Tapio Nurmisen murska-arvio: Stubbin tappio EPP:n kärkiehdokaskisassa on varma – "Yritti voittaa jalkapallopeliä luistimet jalassa"

Europolitiikan tähdet Helsingissä 7:02

Euroopan kansanpuolue EPP:n kongressi valitsee tänään päivällä kärkiehdokkaansa ensi kevään Euroopan parlamentin vaaleihin. Kärkiehdokas tavoittelee vaalien jälkeen EU-komission puheenjohtajan paikkaa.

Äänestyksessä vastakkain ovat Alexander Stubb ja saksalainen Manfred Weber. MTV Uutisten Saksan kirjeenvaihtaja Tapio Nurmisen mukaan vaalin tulos on selvä jo ennen äänestystä.

Hän kuvailee kärkiehdokaskisaa ”epäreiluksi ja epätasaiseksi”.

– Stubb veti hienon kampanjan, joka sai huomiota Euroopassa. Hän käytti Saksassa vertausta, että hänen kannaltaan olisi parempi, jos tämä olisi jääkiekko-ottelu, koska Suomi pärjää Saksaa paremmin jääkiekossa. Nyt Stubb yritti voittaa jalkapallopeliä luistimet jalassa.

Videolla kirjeenvaihtaja Tapio Nurminen kertoo, mitä kärkiehdokkuus tarkoittaa. 

Helsingin Messukeskuksen kokouksessa on ollut koolla Euroopan huippupoliitikkoja kuten Angela Merkel,  Jean-Claude Juncker ja Donald Tusk. Äänioikeutettuja edustajia puoluekokouksessa on 732.

– Tämä menee niin, että puoluekokousedustajat pitää vakuuttaa ja Weber teki sen hyvissä ajoin. Hänelle oli jo kaikkien niiden maiden hallitusten tuki, joissa on EPP:n puolue johdossaan silloin kun Stubb aloitti kampanjansa. Silloin Weberillä oli takanaan jo käytännössä jo valtava osa. Äänestys on tietysti suljettu lippuäänestys, jossa voi tapahtua mitä tahansa.

Miksi Stubb sitten lähti tavoittelemaan ehdokkuutta, jos tulos oli jo ennakolta varma? Nurmisen mukaan Stubb luultavasti markkinoi kampanjalla itseään tuleviin merkittäviin EU-tehtäviin.

– Stubbilla on kaikkea sitä, mitä Weberillä ei ole. Hän on karismaattinen ja kielitaitoinen, hänellä on EU-kokemusta ja hallituskokemusta. Hän halusi, että tulee demokraattinen prosessi, jossa on oikeasti vastaehdokas.

"Ei varsinaisesti väittely"

Stubb on kuvallut itseään ”keskusta-vasemmistolaiseksi liberaaliksi” ja Weberiä ”keskusta-oikeistolaiseksi konservatiiviksi". Miehet kohtasivat eilen väittelyssä puoluekokouksessa. Nurminen sanoo, ettei väittelystä jäänyt paljoa käteen.

– Se ei varsinaisesti ollut väittely. EPP on puolueperhe, joka tavoittelee mahdollisimman suurta yhtenäisyyttä. Varsinaista vastakkainasettelua ei haluttu. Stubbin erinomainen keksintö oli pöllyyttää vähän väittelyn muodossa vanhaa systeemiä, mutta ei tämä väittely herättänyt muualla Euroopassa mitään intohimoja.

EPP on Euroopan keskusta-oikeistolaisten puolueiden yhteenliittymä tai puolueperhe.

Siihen kuuluu 77 keskustaoikeistolaista puoluetta 41 maasta. Suomesta EPP:n jäseniä ovat kokoomus ja kristillisdemokraatit. Suomen kristillisdemokraatit aikovat äänestää Weberiä.

Lue myös:

    Uusimmat