Yrittäjä ei uskonut silmiään, kun näki valtavien liekkien tuhoavan yli satavuotiaan Liperin myllyn – Anne Vänskä heräsi yöllä järkyttävään puheluun: "Tärisin puolisokissa"

0:21
Liperissä sijaitseva Liperin Mylly tuhoutui totaalisesti tulipalossa viime viikolla. Video: Anne Vänskä.

Pohjois-Karjalassa Liperissä sijaitseva Liperin Mylly tuhoutui lähes kokonaan tulipalossa perjantain 5. kesäkuuta vastaisena yönä. Yrittäjä kuvaa suuronnettomuutta totaaliseksi tuhoksi. Tulevasta ei ole vielä tietoa.

Varhain perjantaina 5. kesäkuuta, noin kahden aikaan yöllä, yrittäjä Anne Vänskän puhelin soi. Äänettömällä ollut puhelin värisi pitkään ja herätti Annen. 

– Mietin, että jollakulla on oikeasti asiaa, koska eihän minulle muuten soiteta yöllä, hän kertasi MTV Uutisten haastattelussa.

– Soittaja oli yrittäjäkollegani. Taisin kysyä heti ilman mitään kummempia tervehdyksiä, että mitä on tapahtunut, Anne sanoi.

Anne sai kuulla järkyttävän uutisen: Liperin Mylly palaa. Kymmenessä minuutissa hän oli paikan päällä. Siinä vaiheessa liekit tulivat jo ikkunoista ja pelastuslaitos oli paikalla. Anne kuvailei sen hetkisiä tuntemuksiaan uskomattomiksi.

– Ei sitä voi uskoa todeksi, että miten tällaista voi tapahtua. Hillitön voimattomuus iskee, kun ei voi tehdä asialle yhtään mitään. Alkaa vaan tärisemään puolishokissa, hän kertoi.

Viranomaisille palosta ilmoitti samassa pihapiirissä toimiva leipomoyrittäjä. Palon syytä ei vielä tiedetä, eikä Anne halunnut lähteä spekuloimaan asialla.

Tulipalossa tuhoutui käytännössä kaikki

Liperin Myllystä ei jäänyt käytännössä mitään jäljelle tulipalon seurauksena. Tuotantorakennus, sen yhteydessä ollut varasto ja lähettämö tuhoutuivat. Kaikki rakennukset eivät palaneet kokonaan, mutta niiden sisätilat kärsivät palo- ja savuvahinkoja.

Myös osa tuotantolaitoksen vieressä olleista viljasiiloista paloi.  

– Osa siiloista on kyetty säästämään, niitä on jäähdytetty koko ajan palon aikana. Ei voi kuitenkaan tietää, kuinka kuumaksi lämpötilat ovat nousseet ja minkä verran raaka-aineita on säästynyt. Niitä ei päästä nyt tutkimaan, koska kaikki kuljettimet tuhoutuivat, Anne kertoi.

Viereisessä varastossa olevat tuotteet kärsivät nekin savuvahinkoja. Koska kyse on elintarvikkeista, ne ovat nyt käyttökelvottomia.

– Ei tästä voi käyttää mitään muuta ilmaisua kuin totaalinen tuho, yrittäjä summaa palon traagiset seuraukset.

Paikalla oli edelleen haastattelun hetkellä kytöpaloja, jotka saadaan lopullisesti sammutettua vasta sitten, kun rakennuksia aletaan purkaa. Annen mukaan purku pitää aloittaa mahdollisimman pian sen jälkeen, kun viranomaistutkinnat ovat tulleet päätökseensä.

Uteliaat pyrkivät alueelle vaarasta huolimatta

Yrittäjät ottivat yhteyttä vakuutusyhtiöön ja tekivät yhteistyötä viranomaisten kanssa. Alueella pitää olla vartiointi silloin, kun pelastuslaitos ei ole paikalla. Anne kertoi haastattelussa, että alue pitäisi vielä aidata uteliaiden sivullisten vuoksi.

– Aluetta on eristetty pelastuslaitoksen nauhoilla, mutta ihmiset eivät usko, vaan menevät sinne silti. Siellä on edelleen romahdusvaara. Säästyimme palossa henkilövahingoilta, niin miten käy, jos sinne jotkut ajattelemattomat menevät ja asettavat sekä itsensä että muut vaaraan, Anne päivitteli.

Hän ymmärtää ihmisten uteliaisuuden, mutta tietyissä määrin.

– Sitä en voi käsittää, että nauhoitettujen alueiden sisäpuolelle pyritään, Anne totesi.

Suru-uutinen koskettaa valtakunnallisesti

Tieto Liperin Myllyn palosta on koskettanut paitsi yrittäjiä ja työntekijöitä, myös maakuntaa sekä asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden kautta koko valtakuntaa.

Palon jälkeisenä maanantaina pidettiin henkilökunnan kesken kriisi-interventio, johon osallistui työpsykologi ja työterveys. Anne kertoi, että koko henkilökunta on surullinen tulipalon takia.

– Kyllähän tämä on shokki kaikille, koska puhutaan pienestä yrityksestä, jossa henkilökunta toimi tiiminä, hän sanoi.

Anne ja Liperin Mylly Oy:n toinen yrittäjä, Kari Huikuri, saivat yrityksen omistukseensa vasta viime vuoden elokuussa. Talven ja kevään aikana henkilökunta on tehnyt suuren työn muun muassa uuden brändistrategian parissa.

– Meitä on harmittanut hirveästi. Jengi on hitsaantunut yhteen tiimiksi, ja sitten tulee tällainen isku vasten kasvoja. On tämä todella surullista, Anne sanoi.

AV pakkauskoneella

Anne Vänskä pakkauskoneella ennen onnettomuutta. Kuva: Anne Vänskä

Yrittäjät ovat saaneet paljon yhteydenottoja muun muassa sosiaalisessa mediassa, puhelimitse ja kasvotusten. Myös kunnasta on otettu yhteyttä ja tarjottu apua.

– Somessa on tullut satoja yhteydenottoja ja puhelimet soivat koko ajan. Tietenkin täällä lähellä tullaan ihan tervehtimään ja halaamaan. Ihmiset välittävät kovasti tästä asiasta, ja tämä on kyllä vähintäänkin maakunnallinen suru, Anne sanoi.

Annen mukaan tuen saaminen tuntuu ihanalta. Kääntöpuolena kuitenkin on, ettei asian hyväksi voi tehdä tällä hetkellä mitään.

– Niin voimaton olo.

Tulevaisuus on hämärän peitossa

Tällä hetkellä tulevaisuus on kokonaan hämärän peitossa. Ennen vakuutusyhtiön korvauspäätöksiä asioita ei voi järjestää oikeastaan mihinkään suuntaan.

– Ei voi suunnata ajatuksia tulevaan, ei mahdolliseen uuden tekemiseen, toisaalta ei muihinkaan vaihtoehtoihin, koska emme vielä tiedä, miten tässä käy, Anne kertoi.

Yrittäjillä ei ole muita vaihtoehtoja, kuin ottaa yksi asia kerrallaan ja kuunnella muiden neuvoja siitä, mitä seuraavaksi pitää selvittää.

– Se on turhauttavaa, Anne sanoi.

– Pitää vaan yrittää jaksaa asia kerrallaan ja muistaa välillä levätä, syödä ja nukkua, hän mietti.

Täsmennetty juttua kauttaaltaan 18. kesäkuuta klo 14.46 tiedolla siitä, että tulipalo tapahtui 5. kesäkuuta. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja