Syö kuin Sotshissa! Kokeile ihania reseptejä kotona

Venäläinen pikaruokakulttuuri on edullista ja herkullista tekemistä kisakaupungissa. Luo Sotshin kisatunnelmaa myös kotiisi ja kokeile näitä ihania reseptejä!

Vuoden 2014 talviolympialaispääkaupunki Sotshin ruokakulttuuri ja ravintolamaailmasta löytyy monipuolisesti eri kulttuureita edustavia ruokia ja kuppiloita.

Saatavilla on myös perinteistä venäläistä kotiruokaa, jota saa monista pikku kahviloista ja lounasravintoloista ympäri kaupunkia. Olympialaisten ajan Sotshin hintatason voi odottaa olevan Moskovan tasolla myös ruoan suhteen.

Venäjällä pikaruokakulttuuri on monivivahteista ja jotain ihan muuta, kuin länsimaissa tutut hampurilais- ja patonkiketjut.

Kokeile kotona perinteisiä venäläisiä pikaruokareseptejä.

1. Pelmenit

Pelmeni on venäläinen versio raviolista. Ne ovat lihalla, kasviksilla tai sienellä täytettyjä, pieniä pastanyyttejä, joita keitetään lihaliemessä tai suolavedessä. Pelmenien päälle lätkäistään iso läjä smetanaa ja voita. Tätä täyttävää hiilariherkkua saa Venäjällä lukuisista, edullisista katukuppiloista.

Siperialaiset pelmenit

250 g vehnäjauhoja

1 dl vettä

2 kpl kananmunia

300 g jauhelihaa (esim. lammasta 50 %, sika-nautaa 50 %)

suolaa

mustapippuria

jauhettua muskottipähkinää

smetanaa

pöytäetikkaa

voisulaa

valkosipulia

1. Kasaa vehnäjauhot keoksi, lisää siihen vesi ja kananmunat sekä mausta suolalla ja vaivaa kiinteäksi taikinaksi. Jätä taikina seisomaan liinan alle noin 30 minuutiksi. Sekoita sillä aikaa jauhelihaan suolaa, pippuria ja muskottipähkinää sekä lusikallinen smetanaa tai voita jauhelihataikinan notkistamiseksi.

2. Kauli vehnätaikina ohueksi levyksi ja tee siitä esim. ohutreunaisen juomalasin avulla pyöreitä ohuita kiekkoja. Laita taikinakiekon keskelle sormenpään kokoinen jauhelihapallero ja taita taikina puolikuun muotoon. Nipistele reuna hyvin kiinni ja lopuksi nipistä puolikuun terävät kulmat yhteen pyöreäksi pelmeniksi. Yhtä ruokailijaa kohden tarvitaan 15-20 pelmeniä.

3. Lado valmiit pelmenit leivinpaperin päälle uunipellille, tarjottimelle tms., joka mahtuu pakastimeesi. Anna pelmenien seistä pakkasessa ainakin yön yli.

4. Keitä suuri kattilallinen vettä (pelmenit turpoavat keitettäessä, joten vettä saa olla runsaasti), mausta se suolalla ja laske jäiset pelmenit kiehuvaan veteen. Pelmenit ovat valmiita noin 10 minuutin kuluttua siitä, kun vesi alkaa uudestaan kiehua. Sekoittele pelmenejä varovasti muutaman kerran keittämisen aikana, jotta alimmaiset pelmenit eivät tarttuisi kattilan pohjaan. Nosta valmiit pelmenit reikäkauhalla tarjoilukulhoon. Tarjoa pelmenien kastikkeeksi smetanaa ja/tai runsaalla valkosipulimurskalla maustettua voisulaa ja/tai pöytäetikkaa. Pelmenit voidaan keittää myös lihaliemessä ja tarjota syvältä lautaselta keiton tapaan. Tällöin pelmenejä tarvitaan ruokailijaa kohden vähemmän.

2. Piroshki

Venäjällä myydään katukioskeissa todella edulliseen hintaan täytettyjä, lämpimiä piirakoita. Piirakoiden täyte voi olla suolaista tai makeaa. Tyypillinen täyte on hapankaalitäyte tai makeassa piiraassa suussa sulava omenahillotäyte.

Venäläiset piirakat

½ l maitoa

½ palaa hiivaa

3 rkl sokeria

½ tl suolaa

100 margariinia

10-12 l vehnäjauhoja

1. Liota lämpöiseen maitoon hiiva, ja lisää siihen sokeri, suola, vehnäjauhot ja sekoita kädellä alustaen tasaiseksi. Lisää pehmeä tai sulatettu ja jäähdytetty margariini. Alusta taikinaa kunnes se irtoaa kädestä ja kulhon reunoista. Taikinan tulee olla löysää. Kohota taikina lämpöisessä paikassa.

2. Kumoa taikina jauhotetulle työpöydälle, alusta ja anna taas kohota hetki. Tee taikinasta tanko ja jaa se 24-30 osaan. Pyöritä pulliksi, laita pellille leivinpaperin päälle ja kohota.

3. Painele pullat lettusiksi, jaa niille täyte ja sulje piirakat nyppien saumakohta ja kääntäen se piirakan alle. Kohota vielä kerran. Paista 200 asteessa noin 10 min.

Hapankaalitäyte

n. 300 g hapankaalia

2 rkl öljyä

1-2 sipulia

1-2 kananmunaa

suolaa, pippuria

1. Purista kaalista ylimääräinen neste ja pilko se. Keitä munia 10 min. Hienonna sipuli.

2. Kuumenna padassa öljy, lisää kaali ja sipuli, sekoita hetki ja hauduta miedolla lämmöllä pehmeäksi ja makeaksi. Tarkista maku ja lisää hienonnetut kananmunat. Lisää täytevaihtoehtoja täältä.

3. Blinit

Blinit muistuttavat katukeittiöissä enemmän ohuita lettuja, kuin suomalaisissa ravintoloissa tyypillistä, paksua bliniä. Näiden ohuiden blinien sisään kääräistään mitä erilaisimpia, maistuvia täytteitä: tavallisesti paljon smetanaa, kanaa, lihaa, sieniä tai kaalia. Makeiden blinien välissä maistuu taivaallisen sokerinen venäläinen kondensoitu maito. Kondensoitua maitoa eli makeaa maitotiivistettä saa nykyään myös suomalaisista ruokakaupoista.

Aidot venäläiset blinit

4 dl tattarijauhoja

4 dl vehnäjauhoja

8 dl maitoa

25 g hiivaa

50 g voita

2 tl sokeria

1 tl suolaa

5 kpl kananmunia

1 dl auringonkukkaöljyä

1. Tattarijauhot sekoitetaan 2 dl kylmää maitoa ja sen jälkeen taikinaan lisätään 4 dl lähes kiehuvaa kuumaa maitoa. Taikinan annetaan jäähtyä kädenlämpöiseksi, minkä jälkeen siihen lisätään hiiva ja siirretään lämpimään paikkaan kohoamaan. Taikina vatkataan ja siihen lisätään suola, vehnäjauhot, sulatettu voi, sokerin kanssa sekoitetut munankeltuaiset, loput maidosta sekä kevyeksi vaahdoksi vatkatut munanvalkuaiset. Taikinan annetaan vielä seistä lämpimässä paikassa jonkin aikaa ennen paistamista. Taikinan tulisi olla sakeahkon piimän paksuista.

2. Kuumenna valurautainen blinipannu ja voitele se kevyesti öljyllä (käytä öljysiveltimenä esim. haarukkaan pistettyä raa´an perunan tai sipulin puolikasta - pullasuti on huonompi vaihtoehto, se palaa nopeasti pilalle). Kaada taikinaa pannulle niin, että se leviää siihen tasaiseksi ohueksi kerrokseksi. Kun blini alkaa kohota ja muuttuu paistamattomalta puolelta hieman punertavaksi, voitele paistamaton puoli öljyllä ja käännä blini. Taitavimmat blininpaistajat paistavat lähes seitinohuita blinejä, joita ei käännetä, vaan paistetaan vain yhdeltä puolelta.

Täytä blinit oman makusi mukaan. Toimivia klassikkovaihtoehtoja ovat muun muassa mäti, smetana, punasipuli, sienet ja suolakurkku. Jälkiruokablinin kanssa kannattaa kokeilla kondensoitua maitoa, jota myydään pienissä säilyketölkeissä hyvin varustetuissa ruokakaupoissa.


Teksti Nita Makkonen, nita.makkonen(at)mtv.fi @nitamakkonen

Lue myös:

    Uusimmat