Syyllistytkö sinäkin tähän liikennerikkomukseen matkustaessasi linja-autolla?

Kuolonkolareiden tutkimus kertoo karua kieltä - turvavyö jää usein kiinnittämättä 5:56
KATSO MYÖS: Kuolonkolareiden tutkimus kertoo karua kieltä – turvavyö jää usein kiinnittämättä.

Turvavyön käyttö on yhtä tärkeää linja-autossa kuin henkilöautossakin, muistuttaa Liikenneturva.

Turvavyö pitää ihmisen paikallaan istuimessaan ja estää häntä iskeytymästä auton koviin sisäosiin törmäyksen sattuessa. Turvavyö toimii aivan samoin linja-autoissa kuin henkilöautoissakin. 

Liikenneturva teetti vuonna 2021 kyselyn, ja joka neljäs siihen vastannut kertoi, että ei välttämättä käytä turvavyötä linja-autossa silloin, vaikka se omalta istumapaikalta löytyisi.

Samassa kyselyssä lähes seitsemän kymmenestä vastaajasta piti turvavyön käyttämättä jättämistä erittäin tai melko vakavana liikennerikkomuksena. Kyselyyn vastasi reilu tuhat suomalaista.

Turvavyö voi pelastaa hengen

Turvavyön käyttäminen on hyvin helppoa ja sen hyöty törmäyksessä on suuri.

Jos et käytä turvavyötä liikenteessä, voit aiheuttaa viisinkertaisen kuolemanriskin turvavyötä käyttävälle edessä istuvalle matkustajalle.

– Turvavyötä käyttämätön ihminen on törmäystilanteessa itsensä lisäksi vaaraksi kanssamatkustajille. Onnettomuustilanteessa kiinnittämätön matkustaja saattaa paiskautua toista matkustajaa päin, Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara muistuttaa tiedotteessa.

– Vaiva turvavyön käytön eteen on pieni, mutta sen hyöty on valtava. Turvavyö voi pelastaa ihmishengen, joko omasi tai matkakumppanin, Linja-autoliiton sidosryhmäpäällikkö Mikko Saavola korostaa.

Linja-autoissa turvavöiden käyttöpakko tuli voimaan vuonna 2006. Turvavyötä pitää siis käyttää, jos sellainen on istuinpaikalle asennettu. 

Lue myös:

    Uusimmat