Kuumavesipullo räjähti sänkyyn – karmivat palovammat saanut nainen muistuttaa käyttöohjeiden lukemisen merkityksestä: "Ihmiset eivät ymmärrä, että..."

7:10
Pahat palovammat vaikuttavat elämänlaatuun monin tavoin: Onnettomuudessa vajaat kymmenen vuotta sitten saanut Ulrika Björkstam kertoi Huomenta Suomessa helmikuussa 2018, miten tapahtunut on vaikuttanut hänen elämäänsä.

Australialaisnainen sai selkäänsä ja käsivarteensa pahat palovammat kuumavesipullon räjähdettyä, kertoo muun muassa ABC Newscastle.

Käyttöohjeet, tuoteselosteet ja varoitustekstit ovat tuotteissa ihan syystä. Jos esimerkiksi hiusväriä käyttää käyttöohjeiden vastaisesti, seuraukset voivat olla karmaisevat

.

Bree Schulz on myös elävä esimerkki siitä, miten pahasti voi käydä, ellei ohjeita noudateta. Bree oli aikeissa alkaa nukkumaan, kun kuumavesipullo räjähti Breen ja tämän miehen sängyssä aiheuttaen 21-vuotiaalle naiselle tuskalliset palovammat hänen käsivarsiinsa ja selkäänsä.

Hetkeä aiemmin Breen mies oli täyttänyt kuumavesipullon kiehuvalla vedellä. Täyttämisen jälkeen karhunpalveluksen tehnyt mies kiikutti pullon Breelle, joka odotteli miestään makuuhuoneessa.

– Laitoin pullon aluksi viereeni, joten vielä tässä vaiheessa kuumavesipullo ei koskettanut minua. Sitten käännyin halaamaan ja kiittämään miestäni siitä, että hän toi pullon minulle, Bree kertaa tapahtumia.

Samassa pullo räjähti, ja Bree makasi kiehuvassa vedessä. Nainen sai riuhtaistua itsensä ylös sängystä, mutta lyyhistyi pian makuuhuoneen lattialle.

– Pyörryin kaikesta siitä järkytyksestä ja adrenaliinin määrästä, Bree muistelee.

Kipu oli hengenvaarallista synnytystäkin pahempi

Bree kiidätettiin sairaalaan, jossa hänen selässään todettiin olevan 3. asteen ja käsivarsissaan 2. asteen palovammat. Australian kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan palovammat voivat edellyttää pitkäaikaista sairaalahoitoa ja levitessään ne voivat vaatia ihosiirtoja.

Bree pelkäsi kuolevansa tuskallisten kipujen vuoksi. Nuori nainen oli shokissa, ja hänen kehonsa kouristeli.

– Minä vain huusin, se oli äärimmäisen kivuliasta. Poikani syntymä oli todella traumaattinen, ja me molemmat olimme menettää henkemme. Tämä oli kuitenkin jotain paljon pahempaa, nainen kuvailee.

Breen kädet ja alaselkä ovat edelleen punaiset, turvonneet ja kipeiden rakkuloiden peittämät. Etenkin naisen käsissä olevat vammat vaativat viikkojen tai jopa kuukausia kestävää hoitoa ja kuntoutusta.

Hän on riippuvainen muiden avusta, minkä vuoksi hän ei kykene huolehtimaan alle vuoden ikäisestä lapsestaan.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä

– Rehellisesti sanottuna se, että on riippuvainen muista, on ollut yksi vaikeimmista asioista, Bree valittelee.

Tapaturman syynä käyttöohjeiden laiminlyönti

Breen mies oli tehnyt tietämättään pullon täyttöhetkellä kohtalokkaan virheen, sillä käyttöohjeiden mukaan pulloa ei saisi missään tapauksessa täyttää tulikuumalla vedellä. Mikäli pulloon kaataa kiehuvaa vettä, siihen tulisi sekoittaa kylmää vettä.

Bree kertoo paikallismedialle, että hän oli tottunut täyttämään kuumavesipullon kiehuvalla vedellä. Koska aiemmin mitään vastaavaa ei ollut sattunut, hän oletti sen olevan turvallista.

– Ihmiset eivät ymmärrä, että se, mikä toiselle on itsestäänselvyys, ei ole sitä toiselle. Meidät kasvatetaan eri tavalla, ja on satoja ihmisiä, jotka täyttävät kuumavesipullonsa suoraan vedenkeittimestä, Bree perustelee tekemäänsä virhettä.

Hän toivookin olevansa nyt varoittavana esimerkkinä muille. Australian kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan vastaavanlaisia tapaturmia sattuu toistasataa vuositasolla.

Viranomaiset kannustavatkin ihmisiä kiinnittämään huomiota kuumavesipullojen käyttö- ja täyttöohjeisiin sekä tuotteen kuntoon ennaltaehkäistäkseen vastaavanlaisia, jopa hengenvaarallisia tilanteita.

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja