Syyrian sisällissodan asetelmat muuttumassa

Tältä näyttää Pohjois-Syyrian tilanne tällä hetkellä 3:06

Asetelmat Syyrian sisällissodassa ovat muuttumassa, kun maan hallituksen joukot alkavat tukea Pohjois-Syyrian kurdijoukkoja taistelussa Turkkia vastaan.

Kurdijohtajan välittämän tiedon mukaan Syyrian hallituksen joukot siirtyvät Pohjois-Syyriaan mahdollisesti jo tänään.

Turkin ulkoministerin Mevlut Cavusoglun mukaan Turkki aikoo vastata voimalla, mikäli Syyrian hallituksen ja kurdien välinen yhteistyö toteutuu.

-Mikäli Syyrian hallitus etenee sinne puhdistaakseen PKK:n ja PYD:n (Syyrian kurdien yhtenäisyyspuolue), niin asiassa ei ole ongelmia. Jos ne tulevat puolustamaan YPG:tä, niin mikään tai kukaan ei voi pysäyttää meitä ja turkkilaisia sotilaita, Cavusoglu uhoaa.

Mitä kurdien ja Syyrian hallituksen sopimus tarkoittaa?

Turkki aloitti oman sotilaallisen operaationsa Pohjois-Syyriaan, Afrinin aluelle tammikuun loppupuolella. Se kokee uhakseen muun muassa alueella toimivan kurdien sotilaallisen YPG-joukon. Turkki perusteleekin hyökkäystään omalla turvallisuudella ja Syyrian puolelta tulleilta iskuilta.

Kurdijoukkojen hallussa ovat Afrinin alue ja iso osa Pohjois-Syyriaa. Lähinnä enää Idlibin alue on opposition kapinnallisten hallussa ja suurin osa Syyriaa on al-Assadin hallituksen joukkojen hallussa.

Kurdijoukot ilmoittivat tänään, että ne ovat päässeet sopimukseen hallituksen joukkojen kanssa yhteistyöstä Turkin hyökkäystä vastaan. Tarkkaa tietoa siitä mitä on sovittu ei ole, mutta kyse voi olla toteutuessaan merkittävästäkin käänteestä koko Syyrian sodassa.

Jokatapauksessa Afrinin jälkeen Turkki on jo ilmoittanut puhdistavansa seuraavaksi Manbijin alueen.

Turkin mukaan kyse ei ole siviilikurdien syrjäyttämisestä vaan terrorijärjestöjen poistamisesta, jollaisena se pitää siis PKK:n tavoin YPG:tä.

Manbijssä ongelmallisuutta lisää entisestään se, että siellä Yhdysvallat taistelee YPG:n kanssa yhteistä vihollista, Isisiä vastaan, aseistaen ja kouluttaen kurdijoukkoja.

Turkin ja Yhdysvaltojen retoriikka onkin koventunut puolin ja toisin ja uhkaukset ovat lennelleet näiden suurten Natomaiden kesken. Vastakkain maat eivät Syyriassa halua olla, mutta kovin helpolla Turkki ei kurditerroristijahtiaan alueella luovuta.

 

Lue myös:

    Uusimmat