Mainos

Syyte: Jengiläiset yrittivät kiristää jättikorvauksia moottoripyörästä

Syyttäjä vaatii moottoripyöräkerhon jäsenille vankeusrangaistusta kahden virolaismiehen törkeän kiristyksen yrityksestä. Syytetyt ovat Bandidos MC:n ja sen kannattajakerho X-teamin jäseniä.

Esitutkinnan mukaan neljä miestä ilmestyi huhtikuussa Tuusulassa asuvan virolaismiehen pihaan vaatimaan tältä suurta summaa rahaa. Uhri kertoi tapahtumista poliisille esitutkinnan aikana.

"Menin katsomaan keittiön ikkunasta ja huomasin pihalla neljä miestä. Yhdellä miehellä oli päällään luotiliivit. Miehellä oli lisäksi pitkät hiukset poninhännällä ja hän oli huomattavan isokokoinen ja pitkä. ---Yksi miehistä alkoi heti tutkia minun taskujani. Mies otti kädestäni puhelimen pois ja laittoi sen rappusille. Kun minut oli tutkittu, niin miehistä vanhin sanoi minulle, että minun puuliiterini vieressä on nähty moottoripyörä, joka on varastettu miehiltä."

Harvinainen moottoripyörä

Bandidos Suomessa

Keskusrikospoliisi luokittelee Bandidosin järjestäytyneeksi rikollisryhmäksi.

Se katsoo Suomen Bandidos-organisaatioon kuuluvan yli 220 jäsentä, joista varsinaisiin Bandidos-osastoihin kuuluu noin 80. Loput ovat jäseninä kannattajakerhoissa.

Bandidos MC:n Suomen organisaatio muodostuu ns. Red&Gold-jengien ryhmittymästä, jota johtaa Bandidos MC Downtown (Helsinki). Bandidos MC:n eriasteisten alaosastojen (8kpl) lisäksi siihen kuuluvat ns. Support X-teamit (8kpl), Diablos MC:n alaosastot (7 kpl), Bad Attitude Crew-ryhmät (6kpl) ja Bogans MC.

Kouvolan hovioikeus on lainvoimaisessa tuomiossaan todennut Bandidosin vakavien rikosten tekemistä varten järjestäytyneeksi ryhmäksi ja koventanut sen vuoksi jäsenille annettuja rangaistuksia.

Lähde: Keskusrikospoliisi, poliisin esitutkintamateriaali

Kyseinen moottoripyörä varastettiin X-teamin jäsenen kotipihasta Helsingin Katajanokalta viime vuoden kesäkuussa. Sosiaalisessa mediassakin julkaistuista etsintäkuulutuksista huolimatta Harley Davidson Chopper-moottoripyörää ei ole löytynyt.

Esitutkinnan mukaan vakuutusyhtiö arvioi pyörän vakuutusarvoksi 38 700 euroa, mutta pyörän rakentamiseen kulunut summa on kerholaisten mukaan huomattavasti suurempi.

Kerholaiset uskovat hiljattain löytäneensä pyörän osia Virosta. Huhtikuussa he suuntasivat Tuusulaan saatuaan vihiä, että pyörää olisi säilytetty varkauden jälkeen virolaismiehen omistaman kiinteistön pihalla.

"Tätä jankkaamista varastetusta moottoripyörästä jatkui varmaan tunnin verran. Mies sanoi, että nyt pitää miettiä, miten tämä moottoripyörä korvataan. Miehen mukaan minun oli annettava takaisin heiltä varastettu moottoripyörä tai vaihtoehtoisesti maksettava 60 000 euroa rahaa heille. Vanhin mies sanoi lisäksi jossain vaiheessa, että sinä maksat kyllä ja puhut jos vasaralla hakataan päähän."

Paikalle soitettiin toinen virolaismies, jolta myös vaadittiin korvauksia.

"[Asianomistajan nimi] kanssa pöydässä istunut mies sanoi, että teillä ei ole vaihtoehtoa, te joko maksatte tai itkette ja maksatte. Silmälasipäinen mies sanoi lisäksi, että heillä on yhteyksiä jonnekin, että vaikka menisimme asian kanssa poliisille niin sitten tulisi uudet neljä miestä pihalle."

Uhrin mukaan kiristäjät eivät kertoneet olevansa Bandidosin jäseniä. Myöhemmin asiaa siirryttiin selvittämään Helsinkiin Herttoniemen Shellille, jonka valvontakameran nauhalle epäillyt tallentuivat.

Oikeus päästi syytetyt vapaaksi

Helsingin käräjäoikeus vangitsi epäillyt toukokuussa. Kuulusteluissa kolme epäillyistä myönsi olleensa paikalla, mutta kiisti korvausten vaatimisen tai väkivallalla uhkaamisen. Neljäs epäilty kieltäytyi kommentoimasta asiaa poliisille millään tavalla.

Krp:n jengiasiantuntijan Kimmo Kylmäkosken lausunnon mukaan vangittujen joukossa on Bandidos-kerhon hierarkiassa erittäin korkea-arvoinen Nomad-jäsen, joka toimii käytännössä Suomen maajohtajana. Lisäksi yksi vangituista kuuluu Tallinnan Bandidos-kerhoon, kaksi muuta suomalaiseen kannattajakerho X-teamiin.

Istunnot jutussa järjestettiin kesäkuussa Helsingin käräjäoikeudessa. Istuntojen päätteeksi käräjäoikeus katsoi, ettei syytettyjä ole enää syytä pitää vangittuna ja heidät päästettiin vapaalle jalalle odottamaan ensi maanantaina annettavaa tuomiota.

Syyttäjä vaatii syytetyille kovennettua rangaistusta rikollisryhmän jäsenyyden perusteella. Vaatimuksessa painaa myös suomalaisten syytettyjen aiempi rikollisuus.

*Juttua oikaistu 2.8.2013: Vakuutusyhtiö on arvioinut pyörän lunastusarvoksi 38 700 euroa, mutta oikeudessa kuullun mukaan korvauksia ei ole maksettu. Pyörän omistajaksi kerrotun jengiin kuulumattoman miehen mukaan vakuutusyhtiö on kieltäytynyt maksamasta korvausta ja asian käsittely on yhä kesken.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.