Suunnitteletko kesänikkarointia? Asiantuntijat kannustavat toimimaan nopeasti: "Ennusmerkit ovat sellaiset"

Puutavaran kysyntä on nousussa. Tähän on vaikuttanut muun muassa koronapandemian myötä alkanut nikkarointibuumi.

Puutavarahankinnat kannattaa tehdä mahdollisimman ajoissa, suosittelee Puutoimi Oy:n yrittäjä Tapio Outinen.

Tämä koskee hänen mukaansa kaikenlaista puutavaraa. Sahatavaran kysyntä on nyt rajua, ja se on myös nostanut hintoja.

– Ennusmerkit ovat sellaiset, että hintataso jatkaa vielä vähän nousua, mutta suurempi paha on saatavuus, Outinen sanoo.

Hän arvioi hintojen nousseen viime syksystä keskimäärin noin 40 prosenttia.

Puutavaran kysyntää on kasvattanut esimerkiksi koronaan liittyvä nikkarointibuumi. Hinnat ovat saaneet vauhtia myös Yhdysvaltojen elvytyksestä, mikä on lisännyt esimerkiksi rakentamista. Kysyntä onkin kovaa etenkin Yhdysvalloissa.

Hintoja ovat kirittäneet myös Kanadan metsissä tuhoja tehneet tuholaiset.

Outisen mukaan on todennäköistä, että saatavuus huononee esimerkiksi terasseihin ja laitureihin käytettävissä kestopuutuotteissa, kotimaisessa lämpökäsitellyssä puussa ja komposiittituotteissa – sekä Venäjältä tulevassa lehtikuusessa.

Tällä hetkellä tavaran saatavuus on Puutoimessa kuitenkin Outisen mukaan ”hyvä läpi linjan”.

Lehtikuusen nostaa esiin myös rakennustarvikeliike Stark Suomen toimitusjohtaja Harri Päiväniemi.

– Lehtikuusta jos haluaa käyttää terassiin niin siitä alkaa olla aika tiukka tilanne jo tällä hetkellä, sanoo Päiväniemi.

Päiväniemen mukaan Starkissa on varauduttu poikkeukselliseen kysyntään hyvin. Starkilla on Suomessa 26 rakennustarvikekauppaa, ja Stark Suomen liikevaihto oli viime kesänä loppuneella tilikaudella 570 miljoonaa euroa.

Päiväniemen mukaan puutavaran saatavuus on lehtikuusta ja joitakin tietyn mittaluokan tuotteita lukuun ottamatta ollut toistaiseksi hyvä.

– Jos alkaa nyt suunnitella isompaa remonttia tai rakentamista, eikä ole yhtään ennakoinut, voi tulla hankaluuksia, sanoo Päiväniemi.

Jos kysyntä kuitenkin pysyy samanlaisena kuin nyt, joissakin muissakin tuotteissa voi hänen mukaansa tulla saatavuusongelmia loppukesästä.

"Tarjonta ei tule vastaamaan kysyntää kotimaassa"

Puutoimen myymälän pihalla Ylöjärvellä on Outisen mukaan nyt enemmän tavaraa kuin koskaan vastaavaan aikaan. Puutoimi pyrki varautumaan näin erikoisen kovan kysynnän aiheuttamaan tilanteeseen.

Kesto- ja lämpöpuun sekä komposiittituotteiden lisäksi Outinen arvioi, että esimerkiksi saunapaneeleiksi käytettävän, paljolti Venäjältä ja Baltiasta tulevan tervalepän ja haavan saatavuuteen tulee mutkia.

Hän ennakoi, että poikkeuksellinen tilanne voi alkaa näkyä myös erilaisten ulko- ja sisäverhoustuotteiden, rakenne- ja piharakentamisen puuraaka-aineiden ja rakennuslevyjen saatavuudessa.

– Lyhyesti sanottuna puu- ja rakennustarvikkeiden tarjonta ei tule vastaamaan kysyntää kotimaassa, summaa Outinen.

Puutoimi tiedotti asiakkailleen jo maaliskuun lopussa, että sahatavaran kysyntä on ”ennennäkemättömän rajua”, ja sen vuoksi hinnat ovat nousseet viime syksystä, mikä nostaa myös jälleenmyyntihintoja.

Puutoimi teki viime vuonna noin 5,1 miljoonan euron liikevaihdon.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja