Mikä ihmeen pikku E? Tällaisia peräkärryjä eri ajokorteilla saa vetää – "Menevät valitettavan usein sekaisin"

Osaatko peruuttaa perävaunun kanssa? 1:42
Osaatko peruuttaa peräkärry perässä? Katso videolta vinkit!

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen vastaa lukijoidemme auto- ja liikenneaiheisiin kysymyksiin joka viikko. Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen lifestyle@mtv.fi.

Kysymys: Millaisella ajokortilla saa vetää minkäkinlaista perävaunua?

Vastaus: Ajo-oikeuden riittävyyttä pohdittaessa tutkitaan aina rekisteritietoihin merkittyjä suurimpia sallittuja kokonaismassoja – ei siis todellisia massoja.

Perävaunun ja vetoauton yhdistelmää ajavalla tulee olla ajo-oikeus, joka mahdollistaa sekä kyseisen vetoauton ajamisen että sen perässä olevan perävaunun vetämisen.

B-kortti

B-kortilla saa ajaa ajoneuvoja, joiden kokonaismassa on enintään 3 500 kiloa ja jotka on suunniteltu ja valmistettu kuljettamaan kuljettajan lisäksi enintään kahdeksan henkilöä.

Mikäli vetoauto kuuluu B-luokkaan, voi pelkällä B-kortilla ajettaessa sen perässä olla kokonaismassaltaan enintään 750 kilon perävaunu. Perässä voi olla myös painavampi perävaunu, mutta tällöin ajoneuvoyhdistelmän (vetoauto + perävaunu) yhteenlaskettu kokonaismassa saa olla enintään 3 500 kiloa.

B-luokan kortti sisältää myös T-luokan ja AM-luokkien ajo-oikeudet. Tämän johdosta B-kortilla saa ajaa valtaosaa traktoreista niihin kytkettyine hinattavine ajoneuvoineen.

Jos traktorin rakenteellinen nopeus on yli 60 km/h ja sen kokonaismassa on yli 3 500 kiloa, ei B-luokan kortti enää kuitenkaan riitä, vaan silloin tarvitaan traktorista riippuen C1- tai C-luokan kortti.

B-kortti, jossa erityisehto 96

Suorittamalla ajokokeen tietyt kriteerit täyttävällä yhdistelmällä, saa B-korttiin hankittua erityisehdon 96. Tällöin kyseisellä kortilla saa kuljettaa myös sellaista ajoneuvoyhdistelmää, jossa on B-luokan vetoauto, perävaunun kokonaismassa ylittää 750 kiloa ja ajoneuvoyhdistelmän kokonaismassa ylittää 3 500 kiloa.

Tällä erityisehdolla terästetyllä B-kortilla ajettaessa yhdistelmän kokonaismassa on kuitenkin rajoitettu enintään 4 250 kiloon.

BE (”pikku E”)

BE-kortilla saa ajaa ajoneuvoyhdistelmää, jossa on B-luokan vetoauto ja perävaunu, jonka kokonaismassa on enintään 3 500 kiloa.

Painavampien perävaunujen vetämiseen B-luokan vetoautolla tarvitaan C1E-luokan ajo-oikeus. Tällöin yhdistelmän kokonaismassa ei saa ylittää 12 000 kiloa.

Artikkeli jatkuu videon alla.

Näin kuormaat peräkärryn niin kuin kuuluu 8:41
Näin peräkärry kuormataan niin kuin kuuluu.

C1 ja C1E

C1-luokan ajokortilla saa ajaa muita kuin D1- tai D-luokan ajoneuvoja, joiden kokonaismassa on yli 3 500 kiloa, mutta enintään 7 500 kiloa ja jotka on suunniteltu tai valmistettu kuljettamaan kuljettajan lisäksi enintään kahdeksan henkilöä.

Ilman lisäkirjaimia pelkällä C1-kortilla saa kyseisen luokan vetoautolla vetää kokonaismassaltaan enintään 750 kilon perävaunua.  Painavamman perävaunun vetämiseen tarvitaan C1E-luokan ajokortti. Tällöinkin yhdistelmän kokonaismassaa on rajoitettu niin, että se saa olla enintään 12 000 kiloa.

C1E-luokan ajo-oikeus sisältää BE-luokan ajo-oikeuden. Lisäksi se tuo myös ”pikku-E” -väliotsikon alla mainitun mahdollisuuden ajaa yhdistelmää, jossa on B-luokan vetoauto, johon on kytketty perävaunu, jonka kokonaismassa on yli 3 500 kiloa. Tällöinkin yhdistelmän kokonaismassa on rajoitettu enintään 12 000 kiloon.

C ja CE

C-luokan ajokortilla saa ajaa muita kuin D1- tai D-luokkaan kuuluvia ajoneuvoja, joiden kokonaismassa ylittää 3 500 kiloa ja jotka on suunniteltu tai valmistettu kuljettamaan kuljettajan lisäksi enintään kahdeksan henkilöä. C-luokan ajokortti sisältää myös C1-luokan ajo-oikeuden.

Ilman lisäkirjaimia pelkällä C-kortilla saa vetää kyseisen luokan vetoautolla kokonaismassaltaan enintään 750 kilon perävaunua. Mikäli C-kortin edellyttämällä vetoautolla halutaan vetää tätä painavampaa perävaunua, tarvitaan CE-luokan ajo-oikeus.

CE-luokan ajo-oikeus sisältää BE- ja C1E-luokkien ajo-oikeudet. Lisäksi se mahdollistaa myös sellaisen yhdistelmän ajamisen, jossa vetoautona on C1-luokan ajoneuvo ja ajoneuvoyhdistelmän kokonaismassa ylittää 12 000 kiloa.

D1 ja D1E

D1-luokan ajokortti oikeuttaa kuljettamaan enintään kahdeksan metriä pitkää ajoneuvoa, joka on suunniteltu ja valmisteltu kuljettamaan kuljettajan lisäksi maksimissaan 16 henkeä.

Pelkällä D1-kortilla saa tällaisella autolla vetää perävaunua, jonka kokonaismassa on enintään 750 kiloa. Mikäli perään haluaa painavamman perävaunun, tarvitaan D1E-luokan ajo-oikeus. D1E-luokan ajo-oikeus sisältää myös BE-luokan ajo-oikeuden.

D ja DE

D-luokan kortilla saa ajaa autoa, joka on suunniteltu ja valmistettu kuljettamaan kuljettajan lisäksi enemmän kuin kahdeksan henkilöä. D-luokan kortti sisältää myös D1-luokan ajo-oikeuden.

Pelkällä D-kortilla saa kyseisen luokan autolla vetää perävaunua, jonka kokonaismassa on enintään 750 kiloa. Painavamman perävaunun vetäminen edellyttää DE-luokan ajo-oikeutta. DE-kortti vaaditaan myös, jos on tarkoitus kuljettaa henkilöitä puoliperävaunulla tai useammalla toisiinsa kytketyillä perävaunuilla. DE-luokka sisältään myös BE- ja D1E-luokkien ajo-oikeudet.

Huomioi myös suurin sallittu perävaunumassa

Ajo-oikeuden riittävyyden lisäksi on varmistettava, kuinka painavan perävaunun (jarruton tai jarrullinen) kyseiseen vetoautoon saa kytkeä. Suurimpia sallittuja perävaunumassoja ei saa ylittää.

Siinä, missä ajokorttivaatimukset määräytyvät rekisteritietoihin merkittyjen kokonaismassojen mukaan, perävaunumassoista puhuttaessa tarkastellaankin sitten todellisia massoja. Nämä kaksi asiaa menevät ihmisiltä valitettavan usein sekaisin.

Lue myös:

    Uusimmat