Mainos

Sydän- ja verisuonitauteja torjutaan laajalla tutkimuksella

Suuri kansainvälinen verenpainelääketutkimus alkaa Suomessa. Ensimmäiset potilaat ovat Turun ja Tampereen seudulta. Tutkimus laajenee ensi vuonna koko maahan. Siihen pyritään saamaan mukaan 2000 avohoidossa olevaa suomalaista verenpainepotilasta.

Turun yliopistollisen keskussairaalan erikoislääkäri Ilkka Kantola kertoo, että lokakuussa alkavassa tutkimuksessa verrataan jo pitkään käytössä olleiden beetasalpaajien ja diureettien sekä näitä uudempien verenpainelääkkeiden tehoa toisiinsa. Tutkimuksessa käytettävät uudemmat lääkkeet ovat kalsiumkanavan salpaajia ja ACE-estäjiä.
-Tutkimuksessa käytetään keskeisinä lääkkeinä kalsiumkanavan salpaaja amplodipiinia ja beetasalpaaja atenololia. Osa tutkittavista saa myös veren kolesterolia alentavaa lääkitystä, hän selvittää.
Lääkkeiden ja niiden yhdistelmäkäytön pitkäaikaisvaikutuksia tutkitaan seuraamalla potilaiden sairastavuutta sydän- ja verisuonitauteihin. Tutkimusjakson lääkkeet ovat potilaille maksuttomia.

Viisi vuotta kestävään Anglo-Scandinavian Cardiac Outcomes Trial -tutkimukseen (ASCOT) osallistuu yhteensä 18000 potilasta kaikista Pohjoismaista, Britanniasta ja Irlannista.
(STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja