Suunnitteletko avolava-auton hankkimista? Tällaisen ajokortin se vaatii ja näin kovaa sillä saa ajaa

Moni suomalainen haaveilee avolava-autosta, jolla on helppo kuljettaa suuriakin määriä tavaraa. Niin sanottuun pickupiin kuitenkin liittyy useita kysymyksiä, joihin moni on kaivannut vastausta.

Kysyimme Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalaiselta, millaisen ajokortin avolava vaatii ja kuinka kovaa sellaisella saa ajaa.

Käytännössä avolava-autot ovat tavarankuljetukseen tarkoitettuja N-luokan ajoneuvoja. Jos ajoneuvon rekisteröintitodistukseen merkitty suurin sallittu kokonaismassa on enintään 3 500 kilogrammaa, on kyseessä N1-luokan pakettiauto. Näitä on valtaosa Suomessa käytössä olevista, kysymyksessä tarkoitetuista, avolava-autoista.

– Mikäli rekisteröintitodistukseen merkitty suurin sallittu kokonaismassa ylittää 3 500 kiloa, ollaan jo N2- tai N3-luokassa ja kyseessä on pakettiauton sijaan kuorma-auto, Vesalainen kertoo.

Ajo-oikeus

Vaadittava ajo-oikeus siis riippuu siitä, onko lava-auto pakettiauto vai kuorma-auto. Pakettiauton ajamiseen riittää B-luokan ajo-oikeus, kun taas kuorma-auton ajamiseen tarvitaan C1- tai C-luokan ajo-oikeus.

C1-luokan ajo-oikeudella saa ajaa rekisteröintitodistukseen merkityltä kokonaismassaltaan yli 3 500 kilon, mutta enintään 7 500 kilon kuorma-autoa, joka on suunniteltu tai valmistettu kuljettamaan kuljettajan lisäksi enintään kahdeksan henkilöä.

– C-luokan ajo-oikeus sisältää C1-luokan ajo-oikeuden. Sen lisäksi sillä saa ajaa myös painavampia kuorma-autoja, jotka on suunniteltu tai valmistettu kuljettamaan kuljettajan lisäksi enintään kahdeksan henkilöä, Vesalainen sanoo.

Ajoneuvokohtaiset nopeusrajoitukset

Sekä paketti- että kuorma-autoille – siis myös avolavoille – on määrätty ajoneuvokohtaiset nopeusrajoitukset. Suurin sallittu nopeus määräytyy rekisteröintitodistukseen merkittyjen massojen, käyttöönottovuoden ja tiettyjen varusteiden perusteella seuraavasti:

100 km/h

  • Mikäli kyseessä on N1-luokan pakettiauto, jonka omamassa on alle 1 800 kilogrammaa ja se on otettu käyttöön vuonna 1981 tai myöhemmin.
  • Mikäli kyseessä on N1-luokan pakettiauto, jonka omamassa on alle 1 875 kiloa ja sen on otettu käyttöön vuonna 1995 tai myöhemmin.
  • Mikäli N1-luokan pakettiautossa on ABS-jarrut ja vähintään kuljettajan turvatyyny.

80 km/h

  • Mikäli N1-luokan pakettiauto ei täytä mitään 100 km/h:n kohdalla määritellyistä kriteereistä, on sen nopeusrajoitus 80 kilometriä tunnissa.
  • Kuorma-autot (N2 ja N3)
  • Ajoneuvoyhdistelmät

Mikäli tie tai aluekohtainen nopeusrajoitus eroaa ajoneuvokohtaisesta, on alhaisempi rajoitus määräävä. Huomionarvoista on, että ajoneuvokohtaisia nopeusrajoituksia on noudatettava myös moottoritiellä.

Lue myös:

    Uusimmat