Pitääkö paketti tullata vai ei? Muista nämä asiat tehdessäsi Black Friday -ostoksia ulkomailta

Black Friday on ovella, mutta alennusprosentti saattaa johtaa harhaan – näin vältät sudenkuopat 3:45
KATSO MYÖS: Alennuskausi on ovella, mutta alennusprosentti saattaa johtaa harhaan – näin vältät sudenkuopat!

Black Fridayn 2021 alennukset ovat täällä. Muistathan kuitenkin, että EU:n ulkopuolelta tilattaessa pitää huomioida nykyisin erilaisia ylimääräisiä maksuja?

Tiesitkö? Singles' Day -alennuspäivää vietetään vuosittain aina 11. marraskuuta. Black Friday on aina Yhdysvalloissa vietettävän kiitospäivän jälkeinen perjantai, vuonna 2021 perjantai 26.11. Cyber Monday puolestaan on aina Black Friday -viikonlopun jälkeinen maanantai. Vuonna 2021 Cyber Monday on 29. marraskuuta.

Pian koittavat suuret alennuspäivät Black Friday sekä Cyber Monday. Mutta mitä pitää muistaa verkkokaupoista tarjoustuotteita tilatessa?

Heinäkuun 2021 alusta alkaen EU:n ulkopuolelta tilattuja paketteja on koskenut tullaus- ja käsittelymaksu. Aiemmin alle 22 euron paketit pystyi tilaamaan Kiinasta ilman tullia tai veroja.

Nykyään kaikista EU:n ulkopuolelta tilatuista nettiostoksista ja lehdistä on maksettava arvonlisävero ja tehtävä tullaus. Tullia ei yleensä tarvitse maksaa, jos lähetykseen sisältyvien tavaroiden yhteisarvo on enintään 150 euroa.

Pitääkö paketti tullata vai ei?

  • Tullaukseen vaikuttavat pääasiassa paketin sisällön arvo sekä se, mistä maasta paketti on sinulle lähetetty.
  • EU:n alueelta tulevia paketteja ei tarvitse yleensä tullata, mutta kaikki EU:n ulkopuolelta tulevat paketit täytyy tullata.
  • Tullimaksu pitää mahdollisesti suorittaa, jos paketin arvo on ilman kuljetuskustannuksia yli 150 euroa.
  • Joistain tuotteista on maksettava aina tullimaksu. Tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi alkoholi- ja tupakkatuotteet, hajuvedet sekä eau de toilette -tuotteet.
  • Alkoholijuomista pitää maksaa lisäksi myös valmistevero.

Mikäli kauppapaikka ei ole huolehtinut verojen perimisestä asiakkaalta tilauksen yhteydessä, paketti jää tulliin, mikä myös hidastaa paketin toimittamista.

Tarpeellisen tullauksen voi hoitaa käytännössä kolmella tapaa, joista ensimmäisessä asiakkaalle ei koidu mitään ylimääräisiä toimia.

Vaihtoehto 1. Arvonlisävero maksetaan verkkokauppaostoksen yhteydessä

Jos verkkokauppa tarjoaa siihen mahdollisuuden, arvonlisäveron voi maksaa ostoksen yhteydessä. Tiedot lähetyksestä välittyvät verkkokaupasta suoraan Postille ja Posti toimittaa tulli-ilmoituksen eteenpäin Tullille. Tästä ei kerry ylimääräisiä käsittelymaksuja.

Jos tavarasi myyjällä on IOSS-tunniste (Import One-Stop-Shop), arvonlisävero on maksettu jo ostoksen yhteydessä, eikä sinun tarvitse sitä enää erikseen tullauksen yhteydessä maksaa.

Isot kaupat, kuten AliExpress, esimerkiksi veloittavat arvonlisäveron jo ostoksen yhteydessä.

Vaihtoehto 2: Digitaalinen tullaus

Postin OmaPosti-sovelluksessa pystyy tekemään digitaalisen tullauksen.

Sovellus ilmoittaa, kun tilaajalle on saapumassa tullattava lähetys, jonka jälkeen tullauksen voi hoitaa netissä, ennen kuin lähetys saapuu Suomeen. Vaihtoehto koskee korkeintaan 150 euron arvoisia ostoksia.

Kustannuksia kertyy 0,90 € sekä lähetyksen arvonlisävero.

Vaihtoehto 3: Tee tullaus Tullin sivuilla

Jos haluat tehdä tulliselvityksen itse, voit tehdä sen Tullin sivujen kautta ja maksaa sitten Postin sivujen kautta erikseen Postin käsittelymaksun.

Tässä vaihtoehdossa saat saapumisilmoituksen lähetyksen saavuttua Suomeen, väliaikaiseen varastoon. Tämän jälkeen voit tehdä tullauksen ja maksaa arvonlisäveron Tullin verkkosivuilla ja maksa sitten Postin käsittelymaksun (2,90 €) Postin sivuilla.

Tullin sivuilta löytyy näppärä Tullilaskuri, jonka avulla voit selvittää arvion tullimaksusta ja arvonlisäverosta, ennen kuin edes tilaat tuotetta.

Kiinalaiset kauppapaikat toimittavat EU-varastoista

Osa kiinalaisista verkkokaupoista toimittaa tuotteita myös EU:n rajojen sisällä sijaitsevista varastoistaan. Ratkaisulla on aiemmin pyritty vähentämään toimitusaikaa, mutta nyt sen avulla pystytään välttämään arvonlisäverojen maksu. 

Tullin sivuilla kuitenkin varoitellaan, että kun tilaat tavaran EU:n sisältä, se saatetaan silti lähettää sinulle EU:n ulkopuolelta. Tarkista tarvittaessa suoraan myyjältä, onko tavara jo tullattu EU:n alueelle. Jos tavaraa ei ole tullattu EU:n alueelle, sinun pitää tullata paketti samalla tavalla kuin EU:n ulkopuolelta tulevat paketit.

Vaikuttaako korona ostokäyttäytymiseen? Katso video:

Miten korona näkyy Black Fridayn ostohulinoissa? Kaupan liitto varoittaa huijauskampanjoista 7:35
Uutisaamussa keskusteltiin viime vuonna siitä, miten koronatilanne vaikuttaa ihmisten ostoskäyttäytymiseen. Vieraina Verkkokauppa.comin markkinointi- ja viestintäjohtaja Seppo Niemelä ja Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja.

Lue myös:

    Uusimmat