Syyttäjä: Turun vuoden 2002 arvokuljetusryöstön yritys tehtiin järjestäytyneen rikollisryhmän Batsin lukuun – vetoaa syytetyn peukalossa olevaan tatuointiin

Turun vuoden 2002 arvokuljetusryöstön yritys tehtiin syyttäjän mukaan järjestäytyneen rikollisryhmän Batsin lukuun. Syyttäjän mukaan ryöstöyritykseen osallistui yhteensä viisi ihmistä, jotka pyrkivät rälläkällä Vanhan Tampereentien Prisman pihalla parkissa olleeseen arvokuljetusautoon. Autosta tavoiteltiin yli 400 000:ta euroa, syyttäjä sanoo.

Syytteessä on nelikymppinen espoolaismies. Hänelle vaaditaan noin seitsemän ja puolen vuoden vankeusrangaistusta törkeän ryöstön yrityksestä ja törkeästä ampuma-aserikoksesta.

Mies kiistää ryöstöyrityssyytteen kokonaisuudessaan. Lisäksi hän kiistää rikollisryhmä Batsiin kuulumisen.

Syyttäjän mukaan rikollisryhmään kuulumisesta kertoo syytetyn oikean peukalon syrjässä oleva musta tatuointi. Kyseessä on syyttäjän mukaan nimenomaan Batsin jengitatuointi, jollaista miehellä ei olisi, ellei hän olisi jäsen.

Keskusrikospoliisin asiantuntijan mukaan mies oli ainakin vielä viime vuoden joulukuussa Batsin jäsen. Asiantuntijaa on tarkoitus kuulla huomenna todistajana.

Syytetyn puolustus kiistää, että tatuointi liittyisi rikollisryhmään millään tavalla. Puolustusasianajajan mukaan tatuointi on otettu 1990-luvulla Thaimaassa.

Asian käsittely alkoi tänään Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa.

Syyttäjä: Tekijät tiesivät arvokuljetuksen liikkeistä

Syyttäjän mukaan ryöstäjäjoukko saapui Prisman pihalle anastetulla pakettiautolla puolenpäivän jälkeen elokuisena maanantaina. Kuljettaja pysyi autossa ja muut menivät ulos. Yksi miehistä kiipesi pakettiauton katolle konetuliaseen kanssa ja yksi ryhtyi rälläkällä avaamaan arvokuljetusauton kylkeä, syyttäjä sanoo.

Miehillä oli syyttäjän mukaan yllään tummat haalarit, kommandopipot tai muut naamarit sekä näppylähanskat.

Kun auton oikeanpuolinen kylki ei auennut, rälläkkää käyttänyt mies rikkoi syyttäjän mukaan ohjaamon ikkunan ja yritti sitä kautta päästä rahojen luokse. Työskentely arvokuljetuksen kimpussa kesti yhteensä alle viisi minuuttia. Miehet olivat ilmeisesti ajatelleet, että auton avaaminen onnistuisi nopeammin, ja he lähtivät pakoon, syyttäjä katsoo.

Syyttäjän mukaan ryöstöyritys oli hyvin suunniteltu, mistä kertoo muun muassa tekijöiden varautuminen. He olivat syyttäjän mukaan tietoisia muun muassa siitä, mitä reittiä arvokuljetusauto kulkee, missä se pysähtelee ja miten sen kuljettajat liikkuvat. Epäillyt tiesivät syyttäjän mukaan myös, miten kauan poliisilla suunnilleen kestää tulla paikalle.

Suunnitelmallisuudesta kertoo syyttäjän mukaan myös raskas aseistus ja valmistautuminen pakoauton polttamiseen.

– Kiinnijäämisriski on niin suuri, ettei sinne lähdetä millään leluilla, kommentoi syyttäjä ryhmän aseistusta.

Tekijät pääsivät pakoon ja pakoauto löytyi poltettuna

Pakomatkallaan epäillyt ampuivat poliisia kohti ja levittivät tielle ajoesteitä. Syyttäjän mukaan tielle heitettiin piikkipalloja. Poliisi menetti näköyhteyden pakoautoon, ja epäiltyjen käyttämä Chevrolet löytyi myöhemmin palaneena pururadalta. Tekijät olivat paenneet paikalta.

Asiassa vaatii korvauksia poliisi, joka oli poliisiautossa, jota päin epäillyt tulittivat. Poliisin mukaan hän ja hänen työparinsa painautuivat alas, kun autoon ropisi hauleja.

Arvokuljetusryöstön yritys oli pitkään pimeänä. Viime vuoden toukokuussa poliisi kertoi ottaneensa sen taas aktiiviseen tutkintaan. Espoolaismies otettiin kiinni lokakuussa.

Syyttäjän mukaan miehen yhdistää tapahtumaan näppylähanskasta saatu dna. Hanska löytyi läheltä pakettiautoa, jonka joukko oli polttanut pakomatkansa päätteeksi.

Tuomittu samassa huumejutussa NBK:laisten ja UB-pomon kanssa

STT kertoi syksyllä, että espoolaismiehellä on taustaa huumausainerikollisuudesta ja että hänet on tuomittu samassa jutussa usean korkean profiilin rikollisen kanssa.

Käräjäoikeuden tuomion mukaan syksyllä 2006, noin neljä vuotta ryöstön yrityksen jälkeen, espoolaismies hankki neljän kilon amfetamiinierän Virosta ja piilotti sen maastokätköön Helsingin Pirkkolassa. Telekuuntelutiedoilla selvitettiin, että amfetamiinia odottivat myytäväksi järjestäytyneen rikollisryhmän Natural Born Killersin (NBK) jäsenet.

Kolme NBK:laista ja espoolaismies tuomittiin huumejutussa vankeuteen.

Keskusrikospoliisin asiantuntijan mukaan yksi jutun NBK:laisista oli määräävässä asemassa muihin jäseniin nähden. Tällä hetkellä mies on viranomaisten mukaan rikollisjärjestö United Brotherhoodin johtaja.

NBK sulautui vuonna 2010 kahden muun liivijengin kanssa, ja ne muodostivat yhdessä United Brotherhoodin, jota viranomaiset pitävät Suomen vahingollisimpana rikollisryhmänä.

*Päivitys kello 12.51: Arvokuljetusryöstöön liittymätön pääkuva vaihdettu jutusta kuvituskuvaan.

Lue myös:

    Uusimmat