Sveitsissä loistanut TPS-valmentaja näki Suomen vastustajan nousun vuodet: "Taktinen näkemys on kehittynyt"

TPS:n liigajoukkueen valmentaja Kimmo Rintanen asui 14 vuotta Sveitsissä ja näki sveitsiläisen jääkiekkoilun kehityksen. Hän tietää, että Suomea vastaan MM-kisojen välierissä tulee yhtenäinen ja taktisesti valveutunut joukkue. 

Kimmo Rintanen pelasi komean uran Sveitsissä Klotenissa ja viimeisellä kaudella Luganossa 2011–12. Sen jälkeen hän työskenteli vielä Klotenin apuvalmentajana 2012–15. 

Rintanen näki vuonna 2000 alkaneella Sveitsin jaksollaan juuri sen taitekohdan, kun Sveitsin jääkiekko alkoi tehdä uutta nousua. A-maajoukkue on väläytellyt aikuisten MM-kisoissa: viime vuonna Sveitsi ylti finaaliin asti, kuten myös vuonna 2013. 

Sveitsi on alettu laskea väljällä tulkinnalla suurten kiekkomaiden joukkoon. U20-joukkue on näyttänyt Kanadassa, että juniorityöstäkin on huolehdittu. 

– Sveitsi pelasi alkusarjassakin hyvin, joten ei Ruotsin kaataminen puolivälierissä sikäli yllätys ole, Rintanen tuumi MTV Urheilulle. 

Suomalaiset valmentajat vaikuttaneet

Sveitsin ainoa mitali nuorten MM-kisoissa on Suomen kotikisoista 1998, jolloin Sveitsi oli pronssilla. 

Sveitsillä on Suomea vastaan historiassa ikävä tahra vuodelta 1979, kun Suomi voitti Sveitsin 1979 peräti 19–1. Se on Sveitsin nuorten maajoukkueen rumin tappio. Vastaavia lukemia tuskin nähdään tällä kertaa. 

Sveitsi oli neljän parhaan joukossa  viimeksi vuonna 2010, kun se voitti Nino Niederreiterin jatkoaikamaalilla Venäjän 3–2. Välierässä tuli kuitenkin rumasti köniin 6–1 Kanadalle, ja pronssipelissä Ruotsi voitti 11–4.

Tätä nykyä TPS:n liigajoukkuetta valmentava Rintanen sanoo, ettei sveitsiläisten kehitys ole noussut räjähdysmäisesti viime vuosina. Kyse on enemmänkin pitkän ajan nousujohteisuudesta. 

– Sveitsissä on ollut paljon suomalaisia valmentajia. Sekin on vaikuttanut siihen, että sveitsiläisten taktinen näkemys on parantunut, Rintanen sanoo. 

Sveitsiläiset ovat lähteneet rohkeasti hakemaan oppia maailmalta. Nuorten MM-kisajoukkueesta 13 pelaajaa pelaa Pohjois-Amerikassa yliopisto- ja juniorisarjoissa. 

Sveitsiläisjoukkueissa on aina ollut taitavia yksilöitä, mutta nykyryhmät ovat tiiviimpiä joukkueita. Kova luistelu on Sveitsin nuorten maajoukkueen vahvuus. 

– Taitoa tarvitaan kansainvälisellä huipulla, mutta taito on vähän erilaista kuin ennen. Mitään älyttömiä kohokohtia ei välttämättä nähdä, Rintanen muistuttaa. 

Suomen paineet vähenivät

Vaikka Rintanen tietää Sveitsin kehityksen, hän on vahvasti sitä mieltä, että Suomi jatkaa välieräparista finaaliin. 

– Voitto Kanadasta oli henkisesti iso juttu Suomelle. Suomella on kuitenkin niin kova joukkue, että paineet ovat olleet kovia. 

Rintanen seuraa erityisen tarkalla silmällä omaa TPS:n valmennettavaansa Kaako Kakkoa

– Kaapo on aloittanut turnauksen hyvin, ja hänellä on muutenkin loistava kausi alla. 


Lue myös:

    Uusimmat