Syyrian pakolaistytöistä tuli kauppatavaraa – myydään iäkkäille jordanialaismiehille

Syyrian sisällissotaa Jordanian puolelle paenneita nuoria tyttöjä kaupataan vaimoiksi iäkkäille jordanialaismiehille.

Kukaan ei tiedä myytyjen tyttöjen lukumäärää, mutta bisnes näyttää kannattavan, sillä vaimonvälittäjätahoja löytyy Jordaniasta lukuisia. Moni näistä tahoista ilmoittaa olevansa pakolaisten avustusjärjestö.

Syyriasta on virrannut Jordaniaan arviolta 500 000 pakolaista, joista valtaosa on naisia ja lapsia. Tulijoiden suuren lukumäärän vuoksi moni jää avun ulkopuolelle.

Epätoivoiset syyrialaisperheet ajautuvat myymään ainoan asian, mistä kipeästi tarvittavaa rahaa on mahdollista saada: perheiden nuoret tyttäret.

– Vaimoja hakevat jordanilaismiehet ovat yleensä 50-80-vuotiaita. He kysyvät tyttöjä, joilla on vaalea iho ja siniset tai vihreät silmät. He haluavat erittäin nuoria tyttöjä, ei 16 vuotta vanhempia, kertoo 28-vuotias syyrialaisnainen, joka on perustanut vaimonvälityspalvelun.

Nainen kertoo välittäneensä satoja pakolaistyttöjä vaimoksi arabimiehille. Miehet maksavat 70 dollaria tutustumisesta potentiaaliseen vaimoon. Mikäli avioliitto toteutuu, maksaa mies 310 dollarin lisämaksun.

Vaimonvälitystyötä häpeävä nainen ei halua nimeään julkisuuteen. Kolmen lapsen äiti kertoo ryhtyneensä työhön, koska muuta mahdollisuutta ei ollut.

– Miten muuten voin maksaa vuokran? Teen tätä työtä ainoastaan siksi, että perheeni selviäisi, pakolaisnainen sanoo BBC:lle.

"Ei mitään vastenmielisempää"

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on tietoinen Jordaniassa kukoistavasta tyttöjenmyyntibisneksestä.

Järjestö sanoo olevansa kuitenkin voimaton estämään laajalle levinnyttä toimintaa.

– Meillä ei yksinkertaisesti ole riittävästi resursseja auttaa kaikkia tänne saapuvia pakolaisia, sanoo UNHCR:n Ammanin-toimistoa johtava Andrew Harper.

Harper kertoo, että UNHCR on onnistunut estämään joitakin perheitä myymästä alaikäisiä tyttäriään vaimoiksi.

– En tiedä mitään vastenmielisempää kuin pakolaistyttöjen saalistaminen. Sitä voi kutsua raiskaukseksi, prostituutioksi tai miksi kukin haluaa, mutta kyse on kaikista heikompien hyväksikäyttämisestä, sanoo Harper.

Lue myös:

    Uusimmat