Yli 60-vuotiaiden suositeltua D-vitamiiniannostusta lisättiin toissa vuonna.
On olemassa monia tekijöitä, jotka vaikuttavat siihen, että ruuan lisäksi olisi syytä tarttua lisäravinnepurkkiin.
– Kun ruokavalio on monipuolinen, ja siitä saa samanaikaisesti energiaa yli 1 500 kcal (yli 6,5 MJ), ei ravintolisiä yleensä tarvitse. Jos ruokavalio on yksipuolinen, laihduttaa tai esimerkiksi huonon ruokahalun takia energian saanti jää alle 1 500 kcal:n päivässä tai henkilöllä on ruokarajoitteita, ravintolisillä voi täydentää ruokavaliota, sanoo ravitsemusterapeutti Eija Orreveteläinen.
– Riskiryhmään kuuluvat esimerkiksi ikäihmiset, vatsan tai ruuansulatuskanavan ongelmista kärsivät, keliaakikot, laktoosi-intolerantikot, allergikot ja vegaanit. Ravintolisillä ei kuitenkaan koskaan voi korvata ruokavaliota.
Suomalaiset saavat ruuasta liian vähän D-vitamiinia
Jos lautasellasi ei näy tuoreita kasviksia, et syö välipalaksi hedelmiä ja olet jättänyt leivän pois ruokavaliosta, sinulla voi olla folaatin puute. B-vitamiineihin kuuluvaa folaattia pitäisi saada 300 mikrogrammaa ja hedelmällisessä iässä olevien naisten 400 mkg vuorokaudessa.
D-vitamiinia puolestaan suositellaan 2–18-vuotiaille 7,5 mikrogrammaa päivässä ja alle 2-vuotiaille 10 mikrogrammaa. Yli 60-vuotiaiden päivittäisen D-vitamiiniannoksen määrä nostettiin toissa vuonna 20 mikrogrammaan.
– 18–60-vuotiaat tarvitsevat D-vitamiinilisän 7,5 mikrogrammaa pimeänä aikana, mikäli vitaminoidut maitovalmisteet, ravintorasvat tai kala eivät ole säännöllisesti käytössä.

