Villen sunnuntaiyö sai höyryävän kivuliaan käänteen – astui putkirikosta vuotaneeseen, kiehuvan kuumaan veteen: "Jalat kuin kuorettomat nakkimakkarat"

0:30
Video ei herkimmille! Villen jalkojen iho kuoriutui pahasti, kun mies astui Helsingissä putkirikosta vuotaneeseen tulikuumaan veteen. Tällaiset jäljet onnettomuus jätti.

Helsingin Uudenmaankadulla vuotanut kaukolämpöputki yllätti baarimestari Ville Liikasen ikävästi: tuloksena oli kivulias sadan metrin kahlaaminen kiehuvassa vedessä, liuta toisen asteen palovammoja ja ihonsiirto.

Joulukuinen sunnuntain ja maanantain välinen yö Punavuoressa.

Uudenmaankadun ja Annankadun risteys näyttää 80-luvun musiikkivideon näyttämöltä: valot heijastuvat märästä asvaltista ja ilma on sakeana kadun uumenista nousevasta höyrystä. Asetelmasta puuttuvat vain mustan urheiluauton hehkuvanpunaiset perävalot.

Ville Liikanen ja hänen ystävänsä lähestyvät tanteretta pahaa-aavistamattomina. On hämärää ja höyry peittää näkymän. He eivät täysin hahmota, mitä risteyksessä on meneillään.

– Höyry näytti tulevan enemmän Iso-Roobertinkadun päädystä, ja päättelimme, että siellä oli varmaan joku putki hajonnut, Liikanen kertoo noin kuukautta myöhemmin MTV Uutisille.

Liikasen havainto on oikea. Kyseisenä yönä Uudenmaankadulla oli sattunut suuri kaukolämpöputken vuoto.

Vaikeiden olosuhteiden takia hän lähtee kuitenkin väistämään onnettomuuspaikkaa väärään suuntaan. Hän etenee suoraan vahinkopaikkaa kohti, mutta ei ensin huolestu tästäkään.

– Toinen puoli kadusta lainehti vedestä, mutta ajattelin, että eiköhän siitä ohi pääse. Sitten vettä kuitenkin ilmestyi koko ajan yhä enemmän ja enemmän.

Liikanen joutuu lopulta höyryävän veden saartamaksi.

– Sitten otin ensimmäisen kosketuksen itse veteen ja tajusin, että ei hemmetti, tämähän on ihan kiehuvaa.

"Tuntui että jalat sulaa ja varpaat irtoaa"

Liikanen katsoo parhaaksi lähteä vain juoksemaan.

– Jonkun sata metriä jouduin sitten kipittämään, parin korttelin verran. Olihan se eteneminen aika painajaismaista. Koko ajan tuntui että oli tulipalo jaloissa.

Kiehuvan kahluun jälkeen Liikanen saavuttaa lähiseisen baarin. Hän ryntää sisään ja pyytää soittamaan ambulanssin.

– Siinä vaiheessa tuntui että jalat sulaa ja varpaat irtoaa. Tuska oli aika hirveä.

Ensihoitona hän työntää varpaansa baarin shampanjacooleriin. Kaikeksi onneksi ambulanssi saapuu pian ja Liikanen kiidätetään Espoon Jorvissa sijaitsevaan palovammayksikköön.

"Jalat kuin kuorettomat nakkimakkarat"

Liikasen kovia kokeneissa jaloissa todettiin toisen asteen palovammoja. Hän itse luonnehtii näkyä "kuin kuorettomiksi nakkimakkaroiksi".

Kovista kivuista huolimatta näytti ensin siltä, että Liikanen oli selvinnyt kiehuvasta vedestä lähes säikähdyksellä. Hän kävi hoitamassa vammojaan viikoittain Jorvissa, ja jalat paranivat tuskallisesti, mutta verrattain nopeasti.

– Ensimmäiset kaksi viikkoa olivat aika vaikeita, kun ei päässyt oikein liikkumaan. Sen jälkeen saattoi aloittaa varovaisen tallustelun.

Sitten Jorvissa huomattiin, että palovammat olivatkin todellisuudessa vähän vakavampia.

– Kontakti kiehuvan veden kanssa oli kuitenkin kestänyt niin kauan, että palo ikään kuin jatkui tuolla jaloissa ja vamma syveni.

Ihonsiirto katsottiin välttämättömäksi.

Lääkäri siirsi "juustohöylällä" reidestä ihoa

Operaatio sujui hyvin, ja nyt Liikanen juttelee puhelimessa kokemuksistaan rentoon sävyyn kotisohvaltaan.

Hän kiittelee Jorvin sairaalan ensiluokkaista hoitoa:

– Lääkärini kertoi siirtäneensä "juustohöylällä" ihoa reidestäni jalkapöytääni. Sain huikean hyvää hoitoa, ja tuntui, että potilaista oikeasti välitetään. Verorahat menevät kyllä oikeaan paikkaan!

Liikasen ennusteen sanotaan olevan hyvä. Ihonsiirto jättää toki jalkapöytään arvet, mutta kosmeettinen haitta ei tunnu miestä pahemmin harmittavan.

– Tärkeämpää on, että toiminnallisuus säilyy. Uusi iho kuitenkin kiristää aluksi, eli se saattaa vaikuttaa esimerkiksi varpaiden asentoihin. Kunhan sellaista pysyvää haittaa ei jäisi!

Onnettomuus vastuuvahinkoyhtiön käsittelyssä

Jälkikäteen Ville Liikanen näkee kovan onnen putkessa positiivisenkin pään:

– Onneksi tämä tapahtui sentään yöllä, kun paikalla ei liikkunut juuri ketään. Päivällähän se olisi ollut katastrofi, kun katu on kuitenkin vilkas ja paikalla olisi voinut olla lapsiakin.

Rikkoutuneesta kaukolämpöputkesta vastaa helsinkiläinen energiayhtiö Helen.

– Olin tietenkin heti yhteydessä firmaan, ja siellä oltiin hyvin ymmärtäväisiä. Asia on nyt Helenin vastuuvahinkoyhtiön Ifin käsittelyssä.

Liikanen arvelee, että byrokratia vakuutusyhtiön kanssa sujuu kivutta.

– Onhan tämä tällaista paperisotaa, kun pitää täytellä tietoja kivusta ja särystä, ansionmenetyksistä, lääkkeistä ja sairaalakäynneistä, mutta uskoisin että kaikki menee ihan kivasti. Tähän mennessä ainakin on mennyt.

"Drinkkejä ei voi crocsit jalassa tehdä"

Jos parantuminen etenee ennusteen mukaan, arvelee Liikanen sairauslomansa kestoksi vielä noin kolme viikkoa.

– Jos tekisin istumatyötä, niin pääsisin varmasti aiemminkin sorvin ääreen. Mutta koska työni on fyysistä, joudun ottamaan vähän iisimmin.

Liikanen työskentelee Hotelli Kämpissä baarimanagerina. Työ edellyttää paitsi pitkäkestoista seisomista, myös huoliteltua ulkonäköä.

– Esimerkiksi työkenkien saaminen jalkaan ei tällä hetkellä onnistu. Drinkkejä kun ei oikein voi crocsit jalassa tehdä, hän hekottaa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja