Suursijoittaja väittää tutkintapyynnössä: Nokia sai Suomen Nordeaan lähes sata miljoonaa dollaria kyseenalaisilta tileiltä

Verkkoyhtiö Nokia ryhtyy tavoittelemaan mittavia 700 miljoonan euron vuotuisia säästöjä 2:00

Nokia sai Nordeaan 97 miljoonan dollarin arvosta maksusuorituksia kyseenalaisilta tileiltä, suursijoittaja Bill Browderin yhtiö esittää STT:n hallussa olevassa tutkintapyynnössä.

Video: Nokia tavoittelee 700 miljoonan vuotuisia säästöjä.

Tutkintapyynnössä sanotaan, että kaikkiaan eri yhtiöiden tileille Suomen Nordeaan tuli 234 miljoonan dollarin arvosta varoja epäilyttävien firmojen tileiltä.

–  Siinä, mitä Nordeassa tiedettiin, on vielä paljon tutkittavaa, Browder sanoo puhelimitse.

Rahanpesututkinnoissa on keskeistä selvittää, onko mahdolliseen epäilyttävään rahaliikenteeseen reagoitu ja kuinka tietoisesti on mahdollisesti jätetty reagoimatta.

Browderin Hermitage Capital Management yhtiön mukaan tilit kuuluivat tekaistuille firmoille, joilta on puuttunut todellinen bisnes. Lisäksi yhtiöt ovat olleet niin sanottujen haamu- eli bulvaaniomistajien nimissä.

Nokia ottaa väitteet vakavasti

Nokia viestitti STT:lle perjantaina, että se ottaa esitetyt väitteet erittäin vakavasti. Yhtiöstä ei kuitenkaan haluttu kommentoida Browderin tutkintapyyntöä, koska sen tarkka sisältö ei ole yhtiön tiedossa.

Nordeasta kerrottiin perjantaina, että pankki ei kommentoi yksittäisten asiakkaiden rahaliikennettä. Pankki kertoo, että sillä on 1  500 työntekijää, jotka keskittyvät talousrikollisuuden torjuntaan ja yhteistyö viranomaisten kanssa on tiivistä.

Rahanpesuketjujen selvittelyn taustalla on se, että Browder pitää Hermitagea Venäjällä perustetun kansainvälisen ja järjestäytyneen KOCG-rikollisyhmän uhrina. Ryhmään kuuluu yhtiön mukaan muun muassa Venäjän valtion viranomaisia ja verkostoa maan ulkopuolelta.

Hermitagessa uskotaan, että yhtiön maksamat verot päätyivät korruptiovyyhdessä vääriin käsiin ja oikeudellinen vastuu lankesi Hermitagelle. Browder ja yksityinen tutkintaryhmä on jäljittänyt rahaliikennettä liki vuosikymmenen.

"Rahat Nokialle liettualaisilta tileiltä"

Browderin Hermitage-yhtiön tutkintapyynnössä sanotaan, että maksut tulivat Nokialle liettualaisilta tileiltä matkapuhelin- ja elektroniikkalaiteostoiksi merkittyinä. Tutkintapyynnössä kuitenkin esitetään, että maksut eivät tulleet Nokialle sen todellisilta asiakkailta, vaan rahanpesua varten perustetuilta yrityksiltä. Osa yhtiöistä oli rekisteröity Hermitagen mukaan nimellisesti Panamalle.

Browderin yhtiöstä täsmennetään STT:lle, että Nokian tietoisuus järjestelystä jää rikostutkijoiden selvitettäväksi. Rahanpesussa on ideana häivyttää varojen rikollinen alkuperä ja saada rahat lailliseen kiertokulkuun, minkä vuoksi kyseenalaisten yhtiöiden täytyy asioida laillisten kanssa.

Hermitage toimitti tutkintapyynnön Nordean kautta käydystä rahaliikenteestä Valtakunnansyyttäjänvirastoon ja keskusrikospoliisille maanantaina.

–  Todisteet tulevat ranskalaisen ja liettualaisen rikosjutun asiakirjoista. Näistä löytyy rahansiirtoasiakirjoja, joista näkee rahojen lähettäjät, vastaanottajat ja sen, mitä lähettäjä on kertonut rahalähetyksen tarkoitukseksi, Browder kertoo.

Dokumentaatiota miljoonia sivuja

Browderin versio Hermitagen asemasta korruption uhrina on noussut julkiseen keskusteluun erityisesti sen jälkeen, kun yhtiön asianajaja Sergei Magnitsky kuoli Venäjällä vankilassa epäselvissä olosuhteissa vuonna 2009. Browder on tuomittu Venäjällä itsekin poissaolevana talousrikoksista.

Browder kertoo STT:lle puhelimessa, että ennen tutkintapyyntöä kymmenistä henkilöistä koostuva yksityinen tutkintaryhmä on penkonut korruptio- ja rahanpesuepäilyä yhdeksän vuoden ajan Magnitskyn kuoleman jälkeen. Dokumentaatiota on kertynyt miljoonia sivuja.

–  Rahanpesu tähän tapaukseen liittyen tapahtui 2008. Rahanpesua hoitavat ihmiset ovat kuitenkin jatkaneet sitä Venäjältä samalla metodilla ja samoja pankkeja käyttämällä vuosia sen jälkeen, Browder sanoo.

Browder kertoo, että ensimmäiset johtolangat rahojen liikkeistä tulivat Magnitskyn kuoleman jälkeen. Venäläinen tietovuotaja luovutti tällöin pankkiasiakirjoja, joiden perusteella viranomaiset muun muassa jäädyttivät varoja Sveitsissä.

Tutkintapyynnössä nimetty kymmeniä suomalaisfirmoja

Browderin Hermitagen tekemässä tutkintapyynnössä on listattu kymmeniä suomalaisyhtiöitä, jotka ovat yhtiön mukaan saaneet vähintään kymmeniä tuhansia dollareita kyseenalaisilta tileiltä. Nokian kohdalla luku on jo lähes 100 miljoonaa dollaria, joka olisi nykykurssilla noin 88 miljoonaa euroa.

Tutkintapyynnön mukaan eri yhtiöiden tileille Suomen Nordeaan tuli 4,4 miljoonaa dollaria kyseenalaisten yhtiöiden tileiltä Viron Danske Bankista ja 230 miljoonaa Liettuan Ukio Bankista. Myös Nokialle Suomen Nordeaan rahat tulivat Ukio Bankista.

Danske Bankista ei haluttu kommentoida Suomen Nordean tileille tullutta rahaliikennettä. Pankki viittaa syyskuiseen selvitykseen, jonka mukaan virheitä on tapahtunut ja yhtiö on muuttanut toimintatapaansa. Ukio Bank ei vastannut STT:n haastattelupyyntöön.

Lue myös:

    Uusimmat