Sytytinkaasupurkki puhkesi varoittamatta ja muuttui liekinheittimeksi – ilmiliekkeihin syttynyt Sami: "Luulin kuolevani"

Sytytinkaasupurkki puhkesi varoittamatta Samin päälle.– 30 prosentia vartalosta kärsi palovaurioita 0:33
Katso video: Liekit polttivat palovammoja 30 prosenttiin Samin kehosta. Henki onneksi säilyi.

Tuusulalainen Sami sai viime sunnuntaina vakavat vammat, kun hänen keittiössään sattui täysin odottamaton onnettomuus. Sytytinkaasua sisältäneeseen purkkiin puhkesi reikä, ja paineella ulos suihkunnut kaasu sytytti Samin tuleen.

Kotona koetut onnettomuudet ovat niitä vaarallisimpia, sanotaan. Samin kotona sattui täysin ennalta-arvaamaton turma, joka oli polttaa hänet hengiltä.

MTV Uutisille tapahtumista puhelimitse kertonut Sami pystyi kaksi päivää onnettomuuden jälkeen puhumaan vain vaivoin, sillä hänen palaneet kasvonsa ja huulensa ovat kipeät ja turvonneet.

Myös Samin kädet ovat paksuissa kääreissä jokaista sormea myöten, mikä tekee arjesta vaikeaa.

Onneksi apuna on läheisiä. Muun muassa puhelimen käyttäminen on hankalaa, ja MTV Uutisille onnettomuudesta kertoo myös Samin ystävä Jari Virta.

Tupakansytyttimen kaasusekoitusta sisältäneeseen täyttöpulloon puhkesi itsestään reikä sytyttäen Samin tuleen, kertovat Sami ja Jari.

Purkista tuli liekinheitin

Purkki oli keittiössä, kun räjähdys tapahtui. Sami kertoo käyttäneensä purkkia aiemmin, mutta nyt se oli kenenkään koskematta tiskipöydällä.

Samin ystävä Jari sanoo myös MTV Uutisille, että pulloa ei käytetty mitenkään normaalista poikkeavalla tavalla, vaan se oli räjähdyshetkellä aloillaan tiskipöydällä.

– Purkin kylkeen tuli jostain syystä pienenpieni reikä, ja kaasua alkoi suihkuamaan sieltä päälleni. Olin samaan aikaan metrin päässä ottamassa vedenkeittimen töpseliä irti seinästä, ja yhtäkkiä olin tulessa, Sami kertoo MTV Uutisille.

Leimahdus oli suuri. Reistä suihkunnut aine syttyi tuleen ja vaikka matkaa pulloon oli noin metri, liekit ympäröivät Samin kehon yläosan.

– Kaverin (Samin) yläkroppa syttyi tuleen. Hän on onneksi aikoinaan ollut vapaapalokunnassa, joten hän tiesi mitä tehdä.

Liekit saatiin onneksi sammumaan

Paikalla oli Samin kaksi ystävää, jotka auttoivat tilanteessa. Samista saatiin liekit sammumaan vetäisemällä huppari hänen päälleen ja lattialla kierimällä.

Ystävät saivat purkista suihkuavat liekit sammumaan, eikä asunto onneksi syttynyt tuleen.

Samilla pysyi hengenvaarallisessa tilanteessa onneksi maltti.

– Jos Sami olisi mennyt paniikkiin, hän olisi kuollut siihen, Virta sanoo.

Kivut ovat nyt onneksi hieman lieventyneet, osin vahvojen särkylääkkeiden ansiosta, mutta tapahtumahetkellä ne olivat pahat.

– Luulin kuolevani, Sami kertoo hetkistä liekkien ympäröimänä.

30 prosenttia kehosta paloi

Ennen sammumistaan ehti tuli tehdä tuhoa. Liekit polttivat 30 prosenttia Samin kehon ihosta. Sormet, kädet, rintakehä ja päänahka paloivat pahoin.

Tavallisetkin askareet ovat nyt vaikeita suorittaa. Vammoja on silmissäkin, eikä näkö ei ole vielä palautunut entiselleen.

– Hän ei pysty kirjoittamaan tai mitään, kädet ovat paketissa. Hyvä että näkee. Kaikki mihin tarvitaan sormia on vaikeaa, Jari kertoo.

Ilmoitus Tukesille

Jari sanoo MTV Uutisille olleensa Samin puolesta aluksi puhelimitse yhteydessä Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesiin, ja myös virallinen ilmoitus on turmasta tehty.

Hieman kauempana ollut hella oli pois päältä, joten ulkoisen syyn aiheuttama ylikuumeneminenkaan ei miesten mukaan voinut ollut puhkeamisen syynä.

– Todennäkoisesti kyseessä oli jokin valuvika pullossa. Sen takia se on puhjennut. Ei ollut mitään vieressä, mikä olisi voinut sytyttää sen, Virta sanoo.

Tukesin painelaitteiden johtava asiantuntija Teuvo Blomberg vahvistaa, että Tukes on saanut tiedon tapahtuneesta. Onnettomuuden syyn selvittäminen on aloitettu, eikä Blomberg ota kantaa siihen ennen tutkinnan valmistumista.

Blombergin mukaan reklamaatioissa tulee olla yhteydessä suoraan myymälään. Jos tuote osoittautuu vaaralliseksi tai aiheuttaa onnettomuuden, tulee siitä ilmoittaa myös viranomaisille.

– Nämä ovat todella vaarallisia asioita. Jos on jokin viallinen erä tullut Suomeen, niin ne on saatava pois kauposta, ettei satu lisää onnettomuuksia. Oli niin tai näin, eihän tuommoinen pullo saa räjähtää, Jari sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat