Syyllisyys syö, menetys pelottaa – nämä raastavat asiat ymmärrät vasta läheisesi kuoltua

Läheisen ihmisen – siskon, veljen, äidin, enon – kuolema muuttaa asioita. Menetyksen tuskan keskellä mieleen nousee surua, syyllisyyttä, vihaakin. Listasimme asiat, jotka muuttuvat, kun menetät jonkun sinulle läheisen ihmisen.

Nämä asiat muuttuvat, kun menetät läheisen ihmisen

  • Jos suruviesti saapuu puhelimitse, etkä ehdi vastaamaan, syyllisyys myöhemmin tuntuu musertavalta. Samalla tavalla kadut jokaista edesmenneen läheisen soittoa, johon et ehtinyt vastata.
  • Tilanteen todellisuuden tajuaminen saa sinut voimaan fyysisesti pahoin. Joskus unohdat tapahtuneen hetkeksi, ja paluu todellisuuteen meinaa viedä tajun.

Traumaattisen kriisin vaiheet

Shokkivaihe: "Tätä ei ole tapahtunut!" Olo on epätodellinen, paniikinomainen, itkettää, tekee mieli huutaa.

Reaktiovaihe: "Miksi näin kävi, mitä tein väärin?" Olo on pelokas ja ahdistunut, unettomuus, pahoinvointi ja ruokahaluttomuus voivat vaivata.

Käsittelyvaihe: "Tapahtunut on sittenkin totta..." Olo on ärtynyt, muisti ja keskittymiskyky huononevat, sosiaaliset suhteet voivat jäädä.

Uudelleen suuntautumisen vaihe: "Ehkä tämän kanssa voi elää..." Tuska nousee välillä pintaan, mutta luottamus elämään on olemassa.

  • Kuolema tuo esiin suvun pahimmat puolet. Yksi ei halua kuulla menehtyneen läheisen viimeisiä toiveita, toinen vaatii, että perintö jaetaan hänen tavallaan. Yrität roikkua mukana ja olla huutamatta kaikille pää punaisena.
  • Se, kun muut valittavat ärsyttävistä ja holhoavista vanhemmistaan, on yhtäkkiä liikaa. Kykenet ajattelemaan vain muiden kiittämättömyyttä ja sitä, etteivät he tajua, miten hyvin heidän asiansa ovat.
  • Kadehdit ihmisiä, joiden läheiset ovat vielä elossa. Menetystä voi todella ymmärtää vain toinen läheisensä menettänyt ihminen.
  • Hetkittäin toivot, että elämäsi olisi CSI-sarjan jakso, jossa yllättäen käy ilmi, että läheisesi kuolema olikin vain suuri väärinkäsitys. Tiedät, ettei näin tule tapahtumaan, mutta ajattelet asiaa silti.
  • Mietit, millaisia muistoja sinulta jäi kokematta läheisesi kanssa.
  • Näet unessa edesmenneen läheisesi. Uni on ihana. Sitten heräät, ja se tuntuu iskulta vatsaan.
  • Ihmettelet ihmisiä, jotka jaksavat uskoa, ettei heidän perheelleen koskaan tapahdu mitään. ”Siis miten te voitte elää tuollaisessa kuvitelmassa? Kuka tahansa voidaan ottaa sinulta pois koska vain.”
  • Nähdessäsi lapsia toivot hiljaa mielessäsi, ettei heidän äitiään tai isäänsä oteta pois liian aikaisin.
  • Toivot joskus, että joku toinen läheisesi olisi mennyt menehtyneen tilalla: ”Miksi sisko kuoli, miksei se alkoholisoitunut setä?” Seuraavaksi tunnetkin musertavaa syyllisyyttä ajatuksistasi ja ajattelet, että olet hirveä ihminen.

Jos läheinen kuolee äkillisesti, esimerkiksi oman käden kautta, surutyötä edeltää usein traumatyö.

Traumatyö

Traumatyön aikana ihminen välttää järkyttävästä tapahtumasta muistuttavia tilanteita ja asioita, ja tapahtumasta puhuminen on vaikeaa. Mieleen tulee muistikuvia traumasta, ja järkyttävän hetken voi kokea uudelleen painajaisissa. Ahdistus, pelko ja masennus voivat vaivata.

Surutyöhön kuuluvat kaipaus, suru, masennus ja se, että ihminen haluaa ajatella ja etsiä menetettyyn ihmiseen liittyviä muistoja.

  • Sinua lohdutellaan sanomalla, että läheisesi oli ”liian hyvä tähän maailmaan” tai että hän pääsi nyt ”parempaan paikkaan”. Lohdutteluja kuunnellessasi mietit, ovatko kaikki muut niin umpipahoja ihmisiä, että he eivät ansaitse päästä tähän ”parempaan paikkaan”. Sitten koet syyllisyyttä, koska tiedät, että lohduttaja tarkoitti vain hyvää.
  • Haluaisit surra, mutta sinua yritetään tauotta piristää. Se tekee sinut hulluksi: miksi maailma ei halua, että muistelet kuollutta läheistäsi, miksi se on niin kiellettyä?
  • Kohdattuasi menetyksen alat ajatella myös sitä, koska itse kuolet.
  • Ymmärrät nyt testamenttien ja ”viimeisten tahtojen” merkityksen. Haluaisit saarnata niistä vanhemmille sukulaisillesi, muttet oikein kehtaa.
  • Koet irrationaalisia pelkoja. Entä, jos isäsikin menee, menehtyihän äitikin? Mitä, jos uusi suruviesti saapuu pian? 

***

Millaista on hyvä saattohoito? 24:47


Lue myös:

    Uusimmat