Maukkaan raikas kanakebab

Kebabistakin saa helppoa hyvää, kun tekee itse.

Tulee usein miettineeksi, miten helppoa hyvän ”roskaruoan” tekeminen onkaan ja miksi ihmeessä olemme päästäneet tunarit pilaamaan hienot ruokalajit. Saamme toki syyttää myös itseämme, koska olemme hyväksyneet katuruokaklassikkoihin liitettäväksi halvan hinnan. Meillä kalliimpien raaka-aineiden ja työvoimakustannusten maassa laatua raaka-aineissa tai tekemisessä ei saa edullisesti. Paitsi kotona. Siitä jälleen esimerkki kanakebabin muodossa. Kun raaka-aineet ovat tuoreita, itse kokkaaminen on superhelppoa.

Oikea shawarma-kebab kypsentyy tietenkin vartaassa. Tässä marinoitu kana kypsennetään kuumassa uunissa. Olennaisen rakenteellisen seikan tekee pitaleipä. Herkullisimman version saat, kun leivot pitan itse. Yksi versio on ostaa lähi-itämaisesta kaupasta aitoja leipiä. Hätäpäissään voit turvautua myös suuriin tortillalättyihin. Voit täyttää pitan tai rullata lätyn. Mitä loistavinta illanviettosafkaa perheen ja ystävien kanssa! Ja helppoa. Laita kana edellisenä iltana tai aamulla marinadiin ja ruoka on höysteiden pilkkomista ja kanan kypsennystä vaille valmis.

VINKKI! Kastikkeissa voit hifistellä tai oikoa. Valkoinen soosi valmistuu sekoittamalla jogurttiin majoneesia, sitruunamehua ja valkosipulia. Tai sitten vain notkistat jogurtin pelkällä sitruunamehulla. Punainen, tulinen kastike hoituu sekoittamalla yhteen ketsuppia, chilihiutaleita ja pieni loraus punaviinietikkaa. Tai sitten lorautat suoraan pullosta srirachaa.

KASVISVERSIO! Tsekkaa myös seitan-kebabin resepti.

KANAKEBAB
500 g broilerin luutonta reisilihaa (myydään paistina)
1 punasipuli, lohkottuna 4 osaan
pitaleipiä (resepti alla)

Marinadi:
1 dl oliiviöljyä
6 valkosipulinkynttä, murskattuna ja hienonnettuna
2 sitruunan mehu
1 tl suolaa
2 tl mustapippuria, rouhittuna
2 tl juustokuminaa, jauhettuna
2 tl paprikajauhetta
0,5 tl kurkumajauhetta
0,5 tl kanelia
chilirouhetta maun mukaan


Höysteeksi esim.
jogurttikastiketta (kts. vinkki)
tulista tomaattikastiketta (kts. vinkki)
persiljaa
tomaattia
kurkkua
oliiveja
fetaa
tahinia
salaattia
paistettua munakoisoa
riisiä

OHJE: Tee ensin marinadi sekoittamalla ainekset yhteen. Sekoita marinadi kulhossa broilerin kanssa kauttaaltaan. Peitä astia ja laita jääkaappiin maustumaan 1-12 h.

Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen. Voitele uunivuokaa hiukan öljyllä. Pyöräytä punasipulilohkoja broilerin seassa. Voit pyyhkiä ylimääräisen marinadin broilerin pinnoilta pois. Laita broilerin palat ja sipulilohkot vuokaan. Paista 30-40 min, kunnes kana on kypsää, mutta ei kuivaa.

Ota broileri uunista, anna jäähtyä pari minuuttia ja siivuta ohueksi. Tarjoile häysteiden kanssa. Täytä aineksilla pitaleipä tai pyöräytä rullaksi.

PITALEIPÄ
6 dl vehnäjauhoja
7 g kuivahiivaa
0,5 tl sokeria
2 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa

OHJE: Sekoita kulhossa yhteen hiiva, 2,5 dl lämmintä vettä ja sokeri. Anna asettua 15 minuuttia, kunnes pinta alkaa kuplia. Lisää suola, oliiviöljy ja jauhot. Vaivaa taikinaa pari minuuttia, kunnes se on tasaista. Anna huilata 10 min ja vaivaa taas pari minuuttia. Taikinan tulisi olla vielä hiukan kosteaa ja mehevää - ei liian kuivaa. Laita taikina kulhoon, peitä se kelmulla ja anna kohota lämpimässä tunnin ajan.

Kuumenna uuni 250 asteeseen. Jos omistat pizzakiven, laita se sisään, muutoin käytä leivinpaperilla vuorattua uunipeltiä.

Lyö taikinasta ”ilmat pihalle” ja pyöräytä siitä 8 pientä palloa. Peitä taikinapallot liinalla ja anna kohota 10 min. Kauli palloista kevyesti jauhotetulla alustalla halkaisijaltaan 15-20 cm kokoisia, ohuita pyöreitä levyjä. Laita levy uuniin kuuman alustan päälle ja anna paistua 2 min. Käännä ja paista toista puolta 1 min. Pitaleivän täytyy säilyä pehmeänä ja taipuisana, joten älä ruskista rapeaksi. Ota leipä uunista ja peitä pyyhkeellä, jotta se ei pääse kuivumaan. Paista kaikki leivät samoin.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!