Mainos

Syövän kokeneita suomalaisia on jo parisataatuhatta

Vuonna 2006 syöpään sairastui liki 27 000 suomalaista. Yleisimpiä ovat eturauha- ja rintasyöpä, mutta valtaosa niihin sairastuneista selviää.

Syöpäpotilaiden määrä on jatkanut kasvuaan Suomessa. Vuoden 2005 syöpätilastojen mukaan syövän kokeneita on jo liki 190 000.

Suomen Syöpärekisterin tietojen mukaan edellisvuonna syöpädiagnoosin sai lähes 27 000 kansalaista. Yleisin on eturauhasen syöpä, jota sai tietää sairastavansa 5300 miestä. Toiseksi yleisin syöpä on rintasyöpä, johon sairastui runsaat 4000 naista ja parikymmentä miestä vuonna 2005. Molemmat syövät ovat yleensä hyvän ennusteen sairauksia.

Valtaosa syöpään sairastuneista selviää sairaudestaan. Näin syövän kokeneiden määrä on jatkuvassa kasvussa.

Keuhkosyöpä kohtalokkain

Vuonna 2005 10 000 ihmisen kuolinsyy oli syöpä. Tappavin näistä sairauksista on keuhkosyöpä, johon menehtyi liki parituhatta suomalaista. Heistä valtaosa oli miehiä. Luvut merkitsevät sitä, että joka päivä keuhkosyöpä surmaa viisi suomalaista.

Yhdeksän kymmenestä keuhkosyövästä on tupakoinnin aiheuttamia. Näin tupakoinnin väheneminen varsinkin miehillä on näkynyt vastaavasti sairastumisten taittumisena. Naisten tupakointi sen sijaan yleistyi 2000-luvulle saakka, mikä johti myös keuhkosyövän yleistymiseen. Nyt naisten keuhkosyöpätapausten määrä oli edellisvuotta alhaisempi ensi kertaa pitkään aikaan.

Toiseksi kohtalokkain syöpä oli suolistosyöpä, johon kuoli runsaat tuhat ihmistä. Sairauden ennusteeseen vaikuttaa se, kuinka ajoissa syöpä huomataan. Monet kunnat tekevät seulontoja, joiden tavoitteena on löytää suolistosyöpä mahdollisimman aikaisin.

Haimasyöpään kuolee vuosittain yli kahdeksansataa naista ja miestä. Yleisin kuolinsyy naisilla on rintasyöpä ja miehillä eturauhassyöpä. Kaikkiaan miehiä kuolee syöpiin hieman naisia enemmän.

Seulonnat kurittavat syöpiä

Onnistuneesta ennaltaehkäisystä kertovat 1960-luvulta saakka tehdyt kohdunkaulansyöpäseulonnat, joilla kyseinen syöpä on saatu harvinaiseksi Suomessa. Maailmalla tämä on toiseksi yleisin syöpäsairaus naisilla.

Tilastojen mukaan kohdunkaulansyövän ilmaantuvuus oli alimmillaan 1990-luvun alussa. Sitten tapausten määrä kääntyi kasvuun. Nousu näyttää kuitenkin jälleen taittuneen, ja vuonna 2005 kohdunkaulansyöpiä tavattiin vain 125.

Suomen Syöpärekisteri on Suomen Syöpäyhdistyksen tutkimuslaitos, joka ylläpitää lakisääteistä syöpärekisteriä. Lääkärit, hammaslääkärit, sairaalat ja laboratoriot ovat velvollisia ilmoittamaan rekisteriin kaikki syöpätautitapaukset ja -tautiepäilyt.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.