Mainos

Suurvallat haluavat lisää pakotteita Iranille

Venäjä ja Kiina ovat tiukasti vastustaneet uusia pakotteita, joita etenkin Yhdysvallat ajaa.

Kuusi suurvaltaa ovat päättäneet jatkaa ponnistelujaan Iranin vastaisten pakotteiden kiristämiseksi, jos Iran ei osoita aiempaa enemmän avoimuutta ydinohjelmansa suhteen.

Britannian, Ranskan, Yhdysvaltain, Venäjän, Kiinan ja Saksan edustajat tapaavat kuitenkin vielä ennen varsinaista päätöstä marraskuussa arvioidakseen Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n raporttia asiasta.

Maat puivat tänään Iranin ydinohjelmasta syntynyttä kriisiä Lontoossa.

Britannian ulkoministeriön edustajan mukaan maat aikovat viedä pakotekysymyksen YK:n turvallisuusneuvostoon, jollei IAEA:n raportti osoita Iranin taipuneen länsimaiden vaatimuksiin.

Yhdysvallat otti viime viikolla käyttöön talouspakotteita Irania vastaan, eikä se ole sulkenut pois myöskään mahdollisuutta sotilaallisten sanktioiden käytöstä. Myös Britannia kannattaa pakotteita. Muut maat ovat olleet vastahakoisempia pakotteiden käyttöönotossa. Niiden mukaan on ensin odotettava IAEA:n raporttia ja vasta sitten tehtävä johtopäätökset.

Iran ja IAEA päättivät vastikään Teheranissa nelipäiväiset keskustelunsa, joiden tulokset esitellään IAEA:n hallintoneuvostolle marraskuun lopulla. Todennäköisenä pidetään, että turvallisuusneuvosto ottaa asiaan kantaa vasta tämän jälkeen.

Iranin ja IAEA:n keskustelut sujuivat iranilaisvaltuuskunnan johtajan Javad Vaeidin mukaan rakentavissa merkeissä. Hän ilmoitti Iranin antaneen vastaukset tärkeimpiin avoinna olleisiin kysymyksiin ydinohjelmastaan. Atomienergiajärjestöä neuvottelupöydässä edusti varajohtaja Olli Heinonen.

(MTV3-STT-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.