Al-Jazeera: Iranin presidenttiä pidettiin ehdolla maan ylimmän johtajan seuraajaksi ennen kuolemaansa

Ebrahim Raisi, 63, oli Iranin presidentti vuodesta 2021 lähtien. Teokraattisesti johdetun Iranin ylin vallankäyttäjä on hengellinen johtaja, 84-vuotias ajatollah Ali Khamenei, joka on johtanut maata vuodesta 1989 lähtien.

Raisia ​​oli qatarilaisen al-Jazeeran mukaan pidetty Khamenein mahdollisena seuraajana.

Ulkoministeri Amir-Abdollahian puolestaan oli uradiplomaatti ja konservatiivi, joka tunnettiin kiihkeästä Israelin-vastaisuudestaan ja epäluuloisesta suhtautumisestaan länsimaita kohtaan. Hänkin aloitti virassaan Raisin vaalivoiton myötä vuonna 2021.

Amir-Abdollahian työskenteli Iranin eristäytymisen lopettamiseksi ja pyrki erityisesti solmimaan suhteita naapurustonsa arabimaihin, mukaan lukien Saudi-Arabiaan.

Iran ja Saudi-Arabia sopivat viime vuoden maaliskuussa suhteiden palauttamisesta ja suurlähetystöjen avaamisesta uudelleen. Välittäjänä sopimuksessa toimi Kiina.

Al-Jazeeran mukaan Raisin tilalle astuu väliaikaisesti varapresidentti Mohammad Mokhber, joka toimii presidenttinä kesällä pidettäviin vaaleihin asti.

Iranin hallitus on vahvistanut presidentti Ebrahim Raisin kuolleen. Virallisessa lausunnossa vakuutetaan, ettei presidentin kuolema aiheuta "mitään häiriöitä" Iranin hallinnon työskentelyyn.

Iranin valtiollisen uutistoimisto IRNA:n mukaan Raisin lisäksi helikopterionnettomuudessa kuolivat maan ulkoministeri Hossein Amir-Abdollahian, Itä-Azerbaidzhanin maakunnan kenraalikuvernööri Malek Rahmati, Raisin henkivartiostoa johtanut Mehdi Mousavi sekä muita seurueeseen kuuluneita henkilöitä.

Guardian ja BBC kertoivat Press TV -kanavan mukaan onnettomuuden tapahtuneen vuoristoseudulla Iranin luoteisosassa, Itä-Azerbaidzhanin maakunnassa.

Raisi, Amir-Abdollahian ja muu seurue olivat vierailulla alueella vihkimässä uutta patoa Azerbaidzhanin presidentin Ilham Alijevin kanssa.

–  Vakuutamme uskolliselle kansakunnalle, että jatkamme palvelemista johtaja Raisin väsymättömällä hengellä, Iranin hallituksen virallisessa lausunnossa todettiin AFP:n mukaan.

Tuhot näkyivät lennokkikuvissa

Guardianin mukaan televisiossa näytettiin myös kuvakaappaus, joka televisiokanavan mukaan on otettu helikopterin sisältä ennen sen putoamista. Kuvassa näkyvät Raisi ja Amir-Abdollahian.

BBC:n mukaan myös Iranin valtiollinen uutistoimisto IRNA on myös julkaissut turmapaikalta Punaisen puolikuun lennokilla kuvaaman videon. Videolla näkyy helikopterin sinivalkoinen pyrstö ja ilmeisesti kopterista jäänyttä romua sen ympärillä palaneen metsikköalueen seassa. Kuvassa ei näy mitään elonmerkkejä.

Reuters kertoi jo aiemmin, että helikopterin turmapaikalta ei löydetty iranilaisviranomaisen mukaan henkiin jääneitä.

Helikopteri paloi viranomaislähteen mukaan täysin onnettomuudessa.

Etsintöjä vaikeutti sankka sumu

Kopterin etsintöjä vaikeutti alueella ollut sankka sumu.

Iranin vallankumouskaartin komentajan Hossein Salamin kerrottiin matkustaneen alueelle tutkimaan tapahtunutta ja nopeuttamaan pelastustöitä.

Yhdysvaltain demokraattisenaattori Chuck Schumer on kertonut BBC:n mukaan, ettei Iranin helikopteriturmassa ole toistaiseksi tullut esiin mitään epäilyttävää.

Senaatin enemmistöjohtajan mukaan kyseessä vaikuttaa olleen onnettomuus. Hän kuitenkin korosti tutkinnan olevan vielä kesken.

Toisaalta ainakin useampi yhdysvaltalainen lainsäätäjä on ilmaissut iloaan Raisin mahdollisen kuoleman johdosta. Edustajainhuoneen jäsen, republikaanien Michael Waltz kutsui Raisia murhanhimoiseksi ihmisoikeuksien loukkaajaksi X:ssä. Republikaanisenaattori Rick Scott taasen kuvaili X:ssä maailman olevan turvallisempi ja parempi paikka, jos Raisi on kuollut.

Useat valtiot tarjosivat apua

Lukuisat valtiot tarjoutuivat auttamaan iranilaisia pelastus- ja etsintätöissä. Apua luvattiin antaa muun muassa Irakista, Azerbaidzhanista sekä Venäjältä.

Apua tuli myös EU:lta, joka kertoi sunnuntaina illalla aktivoineensa Iranin pyynnöstä hätätilanteisiin tarkoitetun Copernicus EMS -kartoituspalvelunsa avuksi helikopterin etsintään.

Turkin valtiollinen uutistoimisto Anadolu kertoi aiemmin maanantaiaamuna X-viestipalvelussa, että etsintöihin osallistunut turkkilaislennokki olisi havainnut varhain maanantaina lämpöjäljen, jonka uskottiin olevan helikopterin mahdollinen putoamispaikka.

Anadolun mukaan turkkilaiset välittivät mahdollisen putoamispaikan sijainnin iranilaisviranomaisille. Myös Iranin vallankumouskaartin komentaja vahvisti tiedon lämpöjäljen löytymisestä Irnalle varhain maanantaiaamuna.

Kun tietoa Raisin kuolemasta ei ollut vielä vahvistettu, Iranin yleisradioyhtiö Irib keskeytti Guardianin mukaan normaalin lähetysvirtansa ja näytti sen sijaan ympäri maata järjestettäviä rukoushetkiä Raisin puolesta.

 

Lue myös:

    Uusimmat