Syötkö monipuolisesti ja nautit silti vitamiinilisän? Tarkista uhkaako yliannostus

Monen suomalaisen aamupalaan kuuluu leivän tai jogurtin ohessa nautittu vitamiinipilleri. Lääketiedon koordinaattori Leena Äyräpää Yliopiston Apteekista kertoo, voiko vitamiineista saada yliannostuksen.

– Vitamiinit jaetaan rasvaliukoisiin ja vesiliukoisiin. Rasvaliukoisista vitamiineista A- ja D-vitamiineilla yliannostuksen mahdollisuus on olemassa. Yliannostuksen uhka riippuu ruokavaliosta ja käytetyistä vitamiinilisistä. Tunnettujen toimijoiden vitamiinilisissä pitoisuudet ovat kohtuullisia. Jos noudattaa käyttöohjeita ja syö muutenkin monipuolisesti, ei yliannostuksen vaaraa ole, Leena Äyräpää sanoo.

Lasten, raskaana olevien ja tiettyjä sairauksia sairastavien kohdalla tilanne voi kuitenkin olla toinen.

– Raskaana oleville ei suositella A-vitamiinia, se on suurina määrinä sikiötoksinen. Lapsille taas kannattaa valita lapsille tarkoitettuja vitamiinilisiä, joissa pitoisuudet ovat pienempiä.

– On olemassa myös ilman reseptiä saatavia vitamiinivalmisteita, joiden pitoisuudet ovat korkeita, mutta ne on tarkoitettu sairauksien hoitoon. Tällaisia valmisteita suositellaan syötäväksi vain lääkärin valvonnassa.

Studio55.fi/Tuuli Lindgren

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja