Syöpää sairastava australialaismies matkusti viime töikseen Suomeen tappamaan lastensa äidin

Mies matkusti Australiasta Suomeen tapaamaan lastensa äitiä. Käräjäoikeuden mukaan mies oli valmistautunut naisen tappamiseen. Mies valitti hovioikeuteen, mutta kuolikin itse kesken prosessin.

Tapahtumat alkoivat selvitä viime huhtikuun alussa Vantaalla. 

Nainen oli ulkoiluttamassa koiraansa, kun joku otti häntä olkapäistä kiinni. Nainen ei heti tunnistanut entistä puolisoaan, sillä tällä oli musta pipo ja aurinkolasit.

Nainen kertoi, että mies käski häntä sisälle uhkaamalla häntä puukotuksella. 

– Mennään vittu sisään tai puukotan sinua, mies sanoi naiselle englanniksi.

Kun he kävelivät kohti naisen kotia, nainen huomasi poliisiauton ja alkoi huutaa. Poliisit pysähtyivät, tarkastivat miehen taskut ja repun ja lopulta veivät tämän poliisiasemalle.

Mies hankki välineet henkirikokseen

Australialaismiehen repusta löytyi iso vasara, nippusiteitä, narua, ilmastointiteippiä, mattoveitsi ja lääkkeitä. Lisäksi miehen vuokra-autosta löytyi muun muassa kymmeniä litroja öljyjä, 20 kiloa nestekaasua ja 10 pulloa erittäin herkästi syttyvää jarrunpuhdistusspraytä.

Pääosan tarvikkeista mies oli ostanut Suomesta. Auton hän oli vuokrannut Ruotsista, sillä Australiasta hän oli lentänyt ensin Lontooseen ja matkustanut sieltä Hollannin kautta Tanskaan ja sitten Ruotsin kautta Suomeen.

MTV:n rikostoimittajat: Veijo Baltzarin tapaus jälleen oikeuteen 10:31
Rikostoimittajat keskustelivat tänään oikeudenkäyntien salaamisperusteista.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden mukaan mies oli hankkinut tarvikkeet ex-puolisonsa tappamista varten, suunnitellut etukäteen tekonsa ja laatinut yksityiskohtaisen suunnitelman rikoksen tekemistä varten. 

Käräjäoikeus määräsi 54-vuotiaan Aron Blatin kahdeksi vuodeksi ja kuukaudeksi ehdottomaan vankeuteen törkeän henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta, laittomasta uhkauksesta ja toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen hallussapidosta.

Mies sairasti syöpää

Mies valitti käräjäoikeuden ratkaisusta Helsingin hovioikeuteen. Hän oli jo käräjäoikeudessa kiistänyt koko jutun ja kertonut halunneensa tavata entisen puolisonsa ja kaksi lastaan.

Mies kertoi tarinan, jonka mukaan hänen reppunsa toimi työkalupakkina ja hän vain varustautui korjaamaan vuokra-autoaan, leiriytymään ja muuta sellaista. Pesäpallomailan hän selitti ostaneensa pojalleen, joka oli sellaisen halunnut pienenä, mutta lapsen äiti ei sellaista antanut hänen silloin ostaa.

Mies kertoi odottaneensa, että nainen ilahtuisi hänen näkemisestään ja oli halunnut järjestää iloisen yllätyksen myös lapsilleen. Mies kertoi sairastavansa syöpää ja halunneensa siksi tavata lapsiaan.

Tosiasiassa hän tahtoi viime töikseen surmata lastensa äidin.

Lapset eivät ilahtuneet isän tulosta

Miehellä oli ollut huonot välit Suomessa asuviin lapsiinsa useiden vuosien ajan. 

Lapset kertoivat oikeudessa, ettei isän saapuminen Suomeen ollut heille iloinen yllätys. Lapset eivät halunneet olla yhteydessä isäänsä.

Molemmat lapset kertoivat äitinsä järkyttyneen pahasti puukolla aseistautuneen isän kohtaamisesta.

Käräjäoikeus oli määrännyt miehen vangittavaksi huhtikuussa. 

Hovioikeus käsitteli asiaa oikeussalissa 18.–19. lokakuuta ja mies jäi odottamaan hovin ratkaisua. Kauaa hänen ei tarvinnut odottaa, sillä seuraavana päivänä eli 20. lokakuuta hän kuoli vankilassa.

Miehen lapset eivät halunneet jatkaa isänsä vaatimusta syytteiden hylkäämisestä, joten miehen valitus raukesi ja asia jäi sillensä.

Lue myös:

    Uusimmat