Mies kaatoi iäkkään isänsä jaloille kiehuvaa vettä ja yritti polttaa tämän elävältä – hovissa yli yhdeksän vuotta vankeutta

Itä-Suomen hovioikeus on tuominnut 29-vuotiaan miehen vankeuteen iäkkään isänsä kuoleman aiheuttamisesta. 

Oikeuden mukaan mies muun muassa kaatoi isänsä päälle kiehuvaksi kuumennettua vettä useassa erässä. Lisäksi mies löi isäänsä käsin ja vyöllä, repi tältä hiuksia päästä ja yritti polttaa tämän elävältä.

Väkivallanteko tapahtui kesäkuun 2021 lopulla. Oikeuden mukaan kuuman veden kaatamisen jälkeen mies vei isänsä pyörätuolilla ulos. Hän keräsi kasan polttopuita pyörätuolin alle ja sivuille ja laittoi yhden tämän syliin.

– Tapahtumapaikalta löytyneet tulitikut sekä pyörätuolin takana ollut, pinnaltaan hiiltynyt koivuhalko osoittavat, että (syytetty) on sytyttänyt ainakin yhden puukasassa olleen polttopuun tuleen ehtimättä kuitenkaan saada tulta kunnolla palamaan, tuomiossa sanotaan.

Teko keskeytyi, kun paikalle soitetut poliisit ottivat miehen kiinni. Hovi piti tekoa murhan yrityksenä.

– Selvää on, että elävältä polttaminen roviolla polttopuita käyttämällä aiheuttaa uhrille kovia tuskia ja myös voimakasta kauhua. Hovioikeus katsoo, että näissä teko-olosuhteissa tappo on yritetty tehdä erityisen raa'alla ja julmalla tavalla.

Oikeuden mukaan mies oli aiemmin uhannut isäänsä elävältä polttamisella.

Isä kuoli palovammoista aiheutuneisiin sairaustiloihin

Lääkärinlausunnon mukaan kuuman veden kaatamisesta aiheutui uhrille laajoja palovammoja. Palovammat johtivat miehen kunnon heikkenemiseen ja sairaustilojen sarjaan, jonka seurauksena tämä kuoli heinäkuun puolivälissä.

Hovioikeus katsoi näin, että kuuman veden kaataminen oli syy-yhteydessä miehen kuolemaan.

Oikeus huomioi, että väkivalta kohdistui puolustuskyvyttömään vanhukseen. Kuuman veden kaatamisella pyrittiin oikeuden mukaan aiheuttamaan uhrille tarkoituksellisesti kovia ja pitkäaikaisia tuskia.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa syytetty oli tuomittu taposta. Hovioikeus kuitenkin katsoi, ettei väkivalta osoita, että mies olisi tarkoittanut tappaa isänsä ja tuomitsi tämän törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta.

– Ottaen kuitenkin huomioon, että (syytetty) on kaatanut vedenkeittimessä kuumennettua vettä ainoastaan (uhrin) jaloille, hovioikeus katsoo, että veden kaatamista edeltäneet lyönnit ja uhkailut eivät yksin riitä osoittamaan, että (syytetty) olisi vielä vettä kaataessaan tarkoittanut tällä menettelyllään tappaa (tämän).

Hovioikeus tuomitsi Samuli Tapani Pitkäsen, 29, yhdeksän ja puolen vuoden vankeusrangaistukseen. Hänelle tehtiin oikeusprosessin aikana mielentilatutkimus, jonka perusteella hän oli syyntakeinen eli ymmärsi tekonsa seurauksen.

Hovissa Pitkänen kiisti aiheuttaneensa isänsä kuoleman. Hänen mukaansa veden kaataminen oli vahinko. Halkojen keräämisen isänsä pyörätuolin ympärille hän myönsi, mutta sanoi, että kyse oli enintään uhkailusta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja