun kunnassa Etelä-Ruandassa.

Nainen vastaili puolustuksen asianajajan Ingrid Heickellin esittämiin kysymyksiin tyynesti ja rauhallisella äänellä. Kuuleminen kesti pitkälle iltapäivään ja se tulkattiin ensin ruandasta ranskaksi ja sitten suomeksi.

Puolisolleen nainen hymyili kuulemisen alussa muutamia kertoja, mutta muuten tunteita ei käräjäsalissa juuri nähty. Syytetty on ollut yli kaksi vuotta tutkintavankeudessa Vantaan vankilassa.

Todistajien motiivit esillä

Oikeus palasi alkuviikosta Suomeen Ruandasta, jossa se istui kuulemassa kymmeniä syyttäjän todistajia. Syytetyn vaimon mukaan heistä osa on sellaisen ruandalaismiehen sukulaisia, joka otti syytetyn ottopojakseen.

Puolustuksen mukaan syytetyn tuomitseminen olisi näille todistajille hyväksi, koska silloin heille päätyisi iso määrä omaisuutta Ruandassa.

- Osa heistä on kateellisia miehelleni siitä avusta, jota saimme, nainen sanoi.

Perjantain istunto oli toinen sen jälkeen, kun oikeus palasi Suomeen. Käräjäoikeus kuitenkin suunnittelee jo uutta Afrikan-matkaa, tällä kertaa Tansaniaan, jossa voitaisiin kuulla puolustuksen todistajia. Päätöstä matkalle lähtemisestä ei ole vielä tehty.

Oikeudenkäynti jatkuu Suomessa vuoden lopulle. Joukkotuhontaoikeudenkäynti on Suomen historian ensimmäinen.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat