Hiihtolenkillä ollut Jonne havahtui kitkerään savuhajuun ja huomasi palavan auton – suurempi tyrmistys tapahtui kuitenkin, kun hän pyysi toista sivullista apuun

0:19
Jonne törmäsi pelottavaan näkyyn hiihtolenkillä – katso videolta, kuinka auto roihusi asuintalon edustalla

Jonne Rinteen aamuinen hiihtolenkki Järvenpäässä keskeytyi, kun hän sattumalta joutui tulipalopaikalle.

Rinne oli hiihtänyt palopaikan ohi vain paria minuuttia aiemmin, kun hän havahtui kitkeränä ja voimakkaana leijailevaan savunhajuun. Lenkki keskeytyi ja Rinne lähti etsimään, mistä savunhaju tulee.

Pian hän huomasi rivitalon, jonka vieressä paloi henkilöauto. Kun hän otti kuulokkeet pois päästään, kuuli hän naisen huutavan hädissään apua.

– Vaikka saavuin paikalle hyvin äkkiä, oli auton keula jo silloin täyden palon vaiheessa. Nämä palot leviävät hyvin nopeasti ja jos tämä olisi tapahtunut yöllä, tilanne olisi voinut olla toinen. Minuutit ovat näissä tilanteissa hyvin tärkeitä, Rinne kertoo MTV Uutisille.

Rinne, joka työskentelee Suomen poliisijärjestöjen liiton puheenjohtajana, hälytti apua puhelimeensa lataamalla 112-sovelluksella. Vaikka osoitteesta ei ollut tietoa, sovellus auttoi paikantamisessa.

Toisen sivullisen käytös tyrmistytti

Rinne kertoo, että samalla hetkellä palopaikalle käveli sivullinen henkilö. Rinne pyysi häntä koputtelemaan muiden talojen oville ja kyselemään olisiko kenelläkään jauhesammutinta.

Henkilö ei vastannut mitään Rinteen pyyntöön. Hetkeä myöhemmin henkilö käveli Rinteen viereen, jolloin hän toisti kysymyksen, johon toinen vastasi tylysti: "En minä viitsi, kun en edes asu täällä".

– Eihän minulla ole mitään auktoriteettia sanoa ihmisille, miten pitäisi toimia, mutta surullistahan tämä on. Kun asia ei satu omalle kohdalle, miksi välittäisin? Harmittaa tällainen, varsinkin kun Suomessa on totuttu siihen, että ketään ei jätetä, Rinne toteaa MTV Uutisille.

Rinne tyrmisti saamastaan vastauksesta. Hetken liekkejä katseltuaan henkilö poisti paikalta.

Asukkaat saatiin pelastettua

Tässä vaiheessa Rinne alkoi toisen paikalle saapuneen hiihtäjän kanssa jyskyttää rivitalon muiden asuntojen ovia. Osassa asunnoissa oli asukkaita, jotka saatiin ulos.

Pelastuslaitoksen saavuttua paikalle ja aloitettua sammutustyöt Rinne lähti jatkamaan hiihtolenkkiään. Hän palasi kuitenkin vielä palopaikalle, jolloin paikalla oli myös poliiseja. Rinne kertoi, että hänellä videota palosta, jos sitä tarvittaisiin myöhemmin tutkinnassa.

Yhdessä poliisien kanssa päädyttiin siihen, että palo on saanut alkunsa ilmeisesti auton lämmityslaitteesta. 

Miksi jotkut ovat valmiina auttamaan ja toiset eivät?

Rinne kertoo Facebook-päivityksessään jääneensä miettimään tärkeää kysymystä: miksi toimimme näissä tilanteissa kovin eri tavalla? Miksi jotkut ovat valmiita ryhtymään toimiin ja auttamaan täysin tuntematonta lähimmäistään, kun toisilta ei tahdo saada apua, vaikka talo olisi syttymäisillään tuleen?

Hän kehottaa kaikkia myös lataamaan 112-sovelluksen, sillä koskaan ei voi tietää milloin joutuu vastaavanlaiseen tilanteeseen.

– Aina onnettomuudet eivät tapahdu kotipiirissä tai tutussa ympäristössä.

"Sivustakatselijoista ei ole apua"

Rinne myös sanoo, että jokainen voi omalla toiminnallaan onnettomuus- ja palopaikalla muun muassa hälyttää apua, aloittaa lisävahinkojen rajoittamisen, varoittaa muita ja aloittaa evakuoinnin, eristää aluetta ja pyrkiä rajaamaan vahinkoja tai opastaa pelastajat paikalle.

–  Sen sijaan sivustakatselijoista tai paikalta poiskävelevistä ei ole apua. Enkä tässä yhteydessä edes aloita niistä, jotka jäävät kameransa taakse pelkästään kuvaamaan onnettomuus- tai palopaikkaa.

– Täällä pohjantähden alla on osattava pitää huolta itsestään, mutta huolehdittava samalla myös muista. Ei pelkästään auttamisen ilosta, vaan siksi, että jos kaikki sitoudumme avun antamiseen, on meillä oikeus olettaa sitä myös itse saavamme. Onnettomuus kun ei tule kello kaulassa yhdellekään meistä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja