Räjähdys tapahtui Iranin suurimmassa kauppasatamassa Shahid Rajaeessa lauantaina.
Iranissa lauantaina tapahtuneen satamaräjähdyksen uhriluku on noussut 46:een, kertovat viranomaiset. Lisäksi yli 1 200 ihmistä loukkaantui. Heistä valtaosa on päässyt pois sairaalahoidosta, viranomaiset kertovat.
Räjähdys oli niin voimakas, että se huomattiin jopa 50 kilometrin päässä. Räjähdyksen yhteydessä syttynyt erittäin voimakas tulipalo oli sunnuntaina saatu hallintaan, mutta sen sammuttaminen jatkui edelleen.
Iranilaisen uutistoimisto Tasnimin mukaan räjähdyksen aikaansaama paineaalto oli niin voimakas, että lähes kaikki satama-alueen rakennukset vahingoittuivat. Tästä huolimatta paikan päällä sunnuntaina käynyt Iranin sisäministeri Eskandar Momeni väitti tilanteen "normalisoituneen". Ministerin mukaan satamassa olisi jo aloitettu konttialusten lastaaminen ja tulliselvitykset uudelleen.
NYT: Syynä ohjuspolttoaineen raaka-aine
Yhdysvaltalaislehti The New York Times (NYT) kertoi Iranin tasavaltalaiskaartin lähteistä hankkimiinsa tietoihin viitaten, että räjähdyksen aiheutti natriumperkloraatti, jota käytetään muun muassa ohjusten polttoainetta valmistettaessa.
Iranin puolustusministeriö kiisti kuitenkin myöhemmin, että satamassa olisi ollut mitään sotilaskäyttöön tai armeijan polttoaineisiin liittyvää.
Sataman tulliviranomainen kertoi lausunnossaan, että räjähdys johtui todennäköisesti tulipalosta, joka olisi syttynyt jo aiemmin sataman vaarallisten aineiden ja kemikaalien varastossa.
Iranin kansallinen öljy-yhtiö NIORDC kertoi, ettei räjähdys liittynyt sen toimintaan. Yhtiö kertoi, että Bandar Abbasin öljylaitokset toimivat edelleen tavalliseen tapaan.
Shahid Rajaeen satama sijaitsee lähellä Hormuzinsalmea, jonka kautta laivataan noin viidennes koko maailman raakaöljystä.
Viime syyskuussa Iranin itäosassa sijaitsevassa Tabasin kaupungissa yli 50 ihmistä kuoli kaasuvuodosta aiheutuneessa räjähdyksessä.
Putin lähetti surunvalittelut
Iranin viranomaiset julistivat kolmen päivän suruajan Hormozganin maakuntaan, jossa satama sijaitsee. Iranin presidentti Masoud Pezeshkian puolestaan kertoi surunvalittelujensa yhteydessä määränneensä aloittamaan tutkinnan räjähdyksen syystä.
Venäjän presidentti Vladimir Putin lähetti surunvalittelunsa Iranin johdolle ja tarjoutui lähettämään maahan apua. Myöhemmin Venäjän ulkoministeriö kertoi Venäjän lähettävän Iraniin hätäapua.
Myös Arabiemiraattikunnat, Pakistan, Intia, Turkki ja YK ottivat osaa iranilaisten suruun.
Vaikka Iranin viranomaiset tutkivatkin satamaräjähdystä onnettomuutena, on Shahid Rajaeen satama ollut myös vihollisuuksien kohteena. Amerikkalaislehti Washington Postin mukaan Israel teki vuonna 2020 satamaan kyberhyökkäyksen.
Uutista päivitetty 28.4. tuoreilla tiedoilla kuolleista.
Uutista päivitetty 27.4.25 klo 19.56.