Mainos

Syövästä selviytyneelle Michaelalle on tehty neljä rintojen korjausleikkausta – ”Todellakin halusin uudet rinnat”

Hyvää Elämää -ohjelmassa keskusteltiin rintojen korjausleikkauksista neljä sellaista läpikäyneen Michaela Nygårdsin sekä Töölön sairaalan plastiikkakirurgian erikoislääkärin Sinikka Suomisen kanssa.

Michaela Nygårdsilla todettiin rintasyöpä vuonna 2014. Kasvain ei ollut kovin iso, mutta Michaelan nuoren iän takia rinta päätettiin heti poistaa kokonaan.

– Rintasyöpä on yleensä vanhempien ihmisten sairaus, ja jos se tulee nuorelle, on hyvin mahdollista, että siihen on perinnöllinen alttius. Silloin on ehkä vielä suurempi riski uusiutumiseen kuin joillakin vanhemmalla iällä sairastuneilla, lääkäri Sinikka Suominen selitti Hyvää Elämää -lähetyksessä.

– Alusta alkaen oli puhe, että todennäköisesti haluan molemmat rinnat pois – sanoin jo ennen leikkausta, että ottakaa vaan molemmat. En halua enää pelätä, riskit pois. Mutta olin myös hyvin vahvasti sitä mieltä, että todellakin haluan uudet rinnat. Minun olisi ollut vaikea olla ilman rintoja, Michaela kertoi.

Samassa leikkauksessa, jossa Michaelan rinta poistettiin, aloitettiin myös sen korjausprosessi: rintalihaksen alle laitettiin ”ekspanderi”, jonka tarkoitus on tehdä myöhemmin tilaa silikoni-implantille. Silikoni-implantti laitettiin vasta erillisessä leikkauksessa solunsalpaajahoitojen jälkeen. Valitettavasti ongelmia alkoi tulla, kun Michaelalle päätettiinkin antaa vielä sädehoitoa.

– Muutama kuukausi sädehoidon jälkeen implantti alkoi pikkuhiljaa muuttua kovaksi. Rinta oli kipeä ja todella kovan tuntuinen. Lääkärin kanssa päädyttiin siihen, että otetaan implantti pois ja tehdään uusi rinta toisenlaisella menetelmällä.

Michaela joutui jälleen leikkausjonoon. Suunnitelmana oli käyttää uuden rinnan rakentamisessa rasvaa, jota otettiin Michaelan omista jenkkakahvoista. Nyt Michaelan molemmat rinnat – hän halusi alkuperäisten ajatustensa mukaisesti ehkäistä sairauden uusiutumisriskiä poistamalla myös terveen rinnan – on rakennettu samalla systeemillä.

Kyseessä on niin iso leikkaus, ettei sitä voi tehdä molemmille rinnoille samaan aikaan. Kaikkiaan Michaelan rintoja on siis korjailtu neljässä eri leikkauksessa.

Michaela kertoo toipuneensa leikkauksista melko nopeasti.

– Viikon isojen leikkausten jälkeen on ollut jo ihan hyvä olo. Heti, kun pääsee eroon kudosnestettä keräävistä dreeneistä eli laskuputkista, tuntuu, että pystyy liikkumaan ja tekemään asioita.

Varsinaista herkkää tuntoa rinnoissa ei enää ole.

– Jos joku nyt heittäisi minua päin pallon, niin kyllä minä sen tunnen, mutta sellaista pinnallista tuntoa ei enää ole, Michaela kertoi.

– Eroottista tuntoa ei saa takaisin. Jos rinta rakennetaan myöhemmin, voi yhdistää hermoja ja saada siihen parempaa pintatuntoa, mutta kun iho on kuorittu, kuten Michaelan tapauksessa, niin siihen omaan ihoon ei valitettavasti tule enää tuntoa, Suominen vahvistaa.

Miten päätetään, poistetaanko rintasyöpäpotilaalta koko rinta vai ei? Millaisia menetelmiä rintojen korjausleikkauksissa käytetään? Katso koko video ylhäältä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.