Mainos

Suutelutaito voi ratkaista parisuhteen tulevaisuuden

Mikäli olet etsimässä itsellesi uutta kumppania, sinun kannattaa ehkä treenata suutelutaitojasi. Suudelmasi saattavat nimittäin ratkaista sen, syntyykö pitkäaikaista suhdetta vai ei.

Miksi suutelemme?

Oskulaatio eli suuteleminen kuuluu ihmisen romanttiseen ja seksuaaliseen kanssakäymiseen lähes jokaisessa kulttuurissa. Antropologi Helen Fisherin mukaan noin 650 miljoonaa ihmistä ei kuitenkaan ole koskaan harrastanut suutelemista. Kulttuureissa, joissa suutelemista ei harrasteta, hangataan joko neniä, nuollaan tai imetään kumppanin kasvoja tai puhalletaan kasvoihin.

Miksi ihmiset sitten suutelevat? Desmond Morris esitti 1960-luvulla teorian, että suuteleminen on kehittynyt esi-isiemme tavasta syöttää jälkeläisiään. He ovat ensin pureskelleet ruoan suussaan ja antaneet sen sitten suusta suuhun. Simpanssit syöttävät jälkeläisiään yhä tällä tavoin.

Helen Fisherin ja professori Lawrence Katzin mukaan suutelemisessa on kyse siitä, että ihmiset pystyvät aistimaan kumppanin immuunipuolustusjärjestelmän geenit. Tämä MHC-antigeenien aistiminen tapahtuu tiedostamattomasti feromonijärjestelmän kautta. Aistimisen avulla varmistetaan, että kumppanin antigeenit poikkeavat mahdollisimman paljon omista antigeeneistä, jolloin jälkeläinen saa parhaan mahdollisen suojan tauteja vastaan. Valitettavasti e-pillerit vääristävät tämän informaation.

Suudelman aikana pystytään aistimaan hyvin myös kumppanin terveydentila. Ranskalaislääkäri Martin Mourier on tutkinut, että tavallinen suudelma sisältää 9 mg vettä, 0,7 g valkuaisaineita, 0,18 g orgaanisia aineita, 0,7 g rasvaa, 0,45 g suolaa ja 250 erityyppistä bakteeria. Suun haju paljastaa paljon kumppanista. Susan Hughesin, Marissa Harrisonin ja Gordon Gallupin tekemän tutkimuksen mukaan etenkin naisille on erittäin tärkeää se, että suutelupartnerilla on terveet hampaat.

Toki suutelemisessa on kyse ilman muuta myös mielihyvästä. Huulissa on ohuin ihokerros mitä ihmisestä löytyy. Huulissa on lisäksi erittäin paljon hermopäätteitä. Peräti viisi aivohermoa (12 paria) on liitoksissa suutelemiseen. Suudellessa elimistössä tapahtuu paljon mielihyvää tuottavia reaktioita. Ensinnäkin veri alkaa virrata huuliin, jolloin niitä alkaa kihelmöidä ja niiden tuntoherkkyys lisääntyy.

Suudelman aikana aivot erittävät voimakkaasti oksitosiini-nimistä hormonia, joka saa kumppanin kosketuksen tuntumaan erityisen hyvälle. Varsinkin niin sanotut erogeeniset alueet tulevat tuntoherkiksi. Mielenkiintoinen piirre on tosin se, että oksitosiinin eritys lisääntyy vain miehillä. Naisilla oksitosiinin määrä itse asiassa vähenee suutelemisen aikana. Suuteleminen saa siis miehen kiinnostumaan naisesta, mutta nainen vaatii jotain muutakin. Tutkimuksen tehneet Wendy Hill ja Carey Wilson päättelivät, että naiset tarvitsevat romanttisen ilmapiirin ja turvallisuuden tunteen siihen, että suuteleminen saa aikaiseksi oksitosiinin lisääntymistä.

Suutelemisen havaittiin kummallakin sukupuolella vähentävän kortisolin erittymistä. Kortisoli on stressihormoni, joten suuteleminen vähentää kummallakin sukupuolella stressiä.

Silmät kiinni ja kallistus oikealle

Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan noin 92 prosenttia ihmisistä pitää silmänsä kiinni suudellessaan heille rakasta ihmistä. Tämä siksi, että suuteleminen tuntuu tuolloin nautinnollisemmalta. Koska suuteleminen on voimakas tunnetapahtuma, peräti 90 prosenttia ihmisistä muistaa ensimmäisen suudelmansa.

Psykologi Onur Güntürkün tutki miten joukko yhdysvaltalaisia, saksalaisia ja turkkilaisia pareja käyttäytyy suudellessaan. Hän sai selville, että suudelman aikana parit käänsivät päänsä kaksi kertaa useammin oikealle kuin vasemmalle. Jotkut tutkijat ovat sitä mieltä, että suudellessaan vasemmalle päänsä kallistavat henkilöt ilmaisevat vähemmän rakkautta ja lämpöä kuin oikealla päänsä kallistavat henkilöt. Julian Greenwood havaitsi kuitenkin tutkimuksessaan, että pään kääntämisessä oikealla on kyse motorisesta ilmiöstä, eikä sillä ole mitään tekemistä tunteiden ilmaisun kanssa.

Jollet suutele hyvin, niin häivy maisemista

Gordon Gallupin mukaan suutelemisella on merkitystä parisuhteen syntymiseen. Hän havaitsi, että kielisuudelmat merkitsevät miehelle selvää merkkiä siirtymisestä seksiin. Naisilla kielisuudelmat kuitenkin kuvastavat siirtymistä emotionaaliselle tasolle. Miehet siis ilmaisevat kiihkeillä kielisuudelmilla seksuaalista halukkuutta, ja naiset vastaavasti kiinteään suhteeseen siirtymistä. Moinen ilmaisujen erilaisuus saattaa toisinaan aiheuttaa ristiriitaisia tunteita parin välillä.

Suudelma voi myös katkaista hyvin alkaneen suhteen. Gallupin tekemän tutkimuksen mukaan peräti 59 prosenttia miehistä ja 66 prosenttia naisista myöntää mielenkiintoisena alkaneen suhteen katkenneen suutelemiseen. Huonoksi koettu suudelma ei ole saanut aikaan mitään tuntemuksia. Suhde on sen seurauksena ajautunut karikolle. Suutelutaitoon kannattaa siten kiinnittää ehdottomasti huomiota. Hymyhuulet kun suukon aina saavat.

Teksti: Kari Heusala

Kuvat: Shutterstock

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.