Suurkokous valtaa Helsingin ja politiikan tähtiä vilisee pääkaupunkiseudulla: Stubbin kohtalo ratkeaa huomenna – "Aika pitkältä takamatkalta lähdettiin kilpaan"

EU-johtajat huomenna Helsinkiin – EPP valitsee ehdokkaansa komission johtoon 1:49

Euroopan kansanpuolue (EPP) valitsee huomenna Helsingissä kärkiehdokkaansa kevään europarlamenttivaaleihin. Ehdolla ovat Suomen entinen pääministeri, Euroopan investointipankin varapääjohtaja Alexander Stubb ja saksalainen, puolueen europarlamenttiryhmän puheenjohtaja Manfred Weber.

EPP:n suurkokous aloitetaan tänään Helsingissä. Paikalle on saapumassa pitkä liuta euroopan huippupoliitikkoja, muun muassa Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz ja Unkarin pääministeri Viktor Orban.

Aamun Huomenta Suomessa Alexander Stubbin ehdokkuudesta olivat keskustelemassa Kokoomuksen europarlamentaarikot Henna Virkkunen ja Sirpa Pietikäinen.

Virkkusen mukaan Weberillä on kisaan selkeä etulyöntiasema jo pelkästään tukijoidensa takia.

– Weberillä on Merkelin tuki taustallaan. Hän on tehnyt kampanjaansa oikeastaan viisi vuotta, kun Stubb taas viisi viikkoa. Siinä mielessä aika pitkältä takamatkalta lähdettiin kilpaan, Virkkunen toteaa.

Liberaalin ja vanhoillisen linjan taistelu

Ehdokkaita erottavat ehkä erityisesti poliittiset linjaukset.

– Weber kerää luontaisesti konservatiivisempia arvoja kannattavat äänestäjät. Samalla tämä on siis mielenkiintoinen mittaus poliittisten arvojen välillä EPP:ssä. Kuinka paljon kannatusta on kokoomuslaiselle kansanpuoluepoliitikalle ja kuinka paljon taas hiukan konservatiivisemmalle linjalle, Pietikäinen tuumailee.

EPP:hen kuuluu europarlamentaarikkojen mukaan monien aatesuuntien edustajia. 

– Puoluekokouksessa nähdään, saako vanhoillisempi vai liberaalimpi linja enemmän kannatusta.

Toiveena avoimempi keskustelu

Stubbin viiden viikon kampanja on suomalaiseuroparlamentaarikkojen mukaan mennyt niin hyvin, kuin mahdollista.

Joitain asioita olisi silti voinut hoitaa vielä paremmin.

– Olisimme toivoneet avoimempaa keskustelua, mutta Weber ei tähän suostunut. Eurooppalainen kampanjointitapa ei ole sen tyyppinen, että asioista lähdettäisiin keskustelemaan avoimesti, vaan sitä haluttaisiin tehdä enemmän tuolla kabineteissa ja kokoussaleissa, Pietikäinen toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat