Mainos

Syvän etelän mustat uskovat yhä Obamaan

Louisiana on kokenut kovia. Ensin iski hurrikaani Katrina seitsemän vuotta sitten ja tappoi 1800 ihmistä. Nyt alkusyksystä vuorossa oli Isaac, jonka tuhoja siivotaan yhä.

Molemmat presidenttiehdokkaat kävivät tuhoalueilla kalastamassa ääniä ja vaikka Barack Obaman kannattajia löytyy todella paljon, niin koko potin näyttää vievän Mitt Romney.

– Taidan kääntää kelkkani ja antaa nyt mahdollisuuden uudelle miehelle, sanoo Becky Wortmann Braithwaiten tulvatuhoalueelta läheltä New Orleansia.

– Mutta luonnonvoimat eivät saa minua lähtemään kodistani, aloitan aina vain alusta.

Louisiana elää turismista ja merenantimista. Osavaltion pääkaupungissa Baton Rougessa sijaitseva Tony's Seafood kuhisee paikallista väkeä. Asiakkaiden kirjo on laaja, köyhistä duunareista korkeasti koulutettuihin asianajajiin. Kissakala ja rapuherkut maistuvat kaikille.

– Meillä on nyt normaalia kiireempi, sillä osa asiakkaista on saanut hätäavuksi ruokakuponkeja hirmumyrsky Isaacin tuhottua ruokavarastot. Sähkökatkot pilasivat ruuat jääkaapeissa ja pakastimissa, kertoo johtaja Charles Dupuis Tony's Seafoodista.

"Obama on hyvä tyyppi"

Työntekijöitä Tony's Seafoodissa on pari sataa ja kauppa käy paremmin kuin neljä vuotta sitten. Esimerkiksi Clifford J. Wilson on painanut täällä pitkää päivää jo kymmenisen vuotta, palkkaa hän saa noin kymmenen dollaria tunnissa.

– Olen tyytyväinen, oikein tyytyväinen palkkaani, vakuuttaa Clifford J. Wilson, joka kertoo äänestävänsä Obamaa, vaikka työpaikalla ei saakaan politikoida.

– Obama on hyvä perhemies ja kaiken kaikkiaan hyvä tyyppi.

Samaa mieltä ovat lähes kaikki jututtamamme asiakkaat.

– Obama on oikea valinta. Hän yrittää hoitaa asiat kuntoon, vaikka republikaanit eivät olekaan oikein päästäneet häntä talutusnuorastaan, sanoo Kenny Jodgenar.

Louisiana on ollut perinteisesti republikaanien hallinnassa. Neljä vuotta sitten valitsijamiespotti meni John McCainille.

– Tärkeitä teemoja täällä meillä syvässä etelässä ovat työpaikat, talous, verotus ja terveydenhuolto. Eli ne asiat, joille Obama yrittää tehdä jotain. Siksi kannatan Obamaa, kertoo Peggy Wallace Baton Rougesta MTV3:lle.

Uutta verta kehiin

Turismi on kaikki kaikessa Louisianalle. Hurrikaani Katrinasta oli juuri selvitty, kun Isaac iski elokuun lopulla. Pahimmilta tuhoilta selvittiin, koska esimerkiksi New Orleansin suojavalleja paranneltiin Katrinan jälkeen 14 miljardilla dollarilla.

Luonnonvoimat eivät kuitenkaan tee kaikkea tuhoa, vaan ihminen itse. Esimerkiksi Alligator Bayou -safaria, jossa MTV3:n USA Road Show vieraili kahdeksan ja neljä vuotta sitten, ei enää ole. Läheinen tulvapato avattiin ja suo kuivui. Tilalle rakennetaan taloja.

Yrittäjä Frank Bonifay on käynyt jo kolme vuotta oikeutta luontoyrityksensä turmelemisesta. Isaacin turmeleman Braithwaiten asukkaat haluavat uutta verta maan johtoon.

– Aion antaa Romneylle mahdollisuuden, sanoo Becky Wortmann. Äitinsä talon rippeitä siivoava John Mongogna aikoo myös äänestää Romneya, mutta epäilee onko maan johdolla aikaa keskittyä alueellisiin ongelmiin.

– Jos eri puolilla maailmaa tehdään iskuja Yhdysvaltain lähetystöihin, niin tuskinpa heillä on aikaa miettiä meidän ongelmiamme. Täytyy laittaa toivo paikallisiin viranomaisiin, sanoo John Mongogna.

1,5 miljoonaa alligaattoria taas turistien houkuttimena

Louisianan suoalueilla polskii arviolta puolitoista miljoonaa alligaattoria. Kanta on parantunut ja petoja myös metsästetään ja syödään. Turistit ovat palanneet, vaikka he usein säikähtävätkin myrskyvaroituksia. Kapteeni Sam Brooks Airboat Adventuresta kuljettaa monta kertaa päivässä turisteja hydrokopterillaan eri puolilla matalia suoalueita.

– Meillä menee taas ihan hyvin. Firmallamme on kymmenen hydrokopteria ja turisteja riittää. Isaac vaikutti sen verran, että toimintamme keskeytyi viikoksi. Myös muutaman työkaverini talot jäivät veden alle ja he ovat nyt korjailemassa tuhoja. Minä siirsin lomaani ja teen nyt pitkää päivää, kertoo Brooks.

Sam Brooks tunnustaa olevansa perinteinen republikaani, vaikka tälläkään työpaikalla ei saa näyttää puoluekantaa. Republikaanien kannattajat eivät usko gallupeihin, joiden mukaan Obama kerää koko potin.

– Se on mediajuttu täällä Amerikassa ja media niitä myös kontrolloi. Rehellisesti sanoen en usko kyselyihin, sanoo kapteeni Sam Brooks ja kertoo olevansa myös ahkera alligaattorin metsästäjä. Metsästysaikaa pidennettiin tänä vuonna Isaacin aiheuttamien tulvien takia. Brooks on tappanut elämässään tuhansia alligaattoreita ja sanoo, että oikein valmistettuna alligaattorin liha on oikein mehukasta.

Louisianalla on presidentinvaaleissa kahdeksan valitsijamiestä, yksi vähemmän kuin aiemmin. Tämä johtuu siitä, että osa asukkaista ei hurrikaanien iskettyä palaa takaisin ja aloita kaikkea taas alusta. Louisianassa asuu noin 4,5 miljoonaa asukasta ja perinteisesti äänet ovat menneet republikaaneille.

Aiheesta lisää Kymmenen uutisissa klo 22.

pääset lukemaan kaikki Road Show -jutut.

Katso Tanja Huutosen juttu Louisianasta (Kymmenen uutiset 16.10.2012)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.