Iranin presidentti ja ulkoministeri kuolleet – helikopteri törmäsi vuorenhuippuun: "Täysin palanut"

Iranin presidentin helikopteriturmassa ei merkkejä eloonjääneistä 0:52
Tämä tilanteesta tiedettiin maanantaiaamuna.

Viranomaiset vahvistavat uutistoimisto Reutersille, että presidentti Ebrahim Raisi ja kopterin kyydissä myös ollut ulkoministeri Hossein Amir-Abdollahian ovat kuolleet.

Iranin valtion median saamien kuvien mukaan helikopteri olisi törmännyt vuorenhuippuun. Maan viranomaiset kommentoivat uutistoimisto Reutersille helikopterin palaneen täysin. Iranin varapresidentti Mohammad Mokhbervahvisti presidentti Raisin kuoleman viestipalvelu X:ssä.

Al-Jazeeran mukaan Raisin tilalle astuu väliaikaisesti varapresidentti Mokhber, joka toimii presidenttinä kesällä pidettäviin vaaleihin asti.

Press TV -kanavan mukaan onnettomuus tapahtui Iranin luoteisosassa, Itä-Azerbaidzhanin maakunnassa. Raisi oli vierailulla alueella vihkimässä uutta patoa Azerbaidzhanin presidentin Ilham Alijevin kanssa.

Iranin valtiollisen uutistoimisto IRNA:n mukaan Raisin lisäksi helikopterionnettomuudessa kuolivat maan ulkoministeri Hossein Amir-Abdollahian, Itä-Azerbaidzhanin maakunnan kenraalikuvernööri Malek Rahmati, Raisin henkivartiostoa johtanut Mehdi Mousavi sekä muita seurueeseen kuuluneita henkilöitä.

–  Vakuutamme uskolliselle kansakunnalle, että jatkamme palvelemista johtaja Raisin väsymättömällä hengellä, Iranin hallituksen virallisessa lausunnossa todettiin AFP:n mukaan.

Tuoretta ilmakuvaa vuoristosta: Näkyykö tässä Iranin presidenttiä kuljettanut helikopteri? 1:25
Tuoretta ilmakuvaa vuoristosta: Näkyykö tässä Iranin presidenttiä kuljettanut helikopteri?

Raisi, 63, toimi Iranin presidenttinä vuodesta 2021 lähtien. Teokraattisesti johdetun Iranin ylin vallankäyttäjä on hengellinen johtaja, 84-vuotias ajatollah Ali Khamenei, joka on johtanut maata vuodesta 1989 lähtien.

Aiemmin tapahtunutta

Helikopterin etsintäalue saatiin aiemmin rajattua kahden kilometrin säteeseen. Asiasta kertoo BBC Iranin valtiollisen uutistoimiston Irnan mukaan. Onnettomuus tapahtui vuoristoisella seudulla, ja etsintöjä vaikeutti alueella sunnuntaina ollut sankka sumu.

Iranin vallankumouskaartin komentaja Hossein Salami on maan valtiollisen yleisradion Iribin mukaan saapunut alueelle tutkimaan tapahtunutta ja nopeuttamaan pelastustöitä.

Turkin valtiollinen uutistoimisto Anadolu kertoi aiemmin X-viestipalvelussa, että etsintöihin osallistunut turkkilaislennokki olisi havainnut varhain maanantaina lämpöjäljen. 

Anadolun mukaan turkkilaiset välittivät mahdollisen putoamispaikan sijainnin iranilaisviranomaisille. Myös Iranin vallankumouskaartin komentaja vahvisti tiedon lämpöjäljen löytymisestä Irnalle varhain maanantaiaamuna.

Yhdysvaltain demokraattisenaattori Chuck Schumer on kertonut BBC:n mukaan, ettei Iranin helikopteriturmassa ole toistaiseksi tullut esiin mitään epäilyttävää.

Senaatin enemmistöjohtajan mukaan kyseessä vaikuttaa olleen onnettomuus. Hän kuitenkin korosti tutkinnan olevan vielä kesken.

Apua luvattu useilta valtioilta

Lukuisat valtiot ovat kertoneet, että ne auttavat iranilaisia pelastus- ja etsintätöissä. Apua on luvattu antaa muun muassa Irakista, Azerbaidzhanista sekä Venäjältä. Apua tuli myös EU:lta, joka kertoi sunnuntaina illalla aktivoineensa Iranin pyynnöstä hätätilanteisiin tarkoitetun CopernicusEMS-kartoituspalvelunsa avuksi helikopterin etsintään.

Irib on Guardianin mukaan keskeyttänyt normaalin lähetysvirtansa ja näyttää sen sijaan ympäri maata järjestettäviä rukoushetkiä Raisin puolesta.

Juttua päivitetty kauttaaltaan 20.5. kello 7.36.

Juttua täydennetty ja korjattu 5.29, kopteria ei oltu vielä löydetty vaan sen turmapaikka on saatu paikannettua. Päivitetty viranomaistiedolla presidentin kuolemasta kello 6.59.

Lähteenä myös AFP Täydennetty Anadolun tiedoilla ja yhdysvaltalaislainsäätäjien ulostuloilla 1. väliotsikon jälkeen. Nimen kirjoitusasu İlham Əliyev.

Lue myös:

    Uusimmat