Suuri vai pieni? Kaupan peruskondomi sopii lähes jokaiselle suomalaiselle

Suurin osa kauppojen kondomeista on standardikokoisia. Keskimitassa on vain yksi ongelma: kaikki miehet eivät sovi sen asettamiin raameihin. Siksi olemassa on myös erityisisoja ja -pieniä kokoja.

Onko koolla väliä? Ja onko isompi aina parempi? 

Ei – ainakaan ehkäisyvälineiden maailmassa.

Kondomin tärkein ominaisuus on hyvä istuvuus, ja siksi niitä valmistetaankin monia eri kokoja.

RFSU ja Sultan-tuotelinjoissa peruskondomit ovat 18,5–19 senttiä pitkiä ja ympärysmitaltaan 10,6 senttiä. Koot seuraavat kansainvälisiä standardeja, kertoo Mari Pallonen, tuotepäällikkö RFSU:lta. Myös kaikista myydyin Magic-kondomi on tätä kokoa.

Suurien kondomien kokoja

MySize 69 mm -kondomi

pituus 223 mm

leveys 69 mm

paksuus 0,07 mm

Pasante King Size -kondomi

pituus 200 mm

leveys 60 mm

paksuus 0,06 mm

Secura XXL -kondomi

pituus 200 mm

leveys 54 mm

paksuus 0,09 mm

XL-kokoinen GSPOT -kondomi

pituus 190mm

leveys 55mm

paksuus 0,07mm

RFSU Grande -kondomi

pituus 190 mm

leveys 55 mm

ympärys 110 mm

paksuus 0,07 mm


Pienten kondomien kokoja

XS-kokoinen GSPOT-kondomi

pituus 190 mm

leveys 49 mm

paksuus 0,07 mm

Pasante Trim -kondomi

pituus 180 mm

leveys 49 mm

paksuus 0,07 mm

RFSU Tight Slim Fit -kondomi

pituus 175 mm

leveys 49 mm

paksuus 0,06 mm

MySize 47 mm -kondomi

pituus 160 mm

leveys 47 mm

paksuus 0,07 mm

Glyde Slimfit -kondomi

pituus 170 mm

leveys 49 mm

paksuus 0,06 mm 

Suurin osa peruskauppojen kondomeista on standardin keskimitan mukaisia. Keskimitassa on vain se ongelma, etteivät kaikki miehet sovi sen asettamiin raameihin. Siksi markkinoilla on myös tavallista pienempiä ja suurempia kondomeja.

– Täytyy muistaa, ettei kondomeissa merkitse vain pituus- ja ympärysmitta, vaan ne ovat myös erimallisia. On olemassa muotoiltuja, kärkiosastaan tilavampia tai aivan suoria kondomeja. Kannattaa kokeilla erilaisia, että löytää itselle sopivan mallin.

Jotkut kondomit ovat esimerkiksi juomutettuja. Kondomi voi myös olla käsitelty aineella, joka vahvistaa erektiota sekä lisätä seksuaalista halua ja nautintoa, Pallonen kertoo.

Kokeilemalla  selviää

Erityisen suuria tai pieniä kondomeja kysytään Pallosen mukaan hyvin vähän. Standardikondomit kattavat noin 85–90 prosenttia ihmisistä. Hyvin suuria tai vastaavasti pieniä kondomeja saa apteekeista ja nettikaupoista.

Nettikauppojen ystäville Pallonen suosittelee tuttujen merkkien tilaamista.

– Kannattaa valita tunnettujen valmistajien hyvin valvottuja kondomeja. Meillä jokainen kondomi testataan elektronisesti. On paljon luotettavia kotimaisia nettikauppoja.

Liian iso kondomi luiskahtaa helposti pois päältä siinä, missä liian pieni tuntuu liian tiukalta.

– Se saattaa estää jopa verenkiertoa ja vaikuttaa erektioon.

Lateksikondomi on hyvin joustava ja muotoutuu käyttäjänsä mukaan. Vain kokeilemalla voi selvittää, mikä malli sopii itselle.

– Mahdollisimman hyvin istuva kondomi on myös ehkäisyltään varmin: se ei luiskahda pois päältä kesken, eikä siihen jää ilmaa kärkeen.

Naisten kondomi

Miesten kondomien lisäksi on olemassa myös naisten kondomeja. Naisen kondomin pituus on noin  170 mm. Se on usein polyuretaanimuovista valmistettu, pussimainen ehkäisyväline, jonka tarkoitus on vuorata emätin sisältäpäin.

Miesten kondomiin verrattuna naisen kondomi on melko kallis; lisäksi niitä saadakseen täytyy yleensä vierailla apteekissa.

Naisten kondomin voi kuitenkin asettaa paikoilleen jo hyvissä ajoin ennen yhdyntää.  Naisten ja miesten kondomia ei saa käyttää yhtä aikaa, sillä "tuplasuojaus" johtaa helposti kondomien rikkoutumiseen.

Myös suuseksille on olemassa oma suojansa. Miehen suuseksisuojaksi käy kondomi, mutta naisten tulisi käyttää lateksista erikseen valmistettua, liinamaista suojaa. 

 

Taustalähteet:

Apteekkituotteet.fi

Kaalimato.com

Kondomikuningas.fi

Kumiukko.fi

Tohtori.fi

Yliopistonapteekki.fi

Lue myös:

    Uusimmat