Kirveellä varustautunut mies aikoi pahoinpidellä tai tappaa ulkomaalaisia Helsingin Rautatientorilla tai matkalla paikalle

Pitäisikö tuomioita koventaa, miten rikoksia ehkäistään? 10:06
Pitäisikö tuomioita koventaa, miten rikoksia ehkäistään? Sisäministeri Mari Rantanen kertoo, miten hallitus aikoo torjua rikollisuutta.

Helsingin käräjäoikeus antaa tänään tuomion asiassa, jossa kolmekymppisen miehen syytetään valmistelleen väkivaltaista iskua ulkomaalaisia tai ulkomaalaistaustaisia ihmisiä kohtaan. Syyttäjän mukaan mies aikoi kohdistaa henkirikoksen tai ainakin törkeää väkivaltaa yhteen tai useampaan ihmiseen Helsingissä tämän vuoden kesäkuussa.

Mies oli vapautunut vankilasta huhtikuussa. Haastehakemuksen mukaan hän oli jo vankilassa ollessaan kertonut aikovansa tehdä rikoksen päästäkseen uudelleen vankilaan. Toukokuussa mies lähetti viestejä, jotka syyttäjän mukaan viittasivat väkivaltarikoksen toteuttamiseen ja joissa mies kertoi väkivalta-ajatuksistaan ulkomaalaisia kohtaan.

– (Syytetty) on hänen kanssaan käytyjen keskustelujen yhteydessä tuonut esille ulkomaalaisvihaansa liittyviä asioita ja mahdollisuuksiaan toteuttaa henki- tai muun väkivaltarikoksen ulkomaalaisia henkilöitä kohtaan, haastehakemuksessa sanotaan.

Otettiin kiinni kodin rappukäytävästä

Syyttäjän mukaan mies hankki toukokuun lopulla puukkosahan, siihen sopivia teriä, kaksi kirvestä, mattoveitsen, vesurin ja kasvot peittävän kypärähupun. Miehen tarkoituksena oli syyttäjän mukaan toteuttaa isku 6. kesäkuuta Helsingin Rautatientorilla, sen läheisyydessä tai matkalla sinne. Syyttäjä katsoo, että miehellä oli yksityiskohtainen suunnitelma väkivaltarikoksen toteuttamiseksi.

Kuudentena kesäkuuta mies lähti kotoaan kirves repussaan, mutta poliisi otti hänet kiinni rappukäytävästä. Kirveen lisäksi miehellä oli mukana puukko ja muita tarvikkeita.

Syyttäjä vaatii miehelle ehdotonta vankeusrangaistusta törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta. Rikosnimikkeestä voidaan tuomita enintään neljä vuotta vankeutta.

Tuomittu perheenjäsenen taposta

Helsingin käräjäoikeus käsitteli syytettä aiemmin tässä kuussa suljetuin ovin. STT ei ole saanut käräjäoikeudelta syytetyn kirjallista vastausta. Tiedossa ei ole, onko mies myöntänyt vai kiistänyt teon ja syytteen oikeudessa.

Haastehakemuksen mukaan mies on esitutkinnassa kiistänyt suunnitelleensa rikosta tai uhanneensa sen tekemisellä. Hän sanoi kuulustelussa olleensa menossa nuotiolle Nuuksioon ja että kirves oli puiden pilkkomista varten. Kommandopipo oli miehen mukaan metsästysharrastusta varten.

Syytetty tuomittiin vuonna 2020 perheenjäsenensä taposta seitsemän vuoden vankeuteen. Hän puukotti uhrin kuoliaaksi Helsingissä syksyllä 2019. Mielentilatutkimuksen mukaan mies oli teon aikaan alentuneesti syyntakeinen.

Mies otettiin kiinni henkirikoksen takia lokakuun puolivälissä 2019. Vankilasta vapautuessaan huhtikuussa 2023 hän oli istunut seitsemän vuoden vankeusrangaistuksestaan noin puolet. Ehdonalaiseen vapauteen voi päästä suoritettuaan puolet vankeusrangaistuksestaan, jos edeltävään viiteen vuoteen ei ole ollut suorittamassa vankeusrangaistusta.

Lue myös:

    Uusimmat