Mainos

Suurkaupunkien pakkoliitokset eivät saa kannatusta

Kuntauudistus antaa valtioneuvostolle mahdollisuuden ottaa vuonna 2009 käyttöön pakkoliitokset. Ne hyväksyy kuitenkin vain kolmannes tuoreeseen kyselyyn vastanneista.

Yli puolet suomalaisista tuomitsee suurten kaupunkien halut laajentua naapurikuntien alueelle pakkoliitoksin.

Taloustutkimus Oy:n tekemässä tutkimuksessa 57 prosenttia ei pitänyt laajentumista valtioneuvoston päätöksellä oikeutettuna. Menettelyn hyväksyi vajaa kolmannes vastaajista.

Tutkimusta varten haastateltiin 1004 henkilöä kesäkuun viimeisellä ja heinäkuun ensimmäisellä viikolla. Haastatelluille kerrottiin taustaksi, että monet suuret kaupungit haluaisivat lisäalueita naapurikunniltaan turvatakseen kaupunkiseutujensa kehityksen.

Esiin tuotiin myös se, että Helsinki on ensimmäisenä lähtenyt hakemaan lisäalueita naapurikunnista valtioneuvoston päätöksen avulla. Kysymys kuului, pitääkö haastateltava tällaista laajentumismenettelyä oikeutettuna.

Otos käsitti koko Suomen Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tuloksen virhemarginaali on 2,5 prosenttiyksikköä. Tutkimuksen teetti Helsingin Uutiset yhdessä Suomen Lehtiyhtymän muiden lehtien kanssa.

Suurin poliittinen tuki kaupunkien laajentumiselle valtioneuvoston päätöksellä tuli vasemmistoliiton ja kokoomuksen kannattajilta. Heikoimman tuen antoivat vihreiden ja keskustan äänestäjät.

Kuntauudistus antaa valtioneuvostolle mahdollisuuden ottaa vuonna 2009 käyttöön pakkoliitokset.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.