Syksyn ihanat omenaherkut

Suomalaiset pihat pursuavat nyt herkullisista omenoista. Omppuja ei kannata jättää pihalle mätänemään, sillä niistä syntyvät syksyn parhaat jälkiruoat.

Kokeile herkullisia reseptejä:

Omena-kaurapaistos

4-6:lle

n. 10 kotimaista omenaa (hapokasta)
(½ dl calvadosta, rommia tai likööriä)
1 tl kanelia

Päälle
150 g voita tai margariinia
1½ dl fariinisokeria
4 dl Myllyn Paras Iso Kaurahiutaleita
1 dl Myllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja

Vaniljakiisseli:
6+1 dl maitoa tai laktoositonta maitojuomaa
3 rkl sokeria
2-3 rkl perunajauhoja
1 kananmuna
2 tl vaniljasokeria

Lohko kuoritut omenat laakeaan, voideltuun uuninkestävään uunivuokaan. Kaada halutessasi päälle calvadosta tms. Anna maustua hetki tai muutama tunti. Ripottele pinnalle kanelia. Sulata rasva ja lisää fariinisokeri, kaurahiutaleet sekä vehnäjauhot. Levitä seos omenalohkojen päälle. Kypsennä 200-asteisen uunin alatasolla n. 30 min. Tarjoile vaniljakiisselin tai jäätelön kanssa.

Valmista vaniljakiisseli seuraavasti. Kuumenna 6 desilitraa maitoa kiehuvaksi kattilassa liedellä tai lasikulhossa mikroaaltouunissa (n. 4 min). Lisää sokeri ja 1 desilitraan maitoa liuotettu perunajauho hyvin sekoittaen kiehuvaan maitoon. Sekoita kastikkeeseen keltuainen ja vaniljasokeri ja anna jäähtyä.

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Täydellinen omenapiirakka

9.9.2011 vietettiin Hyvinkäällä Suomen Rautatiemuseolla Omenapuupäivää. Tapahtumassa järjestettiin kaikille avoin omenapiirakkakilpailu. Tässä kilpailun voittajaresepti

Pohja:
150 g voita
1 dl sokeria
3,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhoja

Täyte:
2 dl kuohukermaa
1 prk maitorahkaa
1 dl sokeria
ripaus vanilliinisokeria
2 omenaa
kanelia ja sokeria

Huoneenlämpöisen sokerin ja voin seokseen lisätään jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauho. Muruinen taikina sormeillaan piirakkavuokaan.

Kerman sekaan sekoitetaan (ei vatkata!) maitorahka. Kerman ja rahkan seokseen sekoitetaan sokeri. Täyte kaadetaan raa’an taikinan päälle. Raastetaan kaksi omenaa ja ripotellaan raasteet piirakan päälle. Lopuksi vielä kanelisokeria päälle.

Uuni 175 astetta 35-40 minuuttia ja tarjoillaan jäähtyneenä!

Resepti: Hyvinkään kaupungin Nuorten työpaja

Tarte Tatin -paistokset omena-calvadostäytteellä

Tee kaurainen maistuva taikina itse tai käytä valmista Myllyn Paras Kauramurotaikinaa.

1 iso, 3 keskikokoista piirasta tai 6 annospiirasta
2 dl Myllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja
1 dl Myllyn Paras Pikakaurahiutaleita
1½ dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
75 g voita tai margariinia
1 muna
1 dl kermaa tai soijakermaa
TAI
1 pkt (400 g) Myllyn Paras Kauramurotaikinaa
1 dl kermaa tai soijakermaa

Täyte:
8 pienehköä kotimaista hapanta omenaa
3 rkl sitruunamehua
1 dl fariinisokeria
2-3 rkl voita tai margariinia

(2-3 rkl calvadosta)

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää rasva ja sekoita murumaiseksi seokseksi. Lisää muna ja kerma. Taikina saa jäädä pehmeäksi. Voit vaihtoehtoisesti sekoittaa sulatetun kauramurotaikinan joukkoon 1 dl kermaa. Laita taikina kylmään siksi aikaa, kun valmistelet täytteen.

Puhdista ja lohko omenat ja pirskottele päälle sitruunamehua tummumisen estämiseksi. Voitele piirasvuoat. Nosta omenalohkot vuokiin, ripottele päälle sokeria ja voinokareita. Mausta halutessasi calvadoksella. Levitä taikina paistoksen päälle. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 20-25 minuuttia. Tarjoile vaniljajäätelön kanssa.

Vinkki: Voit korvata osan omenoista kirsikoilla.

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Omenapannukakku

Terveellinen jälkiruoka tai välipala! Käytä pannukakkutaikinaan tummia jauhoja (esim. ohra- ja hiivaleipäjauhoja) ja laita päälle omenia, niin jo itsessään vähärasvainen pannari on entistäkin terveellisempi. Happamat omenat sopivat parhaiten pannariin.

Iso uunipellillinen

  • 8 dl maitoa (rasvatonta, tarvittaessa laktoositonta)
  • 2 dl ohrajauhoja
  • 2 dl hiivaleipäjauhoja
  • ½ dl kolmen viljan leseseosta
  • 3 kananmunaa
  • (2-3 rkl tummaa sokeria)
  • 1 tl kardemummaa
  • ½ tl suolaa
  • Päälle:
  • n. 6 hapokasta pientä omenaa (kotimaisia runsaammin)
  • ½-1 tl kanelia
  • 2-3 rkl hunajaa

Laita uuni lämpenemään. Sekoita pannaritaikinan ainekset keskenään. Mikäli haluat laktoositonta, valmista taikina laktoosittomaan maitojuomaan. Anna taikinan turvota kunnes uuni on lämmin. Kaada taikina voidellulle leivinpaperille uunipellille.

Levitä taikinan päälle ohuita omenaviipaleita yhteen kerrokseen. Ripottele pinnalle kanelia ja valuta juoksevaa hunajaa (jos ei ole, lämmitä hunajaa mikrossa). Paista 200 asteisen uunin keskitasolla tai toiseksi alimmalla tasolla n. 25-30 min vaalean ruskeaksi. Varo paistamasta liikaa. Tarjoile sellaisenaan, vaniljakastikkeen tai rahkan kanssa.

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Lue myös:

    Uusimmat