Näin poliisi pääsi Mantaqan jäljille: Tämä "postilaatikkoauto" paljasti maahanmuuttajataustaisen rikollisjärjestön

Näin hylätyn oloinen auto auttoi poliisin Mantaqa-rikollisjengin jäljille 1:21
Näin hylätyn oloinen auttoi poliisin Mantaqa-jengin jäljille: Katso videolta, mitä autosta löytyi

Monikulttuurinen rikollisjengi Mantaqa nousi kunnolla julkisuuteen viime vuonna, mutta poliisi sai ensimmäiset havainnot jengistä jo loppuvuodesta 2020. Jengi pitää päämajaansa Espoon Leppävaarassa, missä se on myös perustettu.

– Saimme loppusyksystä 2020 kadun pinnasta tietoa, että tällainen toimija on. Sitten kuulimme Helsingin poliisilta samantyyppisistä havainnoista ja asiaa ryhdyttiin selvittämään tarkemmin, rikoskomisario Lauri Hakkala Länsi-Uudenmaan poliisista kertoo.

Lopulta yksi hylätyn oloinen henkilöauto johdatti poliisit Mantaqan jäljille.

Poliisi kiinnitti huomiota pieneen punaiseen Ford-henkilöautoon, joka oli parkkeerattuna Espoossa Turunväylän läheisyydessä Klovin alueella sijaitsevan teollisuuskiinteistön parkkipaikalle. Auto ei koskaan liikkunut mihinkään, vaan se seisoi vain parkissa paikoillaan.

– Se oli niin kutsuttu postilaatikkoauto. Tällaisia autoja käytetään huumeiden välittämiseen. Yksi henkilö jättää sinne huumeita säilytettäväksi, joissain tapauksissa toinen hakee ne sieltä, eivätkä myyjä ja ostaja välttämättä kohtaa toisiaan. Auto on vain säilytyspaikka huumeille, Hakkala kuvaa.

Poliisit tarkkailivat jonkin aikaa autoa ja huomasivat, että sitä käytetään huumekauppaan. Auton ympärillä myös tuoksui marihuana.

Tarkkailussa selvisi, että parikymppinen mies toi huumeita autolle, mutta tuossa vaiheessa ei vielä tiedetty, että taustalla toimi paljon isompi organisaatio.

Epäilty pääsi aluksi karkuun

Auto oli nuoren miehen ja hänen äitinsä yhteisomistuksessa. Äidillä ei tosin ollut mitään käsitystä siitä, mihin tarkoitukseen poika autoa käytti.

Lyhyen tarkkailujakson jälkeen poliisi päätti toimia marraskuun 18. päivä vuonna 2020.

Parikymppinen mies tuli polkupyörällään autolle Klovin parkkipaikalle ja istui jonkin aikaa kuljettajan paikalla. Hetken kuluttua hän nousi autosta käsissään reppu ja muovikassi. Auton ovet jäivät lukitsematta.

Nuori mies käveli toisen auton luo samalla parkkipaikalla, avasi Volkswagenin ovet ja astui sisään.

Pian mies tuli ulos tästä autosta, lukitsi ovet ja lähti kohti polkupyöräänsä. Silloin poliisi päätti toimia.

Nuori mies havaitsi siviiliasuiset poliisit ja lähti karkuun. Käskytyksestä huolimatta mies pääsi livahtamaan pakoon, mutta häneltä saatiin poliisin haltuun reppu ja matkapuhelin. Repusta löytyi huomattava määrä marihuanaa.

Kotoa löytyi arvotavaraa

Poliisi tutki molemmat teollisuuskiinteistön parkkipaikalla olleet henkilöautot ja ne hinattiin Espoon poliisiasemalle tutkimuksiin.

Fordista, jota poliisi kutsui postilaatikkoautoksi, takavarikoitiin yli kaksi kiloa marihuanaa, 782 ekstaasitablettia, vajaat 4 grammaa kokaiinia ja 14 000 euroa käteistä rahaa. Lisäksi autosta löytyi huumausaineiden myyntirekvisiittaa.

Volkswagen Golfiin ei löytynyt avaimia, joten poliisi rikkoi auton sivuikkunan.

Nuori mies asui äitinsä luona ja heidän asuntoonsa tehtiin kotietsintä jo samana iltana. Pojan huoneesta takavarikoitiin erilaista todistusaineistoa rikosten tuottamasta hyödystä. Pojalta takavarikoitiin muun muassa arvokello ja koruja.

Väitti löytäneensä huumeet metsästä

Nuori mies ilmoittautui poliisiasemalle pari päivää myöhemmin.

Ensimmäisissä kuulusteluissa hän kertoi huumeista keksittyä tarinaa.

– Olen löytänyt ne kaikki aineet, mitä siellä autoissa oli. Löysin nämä aineet läheisestä metsästä, missä oli kaksi hylättyä rakennusta.

– Molemmat autot ovat minun käytössä, mutta punainen auto on käyttökelvoton. Yleensä olen mennyt esimerkiksi salin jälkeen siihen punaiseen autoon polttelemaan kannabista. Se on ollut vähän sellainen poltteluauto, nuori mies kertoi.

Kotoaan löytyneet arvokorut mies väitti saaneensa perintönä vaariltaan. Osa oli hänen mukaansa Turkista ja arvokellokin oli replika.

Tutkinta paisui

Tästä käynnistyi esitutkinta, joka paisui tutkinnan edetessä.

– Tällä takavarikolla pääsimme jatkamaan rikostutkintaa ja käyttämään salaista tiedonhankintaa. Jotta sitä saa käyttää, pitää olla konkreettinen syy epäillä rikosta. Sellainen saatiin takavarikon yhteydessä. Tieto ja tietoisuus alkoi lisääntymään ja koko jutun laajuus alkoi avautumaan, Hakkala kertoo.

Tutkinnan edetessä poliisille selvisi, että asiaan liittyy useampia henkilöitä, joten muodostettiin yhteinen viranomaisoperaatio. Siihen osallistui pääkaupunkiseudun poliisilaitosten lisäksi Tulli ja keskusrikospoliisi.

Kokonaisuus lähti liikkeelle "postilaatikkoautosta", mutta myöhemmin tutkinnassa takavarikoitiin yli 100 kiloa marihuanaa ja paljon käteistä rahaa.

Juoksupoikana jengiläisille

Tutkinnassa selvisi, että huumeita autoon kuljettanut nuorukainen toimi juoksupoikana henkilöille, jotka olivat Mantaqa-nimisen rikollisjengin perustajia ja johdossa. Nuorta miestä itseään epäiltiin törkeästä huumausainerikoksesta.

– Epäilty toimi poliisin käsityksen mukaan heidän lukuunsa ja hänen epäiltiin saaneen huumeiden säilyttämisestä ja välittämisestä koruja ja arvotavaraa palkaksi, Hakkala kertoo.

Tutkinnassa ei selvinnyt, mistä korut, arvotavarat ja rahat olivat peräisin, sillä kukaan epäillyistä ei halunnut niistä kertoa. Kukaan ei myöntänyt huumerikoksiakaan.

– Näissä jutuissa on hyvin tyypillistä, että epäillyt eivät puhu yhtään mitään.

Nuoren miehen kiinniotosta kului vielä kuukausia ennen kuin Mantaqan huumejuttuihin liittyvät päätekijät otettiin kiinni.

Jengin perustaneet kolme veljestä tuomittiin viime joulukuussa pitkiin vankeusrangaistuksiin jutussa, jossa Tulli takavarikoi vuosi sitten 110 kiloa Latviasta Suomeen salakuljetettua marihuanaa.

Viranomaisten mukaan Espoossa perustettuun maahanmuuttajataustaiseen rikollisjengi Mantaqaan kuuluu noin 20–30 jäsentä. Johtavassa asemassa olevia henkilöitä on 4–5, joista kolme on veljeksiä keskenään.

Lue myös:

    Uusimmat