Syötkö lounasta työpöydän ääressä? Ei kannattaisi

Ravintola-ammattilainen kertoo karun faktan lounasbuffeteista 10:36
KATSO MYÖS: Ravintola-ammattilainen kertoo videolla karun faktan lounasbuffeteista.

Pyritkö säästämään kallisarvoista työaikaasi syömällä lounaan työpöydän ääressä? Ei kannattaisi, selviää tuoreesta tutkimuksesta.

Yhdysvaltalaisen EzCater 2023 Lunch -raportin mukaan lähes 48 prosenttia ihmisistä jättää lounastauon väliin vähintään kerran viikossa. Raporttiin haastateltiin viittä tuhatta työntekijää eri puolilla Yhdysvaltoja.

45 prosenttia ihmisistä sanoi syövänsä töiden ääressä saadakseen tehtävänsä valmiiksi ajoissa. He kertoivat myös pelkäävänsä sitä, ettei heillä olisi tarpeeksi aikaa töilleen, jos he eivät työskentelisi lounaan aikana.

20 prosenttia sanoi kokouksia olevan niin paljon, ettei lounastaukoa pysty pitämään.

Osa nipisti ruokatunnista päästäkseen töistä kotiin aiemmin.

– Nämä tiedot viittaavat siihen, että työntekijät ajattelevat vain lyhyen aikavälin vaikutuksia tuottavuuteen ja unohtavat kokonaiskuvan, bostonilaisen EzCaterin tiedottaja Diane Swint arvioi Fox News Digitalille.

Alentaa tuottavuutta

Swintin mukaan se, ettei koskaan rauhoitu tankkaamaan, voi johtaa ajan mittaan loppuun palamiseen, stressiin, henkiseen uupumiseen ja aivosumuun.

– Vaikka työntekijät saattavat kokea, että keskipäivän taukojen väliin jättäminen säästää aikaa, todellisuudessa tämä tapa vähentää keskittymistä ja alentaa tuottavuutta.

Miksi lounastauon pitäminen on tärkeää?

Lounasraportin mukaan 48 prosenttia työntekijöistä sanoi olevansa vähemmän loppuun palaneita, kun he pitävät taukoja.

78 prosenttia työntekijöistä puolestaan uskoi lounastauon parantavan heidän työsuoritustaan.

– Lounastauon pitäminen tukee terveempää työ- ja yksityiselämän tasapainoa, laillistettu ravitsemusterapeutti Sarah Heckler toteaa Fox News Digitalin haastattelussa.

– Se antaa mahdollisuuden irrottautua työajatuksista ja auttaa erottamaan työn ja yksityiselämän toisistaan. Tämä raja on olennainen, jotta estetään työhön liittyvän stressin leviäminen elämän muille osa-alueille.

Ruokatunti edistää myös aivojen latautumista työpäivän aikana.

– Työpöydän äärestä pois astuminen tarjoaa mahdollisuuden henkiseen nollaukseen, jonka ansiosta ihmiset voivat palata töihin keskittyneempinä ja ajatukset kirkkaampina, Heckler toteaa.

Toimi näin lounastauolla!

  • Jos mahdollista, poistu työpöytäsi äärestä ja syö lounas taukohuoneessa tai ruokapöydässä.
  • Jos sinulla on aikaa, mene ulos ja jopa syömässä muualla.
  • Tee ruokasuunnitelma, ja valitse lounaaksi hiilihydraatteja, proteiineja ja hyviä rasvoja sisältäviä ravintoaineita pitääksesi verensokerin tasaisena.

Myös ravitsemuksellisia vaikutuksia

Heckler arvelee työpöydän ääressä ahmivan toimivan syödessään aivoja ja elimistöä kuormittavalla "multitasking-asetuksella".

Hecklerin mukaan ruoka syödään työpisteellä helposti myös liian nopeasti ja pureskellaan huonosti, mikä voi haitata ruoansulatusta.

– Hätäinen syöminen voi johtaa siihen, että vatsaan pääsee suurempia ruokapalasia, joita ruoansulatusjärjestelmän on vaikeampi hajottaa. Näin olleen ravintoaineet myös imeytyvät elimistöön heikosti.

Kiireinen lounas saattaa myös koostua prosessoidusta tai pikaruoasta, josta puuttuu tärkeitä ravintoaineita.

– Nämä ruoat antavat nopean energiapiikin, mutta usein energiataso myös laskee nopeasti, Heckler huomauttaa.

Heckler kehottaa suosimaan lounaalla hedelmiä, vihanneksia, täysjyväviljatuotteita ja vähärasvaisia proteiineja, jotka pitävät energiatasoa yllä, auttavat keskittymään ja edistävät yleistä terveyttä.

Ne myös vähentävät väsähtämisen myötä lisääntyvää kofeiinin tarvetta ja halua syödä epäterveellisiä välipaloja.

Katso myös: Astetta parempi eväslounas – nappaa ravitsemusterapeutin vinkit

Astetta parempi eväslounas - ravitsemusterapeutin vinkit 10:42
Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen kertoo Huomenta Suomen haastattelussa, miten löytää juuri itselleen sopiva, terveellinen ja ravitseva lounas.

Lue myös:

    Uusimmat