Mainos

Sydänkohtausten määrä vähenee Itä-Suomessa

Itäsuomalaisten miesten sydänkohtaukset ovat vähentyneet maailmanennätysvauhtia, kertoo Maailman terveysjärjestön WHO:n laaja, 21 maata käsittänyt tutkimus. Ns. Monica-tutkimuksessa tarkasteltiin kymmenen vuoden ajan 37 eri alueen työikäistä väestöä. Koko kansainvälisen hankkeen tutkimustulokset on analysoitu Kansanterveyslaitoksella Helsingissä.

Vuosina 1983-92 sydänkohtaukset vähentyivät Pohjois-Karjalassa ja Kuopion läänissä keskimäärin kuutisen prosenttia vuodessa, samoin sydänkohtausten aiheuttama kuolleisuus. Myös Pohjois-Ruotsissa ja Australian Newscastlessa päästiin sydäntautien vähenemisessä vähintään viiden prosentin vuosivauhtiin. Sen sijaan entisissä sosialistimaissa ja Aasiassa sydänkohtaukset lisääntyivät.

Kymmenkertainen määrä kohtauksia

Itäsuomalaisilla miehillä oli tutkimusjakson aikana sepelvaltimotautikohtauksia kymmenen kertaa niin usein kuin terveimmillä alueilla Kiinassa, Espanjassa, Sveitsissä ja Ranskassa. Suomalaismiesten lisäksi huippulukuihin ylsivät skotit ja pohjoisirlantilaiset.

Tutkimuksessa oli mukana myös Turun seutu, ja sielläkin miehet sijoittuivat sairastavuustilaston yläpäähän. Heillä sydänkohtauksia oli kuitenkin vain kaksi kolmasosaa Itä-Suomen määristä. Suomen naiset olivat lähempänä kansainvälistä keskitasoa. Myös heidän sekä turkulaismiesten sydänkohtaukset vähenivät kuitenkin tutkimuksen aikana ripeää vauhtia.

Elintapoja ja parempaa hoitoa

Suomessa sepelvaltimotautikuolleisuuden lasku selittyi erityisen selvästi kohtausten eli itse sairaudenkin vähenemisellä. Terveyspalveluiden tulevan rahoituksen kannalta tämä saattaa olla tärkeä havainto. Koko tutkimuksessa niillä alueilla, joilla kuolleisuus laski, keskimäärin kaksi kolmasosaa vähennyksestä johtui kohtausten vähenemisestä ja yksi kolmasosa kohtausten tehokkaammasta hoidosta. Tutkijat muistuttavat, että pelkän kuolleisuuden väheneminen ilman itse kohtausten vähenemistä lisäisi terveyspalvelujen tarvetta. Sydänkohtausten määrän lasku kertonee meillä elintapojen onnistuneesta muutoksesta.

Monica-tutkimuksen tietojenkäsittelykeskuksen päällikkö, tohtori Kari Kuulasmaa Kansanterveyslaitokselta huomauttaa kuitenkin, että riittävän varhaisella hoidolla on silläkin osansa. Kun rintakipuja hoidetaan ajoissa ja sydänkohtauksesta selvinneiden hoitoa tehostetaan, kohtausten määrä putoaa. Hänen mukaansa tutkijat ovatkin hellittäneet aiemmasta jaottelusta, jonka mukaan sydänkohtausten määrä kuvaisi lähinnä elintapoja ja kuolleisuus toimisi hoidon mittarina.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.