Suunnitteletko "karanteenivauvaa"? Amerikkalaislääkäri: Älä missään nimessä edes yritä lasta nyt

Milloin pitäisi havahtua perheen perustamiseen? 0:52
Minkä ikäisenä pitäisi havahtua lastenhankintaan?

Koronakriisin aikana ei välttämättä kannata edes yrittää lasta, yhdysvaltalaislääkäri sanoo.

Kuin koronapandemian aiheuttamien raskaiden eristystoimien vastapainoksi medioissa on puhuttu viime viikkoina karanteeni- tai koronavauvoista. Siis siitä, että kotiin suljetut pariskunnat ryhtyvät hankkimaan lapsia ikään kuin tylsyyttä paikatakseen.

Realistisesti ajatellen voi pitää melko epätodennäköisenä, että koronakriisiä seuraisi vauvabuumi. Pandemian aiheuttama epävarmuus ja synkkä taloustilanne eivät ole omiaan lisäämään vauvahaluja, muistutti Väestöliiton tutkimusprofessori  Anna Rotkirch MTV Uutisten haastattelussa.

Tiedetään myös, että suurta kuolleisuutta aiheuttavat tapahtumat, kuten luonnonilmiöt ja kulkutaudit, ovat vähentäneet syntyvyyttä yhdeksän kuukautta myöhemmin, kirjoittaa tutkija Lyman Stone Institute for Family Studies -sivustolla julkaistussa artikkelissaan. Kriisin jälkeen syntyvyydellä on tapana palautua ja jopa lisääntyä.

Terveyshuolet varjostavat raskautta

Vaikka pariskunnan haaveissa olisi lapsi, voi karanteeni vaikeuttaa unelman toteuttamista. Periaatteessa romanttiselta näyttävä eristys voi olla stressaava, mikä voi laskea seksihaluja ja johtaa kuukautisten loppumiseen. Synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri Renee Wellenstein sanoo uutiskanava CNN:lle, ettei hedelmöittyminen tämän vuoksi ole välttämättä edes mahdollista.

Ja vaikka seksihaluja riittäisikin, ei Wellenstein suosittele tällä hetkellä yrittämään vauvaa missään nimessä. Ensinnäkin hoitohenkilökunnan kädet on sidottu koronapotilaiden hoitamiseen, minkä vuoksi raskaana olevan voi olla vaikeampi saada hoitoa. Tämä pätee erityisesti Yhdysvalloissa, joissa tautitilanne on erittäin paha.

Lisäksi sairaalassa vierailu altistaa raskaana olevan naisen tartunnalle. Koronaviruksen ei tämänhetkisten tietojen mukaan uskota olevan erityisen haitallinen odottavalle äidille tai syntymättömälle lapselle, mutta minkään infektion saaminen raskausaikana ei ole toivottavaa, Wellenstein huomauttaa.

HUS Naistenklinikan osastonylilääkäri Aydin Tekay arvioi MTV Uutisten haastattelussa maaliskuussa, että koronavirus on raskaana oleville samanlainen riski kuin influenssaan sairastuminen. Raskauden aikaisen influenssan on huomattu voivan suurentaa keskenmenon ja ennenaikaisen synnytyksen riskiä. Lisäksi raskaana olevalla on kohonnut riski sairastua keuhkokuumeeseen. Suurimmat riskit kohdistuvat loppuraskauteen.

Koronavauvat tehtaillaan jälkikäteen?

Vielä ei tiedetä, kuinka kauan pandemia kestää. On mahdollista, että esimerkiksi Suomessa kärvistellään epidemian kynsissä vuoden loppuun asti

Newyorkilainen Wellenstein uskoo, että pari kuukautta koronakriisin selättämisen jälkeen raskaudet saattavat lisääntyä.

On kuitenkin myös mahdollista, että nyt meneillään karanteeni saa pariskuntien hermot kiristymään ja johtaa vauvabuumia ennemmin erobuumiin. Ilmiöstä on saatu viitteitä Kiinasta, jossa asianajajat ovat kertoneet erohakemusten lisääntymisestä.

Lähteet: CNN, IFS Studies

Lue myös:

    Uusimmat